Željko Popivoda o projektu Linux AIO

linuxaio-cover1b

Linux AIO je projekat o kojem se dosta piše u poslednje vreme, kako na domaćim,tako i stranim sajtovima, poput Softpedie. Više o ovom projektu će reći Željko Popivoda.

Radio sam zajedno sa Milanom Rajčićem, Erich Eickmeyerom i Milošem Mladenovićem na nekoliko sličnih projekata sa ciljem da se verzije nekih od najpoznatijih GNU/Linux distribucija nađu na jednoj ISO slici. Posle dosta dobrog odziva korisnika na ovakav način distribucije GNU/Linux sistema Milan i ja smo odlučili da objedinimo sve te projekte pod jednim krovom. Tako je u julu ove godine nastao Linux AIO projekat. Domen je zakupljen, a ljubaznošću LINog tima obezbeđen je i hosting.

Linux AIO donosi verzije, od nekoliko najpopularnijih GNU/Linux distribucija, sa različitim okruženjima radne površi na jednoj ISO slici. Obuhvaćene su distribucije Debian, Ubuntu, Linux Mint, Fedora i openSUSE. Misija se svodi na pokušaj da se promocija tj. distribucija GNU/Linux sistema ka korisnicima učini bržom, jednostavnijom, zanimljivijom.

Sam po sebi Linux AIO ne donosi ništa novo, spektakularno, ništa što do sada nije viđeno. Projekat nije ni savršen, postoje određeni problemi. Na neke ne možemo da utičemo, dok druge pokušavamo da rešimo i rešavamo ih. Za ovo vreme, od kada je projekat pokrenut, možemo se pohvaliti dobrim odzivom korisnika, velikim brojem preuzimanja ISO slika i nebrojenim tekstovima na mnogim poznatim portalima/sajtovima/blogovima koji se bave Linuxom i Slobodnim softverom. Definitivno, Linux AIO nije prošao nezapaženo, šta više, šta god da se dogodi u budućnosti Linux AIO je već ostavio svoj trag.

Linux AIO je projekat zanimljiv i po svom krajnjem ishodu. Svaki projekat ima za cilj da bude održiv na duge staze, da što duže živi, dok je kod nas suprotno. Naša želja je da se timovima/zajednicima koje stoje iza GNU/Linux distribucija ukaže na potrebu za ovakvim načinom distribucije GNU/Linux sistema, da usvoje i ovakav način distribucije. To bi kao krajni ishod imalo gašenje Linux AIO projekta.

Do tada, posetite Linux AIO veb sajt na adresi http://linuxaio.net. Možete nas naći i na društvenim mrežama: Facebook, Google+, Twitter. ISO slike možete preuzeti sa Download stranice, a ako imate neki komentar ili predlog možete nas pisati putem Kontakt forme.

Zahvaljujem se Željku i njegovim saradnicima, i želim im mnogo uspeha na ovom, i drugim projektima. A vi, ako se još uvek niste odlučili da probate Linux, pročitajte tekstove pa možda vam se dopadne i ipak rešite da probate neku distribuciju.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *