Orion Telekom – iskustva (2022)

119

Update (10.12.2022.)

Mutne radnje se nastavljaju. Pišu jedno, rade drugo. Najnoviji bezobrazluk: objavili su na svom sajtu (pritom nisu obavestili korisnike) da će stavku održavanja – koja je do sada bila uključena u cenu – samo izdvojiti iz cene paketa i na računu je navesti kao zasebnu stavku. Razlog: Orion će moći da „isprati privredni i ekonomski uticaj na troškove održavanja i podrške“.

Šta su oni uradili? Jesu izdvojili tu stavku na računu, ali su je ostavili i u cenu paketa. Rezultat: korisnici istu stavku plaćaju dva puta!

https://oriontelekom.rs/obavestenje-za-korisnike-internet-servisa/

Dakle, do sada je 250 RSD za održavanje bilo uključenu u cenu (recimo 3000 din je paket, 250 din od toga je održavanje), i oni su rekli da će tih 250 din samo izdvojiti iz paketa i navesti kao zasebnu stavku. Trebali bismo da sada imamo situaciju: 3000-250 = 2750 din za paket, i plus dodatna stavka od 250 din za održavanje (koja je izdvojena iz paketa), što mu na kraju ukupno dođe 3000 din – što je ok i tako su objasnili.

Međutim, situacija je ovakva: 3000 din je cena paketa u šta je uračunato i to održavanje, i još jedna stavka od 250 din opet to isto održavanje koje je već plaćeno kroz cenu paketa. Ukupno za naplatu je sada 3250 din umesto 3000 din.

Korisnik zaključi da će jedna od usluga samo biti prikazana zasebno na računu tako da mu to ništa ne znači, bitno je da se ukupna cena neće menjati. Međutim, desi se ovo i korisnik sada mora da čeka da istekne ugovorna obaveza, a za to vreme plaća više. Orionu je prošlo povećanje cene na jedan kvaran i bezobrazan način.

Update (27.09.2021.)

Neko vreme je sve bilo ok kada su počeli prekidi – česti i dugo su trajali. Naime, prekidi su se dešavali na svakih 10 minuta i tajali su 8 minuta, dakle internet sam imao po 2 minuta na 10 minuta. Zvao sam ih bezbroj puta i uvek me prebacivali na nekoga drugog. Nisu hteli da poprave pa sam slao zahtev Telekomu i naveo da mi ne radi fiksni (jer samo fiksni imam kod njih, a Orion koristi tu liniju za internet). Došli su i nisu znali šta da rade, rekli da kupimo kablove i zamenimo ih po kući. Otišli su, zamenili smo kablove i nije se ništa popravilo. Opet zovem Orion i tako još mesec dana. Uvek je odgovor bio ili „nije do nas, zovite… te i te“ ili „ne znamo šta je“. Problem nije bio rešen dok nismo zamenili o svom trošku sve kablove i utičnicu, u kući i od bandere.

Update (03.12.2019.)

Dobio sam obaveštenje od Orion-a da će se od 1. januara 2020. godine račun povećati za 300 din. jer ću dobiti 20 novih domaćih kanala. Ok, čitam obaveštenje dalje i dođem do spiska kanala – to đubre ne vredi ni 10 dinara! PRVA PLUS, PRVA Max, PRVA Files, PRVA Kick, Happy Reality 1, Happy Reality 2, SuperStar TV, RTS Drama, RTS Poletarac, RTS Trezor, RTS Život, RTS Kolo, RTS Muzika, Agro TV, Film Klub, Hayatovci, Balkan Trip, Alternativna TV, K3, Toxic TV, BN Music. Šta će mi to?! Šta će ikome to?

Čitam dalje u nadi da će negde pisati kako da se odjavim, da ne plaćam taj paket, kad ono na dnu piše u fazonu ako vam se ne sviđa raskinite ugovor: „Navedena promena predstavlja izmenu ugovorenih uslova i korisnici na koje se ona odnosi imaju pravo raskida ugovora pre isteka perioda na koji je zaključen„.

Celo obaveštenje pogledajte ovde (pdf, otvara se u novom tabu).

Da se razumemo, nije problem tih 300 din, problem je što stalno nameću nešto što korisnici ne žele. Do sada sam uspevao nekako da se odjavim sa svih tih promocija (o čemu sam pisao ispod) preko telefona – drugačije nije bilo moguće – ali sada više ni tako nije moguće.

Barem su nas pustili da raskinemo ugovor bez dodatnih troškova (ako je to istina što su napisali) pa možemo da promenimo operatera bez penala. Ovo nam je dobra prilika.

Update (04.10.2018.)

Opet problem sa naplatom usluga BEZ moje saglasnosti. Naime, početkom septembra pojavilo se obaveštenje na TV-u da je aktiviran promo period za dodatne TV kanale do kraja tog meseca. Ok, samo sam zatvorio obaveštenje. Kada se približio kraj septembra otišao sam na svoj nalog brže bolje da isključim to, ali nigde nije pisalo da je bilo kakav paket aktivan. Ok, možda će se isključiti sam na kraju meseca.

Ne, nije se isključio već su mi naplatili tu uslugu! Račun je stigao 03.10.2018. na email i odmah sam ga otvorio i video dodatnu uslugu „IPTV doplatni paket – TV SPORT 2018“ koja košta 151.67 dinara. Otišao sam opet na nalog i opet nisam našao tu uslugu kako bih je isključio.

Zvao sam call centar i objasnio situaciju, a oni su mi rekli, citiram „..da, nema opcije za isključivanje online..“ – pa kako onda isključiti?!

Sreća pa je žena sa kojom sam pričao bila korektna i odmah rekla da će reći nadležnima da mi obrišu dugovanje za taj paket za mesec septembar – što se i desilo. Uz to je rekla, citiram „…mogu nadležnima proslediti da je to greškom aktivirano sa vaše strane…“ – niti sam aktivirao niti imam opciju da deaktiviram!

Još je potrebno napomenuti da kada vam smanje račun morate da ga platite online jer ne stiže novi PDF sa smanjenom cenom.

Update (24.10.2017.)

Još jedan primer od pre dva-tri dana: primetio sam da imam aktiviranu uslugu „TV unazad + 3 mobilna uredjaja“. Nisam znao kako i zašto je aktivirana pa sam brže bolje otišao opet na nalog i deaktivirao. Poslao email korisničkoj podršci sa pitanjem da li će biti naplaćeno i kako i gde sam ja prihvatio tu uslugu. Odgovor sam dobio danas:

Informisaćemo Vas, ovim putem, da je usluga koju pominjete je aktivirana putem poruke na stb uređaju, bili ste upitani da li želite da koristite tu uslugu, a zatim Vi, ili neko od članova domaćinstva je na daljinskom upravljaču odabrao opciju „OK“ i samim tim aktivirao ponudu. Takođe ćemo Vas informisati da ste uspešno otkazali ovu uslugu, biće Vam aktivna do 30.11.2017. Počevši od računa za decembar mesec neće se više pojavljivati kao stavka na računu.

U razgovoru sa ukućanima sam saznao da se ta poruka nije pojavila, tj. nikakva poruka se nije pojavila u prošlom periodu. Jedino što sam ja primetio jeste neki bag na uređaju koji je bio u obliku izobličenog korisničkog interfejsa (kao kada uklonite CSS sa sajta) i nije se ništa videlo, samo polovina tog osiromašenog interfejsa. Daljinskim sam mogao da idem gore i dole i ništa više. Isključio sam iz struje i opet uključio i proradilo je. Dakle, nikakve poruke nije bilo, ista situacija kao i prethodnog puta za Cinestar paket (update od 07.06.2017.).

Znači oni će naplatiti uslugu koju NISAM želeo i NISAM aktivirao. Oni tvrde da je aktivirana pritiskom na „OK“ taster na daljinskom koji sam ja inače, zajedno sa ostalim mojim ukućanima nepotrebnim tasterima, blokirao. Ostavio sam samo tastere za kanale, zvuk i uključivanje uređaja.

Nisam siguran šta se dešava, zašto šalju te promocije i kako ih mi „aktiviramo“ ali ovim putem želim da skrenem pažnju drugim korisnicima koji žele da pređu kod Orion-a da to NE ČINE!

Update (07.06.2017.)

Izgleda da se nastavlja prljava kampanja kompanije Orion Telekom. Aktivirali su uslugu Cinestar BEZ moje dozvole koja je besplatna do 30.05.2017. godine, a nakon toga, ako se ne otkaže, košta 450 RSD. Danas je 07.06.2017. i NISAM dobio obaveštenje od prvog ovog meseca da ću morati da plaćam ovu uslugu. Otišao sam na svoj nalog na Orion sajtu i deaktivirao uslugu, međutim piše da će biti aktivna do kraja ovog meseca.

Znači, ja ću platiti paket koji NISAM želeo. Iz call centra su mi rekli da je obaveštenje na uređaju postojalo kada se uključi i da smo potvrdili sa OK, ali NIJE bilo obaveštenja! Ta obaveštenja se pojavljuju samo kada se uređaj restartuje skroz, a kada se samo stavi u sleep mod (pritiskom na taster za gašenje na daljinskom) i opet probudi na isti način, ne pojavi se ništa. Lično sam testirao.

Ova kompanija ima pokvarene kampanje i NE preporučujem je!

Update (23.01.2017.)

U prvoj verziji ovog članka sam pomenuo da sam Orion korisnik još od njihovog osnivanja, i da nisam imao nikakvih (većih) problema koji bi značajno uticali na moj posao preko interneta. Međutim, vremenom sam počeo da gubim to poverenje.

Pročitao sam sve komentare ispod ovog članka i video da izgleda svi imaju problema sa Orion-om osim mene. Na osnovu tih komentara mogu zaključiti da su komentarisali samo oni koji imaju problema, a oni koji su zadovoljni verovatno nisu ni čitali tekst. Elem, moraću da prepravim članak jer je moje mišljenje o njima promenjeno u kratkom vremenskom periodu – nepunih godinu dana.

Prvo se dešava da uvode nove u sluge ali ih i uključuju korisnicima bez njihove saglasnosti. Oni postave obaveštenje na ekranu TV-a kada se podigne sistem uređaja, ali taj tekst na mom CRT TV-u ne može da se pročita jer je rezolucija očajna a tekst sitan. SMS obaveštenje dobijam samo kada trebam da platim račun, kada mi onemoguće internet, kada pokušam da se prijavim sa pogrešnom lozinkom, ili kada spamuju sa promocijama.

Prvo su uključivali neke TV promocije u obliku dodatnih kanala koje nisam ni tražio, a zatim podigli cenu jer su mi uveli te kanale (why??). Zatim su menjali pakete pa je cena malčice skočila, ali za mene sa već postojaćim ugovorom nova cena nije važila.

I sad su uveli TV unazad 72 sata, bio test period, ja se odjavio na sajtu odmah. Onda je istekao test period pa su mi omogućili punu opciju i obavetili, pa  sam ja brže bolje otišao na sajt da ugasim, ali je račun već bio kreiran. Platio sam tu uslugu bez potrebe. Tako su mi i u call centru rekli – račun je kreiran pre nego što ste ugasili opciju. Pa ne mogu da je ugasim u sekundi kada dobijem obaveštenje!

Prekida nema, što je ok, ali je kvalitet veze opao značajno. Pogotovo se primeti na TV-u jer im je i uređaj (Dune HD tv-102) loš, a uz to i kvalitet veze znatno lošiji. Obrišem cache iz uređaja ali opet posle 2 sata počne da koči i jedva prebaci kanal.

