Windows 10 – zašto taj naziv, neke novine, gde preuzeti

Mnogi su se zabunili jer su sve vreme čitali o Windows 9, a sada se spominje Windows 10. Mediji i blogovi su pisali o novoj verziji Windows-a, samo što je trebala da bude „devetka“ ali su se odlučili da bude ipak „desetka“.

Zašto Windows 10? Jedan od razloga se nalazi na slici ispod. Ako počnete da brojite uređaje za koje sve Windows 10 treba da bude dostupan, doći ćete do broja 10.

windows-10-devices

Ima još nekoliko teorija. Mnogi programi su pravljeni i ažuriraju se tako da budu kompaktibilni sa sa svakom Windows nadogradnjom još od 1995. godine. Ako bi sledeća verzija sistema nosila naziv Windows 9, takvi programi bi „videli“ da naziv počinje sa „Windows 9“ i mogli bi da ga pomešaju sa Win 95 ili 98. To bi dovelo do problema sa kompaktibilnošću i rezultovali prestanku rada programa.

Microsoft dev here, the internal rumours are that early testing revealed just how many third party products that had code of the form

if(version.StartsWith("Windows 9")) { /* 95 and 98 */ } else {

and that this was the pragmatic solution to avoid that.

I bet the real reason it’s called Windows 10 is because some enterprise app written 20 years ago checks for „Windows 9x“. #imaginethemeeting

— ଅନିଲ (@anildash) September 30, 2014

Što se tiče novina, verovatno ste već videli većinu, a ako niste pogledajte video na kraju članka.

Jedna od, po korisnicima, najbitnija promena u odnosu na Win 8 je stari Start. Naravno, za one koji su se navikli na Modern UI (Metro) i one kojima je klasični start (koji datira od prvih verzija ovog sistema) dosadio, postoji mogućnost da se koristi Metro i isključi taj stari Start.

Druga novina je rad sa više ekrana. Linux korisnici ovu mogućnost koriste već duže vreme, a onima koji nikada nisu koristili sistem koji podržava rad sa više ekrana, sigurno će im se dopasti.

Windows Snap sada radi sa 4 prozora. Dakle, možete u par poteza mišem raspodeliti 4 prozora u 4 ugla ekrana.

Pretraga je malo unapređena. Sada možete pretraživati kako računar tako i Web. Windows 8 korisnici ovo koriste već.

117539_61396259_2 117539_70605692_1 117539_78450799_5 117539_88257129_3

Inače, dostupna ne Beta verzija (Tehnical Preview). Možete je besplatno instalirati i slati povratne informacije (Feedback) kako bi programeri što više prilagodili sistem korisnicima. Ovaj sistem je, po meni, sjajno osmišljen. Napokon će, nadam se, praviti Windows po željama korisnika.

Windows Tehnical Preview – http://windows.microsoft.com/sr-latn-rs/windows/preview

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *