Android Root vs. iPhone Jailbreak

0

iOS i Android su vodeća dva mobilna operativna sistema. Većina korisnika oba operativna sistema je čula za Jailbreak i Root, ali koja je razlika? Da li Jailbreak za iPhone znači isto što i Root za Android? Ne, razlika je ogromna.

Jailbreak

Kada se uradi Jailbreak, korisnik ima mogućnost da instalira aplikacija koje nisu odobrene od strane kompanije Apple. Dakle, 3rd party aplikacije, ili aplikacije trećih lica, kao što su one za uređivanje izgleda (customizing). Da bi se izvršio Jailbreak, koristi se custom kernel za dobijanje root pristupa. Pored toga što korisnik može instalirati neautorizovane aplikacije, može da normalno koristi App store i iTunes.

Root

iOS nije Open Source, što znači da ne može da se menja Kod sistema. Dok Android jeste, i 3rd party aplikacije imaju mnogo veću kontrolu. Kada se Android Root-uje, korisnik kroz 3rd party aplikacije ima neograničen pristup sistemu: može da izmeni svaki njegov deo, da napravi neki svoj sistem (ROM) i instalira ga, da podešava takt procesora, grafički procesor, remapira hardverske dugmiće, podešava voltažu baterije, i još mnogo toga. Sve to nije moguće sa Jailbreak-om.

Takođe, i bez Root-a, Android korisnici mogu instalirati aplikacije van prodavnice, i to direktno sa SD kartice ili iz interne memorije, a što Apple korisnici mogu tek nakon što Jailbreak-uju uređaj.

Dakle, ako čujete da je Jailbreak isto što i Root, ili još gore – da je bolji nego Root – znate da to nije istina.

Detaljnije o tome šta su Root, Custom ROM, Firmware… itd. pročitajte ovde.

Izvor: androidpit

Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.