Kako zaista ubrzati Android uređaj

 

Kako ubrzati Android“ je jedno od čestih pitanja koje dobijam, a i koje se postavlja po forumima. Saveta i rešenja ima raznih, dosta toga se i ponavlja, a neka su i netačna.

Android sistem nije spor, uspori usled nepravilog korišćenja uređaja. Naprednijim korisnicima je uređaj uvek brz jer znaju kako da ga održavaju i optimizuju. Ovde ću napisati neke savete za početnike, a i za naprednije korisnike.

Za početnike

1) Brisanje nepotrebnih aplikacija – ovaj savet će vam verovatno svako dati, i to jeste korisno, pomaže. Obrišite sve aplikacije koje ne koristite, i znate da ih nećete koristiti. Neretko se dešava da instalirate neke slučajno, pa vam bespotrebno usporavaju uređaj. Aplikacije brišite na sledeći način: Podešavanja > Aplikacije > „ime aplikacije“ > Obriši podatke > Deinstaliraj.

2) Uklonite „killer“ aplikacije – mislim na aplikacije „RAM cleaner“ i slične koje „ubijaju“ druge aplikacije. Zbog čega ih treba izbegavati, možete pročitati u OVOM postu.

3) GPU umesto CPU – omogućite korišćenje grafičkog procesora za prikaz na ekranu. Na taj način ćete rasteretiti CPU koji može obavljati druge procese. Da omogućite ovu opciju, idite u Podešavanja > o uređaju pa 5-6 puta brzo tapnite na stavku „Broj verzije“. Vratite se nazad, videćete novu opciju „Opcije za programere“, uđite tu. Pronađite negde pri dnu opciju „Koristi GPU“.

4) Trajanje animacija – zapravo ne utiče direktno na ubrzavanje uređaja, ali ćete brže raditi na njemu jer će se animacije brže završavati. Isto u opcijama za programere pronađite odeljak sa animaicijama i smanjite ih na 0.5x ili ugasite. Podrazumevano bi trebalo da piše 1x

5) Restart – nije loše ponovo pokrenuti uređaj s vremena na vreme. Ja lično ga ponovo pokrećem samo kad moram, npr. kad menjam SIM. Ali ako ste prosečan korisnik, sigurno imate dosta aplikacija, potrebnih i nebitnih, pa nije loše pogasiti ih i pustiti da se pokrenu samo najbitnije ponovnim pokretanjem sistema.

Napredniji korisnici (radite na sopstvenu odgovornost!)

Isto sve kao i početnici, samo još i:

1) Custom ROM – svako ko želi više od svog uređaja instaliraće „kuvani“ sistem zbog dosta toga, između ostalog jer nema „bloatware“, mnogo je lakši, ima više opcija… Samim tim što ste ubacili Custom ROM, osetićete znatno ubrzanje uređaja. Preporuka je uzimati ROM sa Linaro i da je Stable.

2) Custom Kernel – uglavnom ide uz ROM. Ako ne, pronađite neki najpopularniji za vaš model. Tako ćete omogućiti overclock i undervolting (ako taj kernel podržava) pa možete povećati takt procesora i smanjiti potrošnju baterije. Pažljivo se raspitajte za vaš model koji i kako instalirati.

3) Smanjite lag – Seeder 2.0 je najpoznatija „entropy generator“ aplikacija. Ova opcija se nalazi i u aplikaciji Pimp My Rom. Omogućite je primetićete razliku odmah. Aplikacija nije besplatna, ali je možete naći na Google. Uputstvo kako da instalirate aplikacije van marketa.

4) Scheduling i I/O – ovde nema generalnih podešavanja, razlikuju se od uređaja do uređaja. U najviše slučajeva „CFQ“ i „Ondemand“ se koristi.

5) Stop Log – samo ime aplikacije kaže – zaustavlja pravljenje Logova. Preuzmite je sa OVOG linka.

6) Skripte za ubrzavanje – ja sam izdvojio nekoliko. Pronađite neku koja odgovara verziji vašeg sistema i instalirajte je preko Custom Recovery-a – SKRIPTE.

Za sada toliko. Kasnije ću dopiniti članak još nekim savetima.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *