Procurelo 5 miliona Gmail naloga – da li je?

gmail-hacked

Poslednjih dana po internetu se raširila vest da je na ruskom Bitcoin forumu osvanulo oko 5 miliona (tačnije 4.93) Gmail korisničkih imena i lozinki. Ali, Google uporno negira tu tvrdnju. O čemu se onda radi?

Umesto da širim lažne uzbune, kao većina portali radi poseta, istražio sam malo dublje ove informacije. Naime, korisnik pod nadimkom „tvski“ je na ruskom Bitcoin forumu objavio 4.93 miliona „Google“ naloga, i tvrdi da je oko 60% ispravno. Google sam stavio pod navodnicima jer je cela poenta u tome da to nisu Google (tj. Gmail) nalozi.

leaked-gmail-passwords

To su, kako se navodi na stranim sajtovima i reddit-u, nalozi nekih online servisa na koje se registrovalo preko Gmail adresa, što znači da su te lozinke zapravo lozinke sa tih servisa, ne Gmail lozinke. Mada, kako dosta njih koristi jednu lozinku na više naloga, možda je nešto i upotrebljivo.

Da priča bude još zanimljivija, portali koji su širili paniku ostavljali su i link sajta islekaed.com na kome može svako da proveri da li njegov Gmail nalog ugrožen. Kao prvo, što smo zaključili, to nisu Gmail nalozi, znači li da je servis lažan? Da, i napravljen je par dana pre nego što je vest o ukradenim nalozima počela da se širi. Slučajnost? Zaključite sami.

whois-isleaked-com

Dakle, ne treba trčati pred rudu i širiti dodatnu nepotrebnu paniku. Ipak, uvek je poželjno da dodatno osigurate svoje online naloge, a možda najbolji način je – verifikacije u 2 koraka.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *