Najbolji programi za pravljenje porodičnog stabla

10

Verovatno svako u porodici ima porodično stablo nacrtano na povećem papiru gde se redovno dodaju (ucrtavaju) novi članovi. I taj papir se prenosi sa generacije na generaciju. No, kako je došlo vreme kada se sve digitalizuje, vreme je da razmislite o digitalizaciji svog porodičnog stabla. I tu nastupaju programi za pravljenje porodičnog stabla.

Stablo možete iscrtati i u MS Paint-u, ili nekom sličnom programu, ali čemu onda onoliki programi stvoreni baš za to? Naišao sam na jedan, verovatno najbolji, pod nazivom MyHeritage. Zašto je to dobar program? Ima gomilu opcija.

Neke od mogućnosti su: automatsko pronalaženje porodičnog stabla i osoba koja se podudaraju, traženje istorijskih zapisa o precima, sinhronizacija sa online nalogom, komplikovane rodbinske veze, dodavanje slika, datuma, kontakt informacija za svaku osobu… i još mnogo toga.

porodicno-stablo

Alat koristi velik broj osoba, i ima veliku bazu porodičnih stabala, što omogućava pronalaženje zajedničkih predaka. Pa tako možete pronaći osobu koja je pravila stablo slično vašem, uporediti i spojiti ih! Da, možete kopirati neke osobe i veze sa stabla koje je pravio vaš rođak, a za koje niste ni znali. Tako možete i pronaći neke rođake online koje nikad niste ni videli.

Dalje, možete generisati razne statistike i grafike. Npr. odnos muške/ženske populacije, odnos živih i preminulih, godišta itd.

Dakle, dosta opcija zaista. Jedina mana je što nisu sve dostupne sa besplatnim nalogom. Možda najveći nedostatak, ako imate besplatan nalog, je što ne možete generisati celo stablo. Ali, i za to sam pronašao rešenje koje se nalazi na kraju članka.

porodicno-stablo

Dobro, ako se odlučite da digitalizujete svoje porodično stablo, registrujte se na servis besplatno (ili platite ako želite za više opcija), preuzmite program i krenite sa unošenjem rodbine. Program  ima i srpsko-hrvatski jezik, podržava slova sa kvržicama. Možda će vam biti malo konfuzan u početku, ali to je zato što ima previše opcija. Ipak, imaćete „vodiča“ kroz interfejs tokom korišćenja. Svakako, dok budete dodali užu familiju shvatićete kako sve funkcioniše, i otkrićete većinu opcija.

Ok, imate svoje porodično stablo u digitalnom obliku i nalazi se u „Oblaku“ (engl. cloud). Kada se setite da dopunite stablo posle nekoliko godina, posetite sajt, prijavite se sa vašim nalogom i izmenite šta želite.

E sad, kako da ištampate/sačuvate celo porodično stablo?

1) izvezite .GEDCOM fajl klikom na „Fajl > Izvezi gedcom“ i sačuvajte negde,

2) instalirajte program „GenealogyJ“ i učitajte sačuvan .gedcom fajl,

3) sa leve strane kliknite na zupčanik i odaberite opciju „Graphical tree formatted by yEd

porodicno-stablo

4) sačuvajte negde

5) instalirajte program „yEd“ i uvezite taj fajl koji ste u prethodnom koraku sačuvali

6) videćete porodično stablo! Možete ga menjati, razmeštati, podešavati veličinu polja, slova… Kliknite na „File > Save as…“ i odaberite format u kojem želite da sačuvate (pdf, png, jpg, svg, html…), ili možete ištampati: „File > print preview > podesite kako želite“

Kada želite da izmenite porodično stablo, kao što sam napisao već, prijavite se na MyHeritage i izmenite. Ako želite da ištampate novo, platite Premium nalog ili ponovite ovaj postupak iznad.

Povezano
PRIKAŽI KOMENTARE (10)