Počeo sam da razmišljam o drugom operateru ali svi imaju svoje prednosti i mane. Uglavnom je mana cena, ali i podrška i oprema. Ako imate predlog pišite u komentaru.

Stari tekst:

Kako sam dugogodišnji korisnik Orion Telekom usluga, želeo bih da podelim svoja iskustva, i da se osvrnem na akcije koje su u toku.

Internet plaćam kod njih otkad postoje, a i pre sam bio kod Sezampro koji je kasnije, zajedno sa još nekoliko manjih internet provajdera, postao Orion. Tada je brzina bila 768 Kbps, i nudili su neki USB modem na korišćenje. Zaista se ne sećam da je bilo nekih problema, verujem da nije, jer da jeste, verovatno ne bih bio više njihov korisnik.

Vremenom su povećavali brzinu za iste pare, obično krajem decembra, a danas malo ređe. Produžavao sam ugovor na 2 godine svaki put uz još neke pogodnosti. Tačnije, svaki put kada produžim ugovor, uzmem neku promociju. Tako da za iste pare dobijem veće brzine, popuste, bolju opremu itd.

Što se tiče prekida i kvaliteta veze, nisam prezadovoljan Ping-om ali je zato veza odlična. Verovatno jer sam blizu stanice i imam dobru mrežu u kući. Prekidi su retki, to je do Telekoma, tako da razumem. Ove godine sam imao 3-4 kraćih prekida, najviše 10-ak minuta. Prošle isto nešto malo.

orion-telekom-kvalitet

Oprema i tehnička podrška su takođe na nivou. Kada menjam paket sve funkcioniše, nema prekida, brzina se poveća odmah, oprema stiže na vreme. Zaista nikakvih problema nisam imao što se toga tiče. Za razliku od nekih kablovskih operatera gde čekaš nekoliko dana da ti srede opremu, pa još nemaš ni TV ni internet za to vreme, a kako je tek onima koji nemaju ni telefon jer su uzeli čitav paket…

Cene su sasvim solidne. Za 1.500 dinara, na mesečnom nivou, brzina je 20 Mbps. Pretplata za IPTV je 1.250 dinara i nije obavezna, što nije slučaj sa nekim kablovskim operaterima. Da, na onu cenu od 1.500 dinara će odgovoriti korisnik kablovskog internta i reći da za te pare imaju 30 Mbps, ali nije tačno jer oni moraju da plaćaju i TV hteli da gledaju ili ne. Zbog toga, i zbog loše usluge i opreme, zaobilazim kablovsku.

orion-max-adsl

Bila je akcija u Orion-u MAX ADSL gde za 1.700 dinara mesečno imate 20 Mbps internet, WIFi router sa 4 LAN porta, IPTV sa 150 (+ nekoliko HD) kanala, i 2 meseca gratis. Uzeo sam taj paket i mogu reći da sam zadovoljan. Povezao sam IPTV bez problema za 10 minuta (+ razvlačenje kabla 10 minuta), zamenio router, uključio i sve radi. Za 20 minuta sam ponovo bio online, ali sa bržim internetom. Ova akcija više nije u toku, a ostale se mogu naći na Orion sajtu.

Recimo, IPTV + internet 20 Mbps za 2.170 dinara mesečno. Uz svaki paket dodatno se dobija i 100 SMS poruka mesečno za sve mreže – detaljnije.

A za sve korisnike, Orion je obezbedio nekoliko kanala koje možete besplatno gledati na njihovom sajtu – opširnije.

Pročitaj još: SBB iskustva, MTS iskustva.

Povezano:
119 komentara
  1. Adrijana kaže

    Postovanje pre par dana pokusali su da nam uvale Mts box 3 paket koji nisam uzela jer sam korisnik Sbb i nemogu da raskinem ugovor.Od Mts a nikakvu uslugu necu uzimati zbog skupoce i tvrdim da su najgora kompanija. Sbb preporucujem svakom.

  2. Petar kaže

    Odlicni su ako planirate da uvedete internet a da ga nemate

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.