Najbolji programi za pravljenje porodičnog stabla

Verovatno svako u porodici ima porodično stablo nacrtano na povećem papiru gde se redovno dodaju (ucrtavaju) novi članovi. I taj papir se prenosi sa generacije na generaciju. No, kako je došlo vreme kada se sve digitalizuje, vreme je da razmislite o digitalizaciji svog porodičnog stabla. I tu nastupaju programi za pravljenje porodičnog stabla.

Stablo možete iscrtati i u MS Paint-u, ili nekom sličnom programu, ali čemu onda onoliki programi stvoreni baš za to? Naišao sam na jedan, verovatno najbolji, pod nazivom MyHeritage. Zašto je to dobar program? Ima gomilu opcija.

Neke od mogućnosti su: automatsko pronalaženje porodičnog stabla i osoba koja se podudaraju, traženje istorijskih zapisa o precima, sinhronizacija sa online nalogom, komplikovane rodbinske veze, dodavanje slika, datuma, kontakt informacija za svaku osobu… i još mnogo toga.

porodicno-stablo

Alat koristi velik broj osoba, i ima veliku bazu porodičnih stabala, što omogućava pronalaženje zajedničkih predaka. Pa tako možete pronaći osobu koja je pravila stablo slično vašem, uporediti i spojiti ih! Da, možete kopirati neke osobe i veze sa stabla koje je pravio vaš rođak, a za koje niste ni znali. Tako možete i pronaći neke rođake online koje nikad niste ni videli.

Dalje, možete generisati razne statistike i grafike. Npr. odnos muške/ženske populacije, odnos živih i preminulih, godišta itd.

Dakle, dosta opcija zaista. Jedina mana je što nisu sve dostupne sa besplatnim nalogom. Možda najveći nedostatak, ako imate besplatan nalog, je što ne možete generisati celo stablo. Ali, i za to sam pronašao rešenje koje se nalazi na kraju članka.

porodicno-stablo

Dobro, ako se odlučite da digitalizujete svoje porodično stablo, registrujte se na servis besplatno (ili platite ako želite za više opcija), preuzmite program i krenite sa unošenjem rodbine. Program  ima i srpsko-hrvatski jezik, podržava slova sa kvržicama. Možda će vam biti malo konfuzan u početku, ali to je zato što ima previše opcija. Ipak, imaćete „vodiča“ kroz interfejs tokom korišćenja. Svakako, dok budete dodali užu familiju shvatićete kako sve funkcioniše, i otkrićete većinu opcija.

Ok, imate svoje porodično stablo u digitalnom obliku i nalazi se u „Oblaku“ (engl. cloud). Kada se setite da dopunite stablo posle nekoliko godina, posetite sajt, prijavite se sa vašim nalogom i izmenite šta želite.

E sad, kako da ištampate/sačuvate celo porodično stablo?

1) izvezite .GEDCOM fajl klikom na „Fajl > Izvezi gedcom“ i sačuvajte negde,

2) instalirajte program „GenealogyJ“ i učitajte sačuvan .gedcom fajl,

3) sa leve strane kliknite na zupčanik i odaberite opciju „Graphical tree formatted by yEd

porodicno-stablo

4) sačuvajte negde

5) instalirajte program „yEd“ i uvezite taj fajl koji ste u prethodnom koraku sačuvali

6) videćete porodično stablo! Možete ga menjati, razmeštati, podešavati veličinu polja, slova… Kliknite na „File > Save as…“ i odaberite format u kojem želite da sačuvate (pdf, png, jpg, svg, html…), ili možete ištampati: „File > print preview > podesite kako želite“

Kada želite da izmenite porodično stablo, kao što sam napisao već, prijavite se na MyHeritage i izmenite. Ako želite da ištampate novo, platite Premium nalog ili ponovite ovaj postupak iznad.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

10 komentara

 1. Kako da vidim i odstampam kompletan grafikon porodicnog stabla. Da li moram da platim godisnju premiju da bi mi program to dozvolio, posto sam uneo celu strukturu porodicnog stabla. Radi se o stablu PANTIC ( pocetak krece od imena PANTA )

 2. kako da objedinim stablo koje sam danas postavio sa stablom koje sam postavio još 2016. Radi se o stablu Antonijevići?

 3. Pokušavam na porodičnom stablu da vidim sve linije roda ili familije…ali mi ne dozvoljava…..ne mogu vise linija roda da vidim…samo jednu…i pri stampanju samo jedna…..trazi mi da platim nesto….ranije sam radio u ovom programu i stampao sam komplet stablo …ali sad ne…moze li mala pomoc Stefane?
  Pozdrav

 4. Moze li se za siri auditorijum koji nije skolovan na zapadu upotrebljavati Srpski jezik a ne kao ovde svaka druga rec je na odvratnom engleskom jeziku.Sta napreviste od naseg divnog jezika!!

 5. Poštovani,pokušao sam da izvučem Graphical tree formatted by yEd ali on kao da ne postoji u programu,odradio sam sve iz uputstva ali ove opcije nema u GenealogyJ. Tako da nemogu ni u yEd-u da odradim sledeći korak.

 6. 1) извезите .ГЕДЦОМ фајл кликом на „Фајл> Извези ГЕДЦОМ“ и сацувајте негде,
  Не разумен и не умем да “извозим“.
  Кад кликнем на “Извези ГЕДЦОМ“ (Импортуј ГЕДЦОМ) тражи ми да прегледам моју датотеку и отворим једну од постојећих. Кад одаберем, селектујем за неке каже да нису доступне, за друге нема резултата и непознато ми је шта се дешава?!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *