Računar na dar – poklonite stari računar onima kojima je potreban

racunarnadar

Lovćenac LUG sprovodi akciju doniranja računara, koje vlasnici žele da bace, onima koji ne mogu sebi da priušte jedan.

O čemu se ovde radi

Sprovodi se akcija prikupljanja polovnih/starih delova, celih računara, periferija i kablova i sastavljanja upotrebljivih računara na kojima će se vrteti odgovarajući GNU/Linux operativni sistemi. Računari će biti poklonjeni onima koji ne mogu sebi da priušte računar usled loše materijalne situacije, i koji su voljni da prihvate ovakav poklon.

Ideja je došla spontano. Prvobitno su pokretači akcije želeli da prikupe računare za otvaranje Lovćenac HakLaba. Od te ideje nisu odustali i rade na njoj, ali verovatnoća za njeno ostvarivanje, u trenutnim uslovima, je minimalna. Zato su odlučili da računare preusmere u jednu humanu akciju nalik na slične akcije koje se sprovode kod nas, u regionu i širom sveta: #ZrUP – Računar na dar, Computers4Christians, Reglue

Kako doniranje funkcioniše

Ako imate računar, delove, periferije i rado bi ste ih se oslobodili, više vam ne trebaju ili ste planirali da ih bacite na otpad, evo načina na koji se već otpisani računari mogu vratiti u život i privesti svrsi za koju su i napravljeni.

Svi koji su zainteresovani/voljni da doniraju računare, delove računara, kablove, periferije (monitore, tastature, miševe) mogu kontaktirati organizatore putem e-pošte [email protected]. Prihvataju i računare u rashodovanom stanju, kućišta bez stranica, sa oštećenom maskom, sa nepotpunim hardverom…

Nalaze se u Lovćencu. Dostavu donacije vrši donator. Ako ne postoji mogućnost ličnog preuzimanja donacije, donator može poslati računar putem kurirske službe o sopstvenom trošku ili prevozom u sopstvenoj režiji. Nažalost, ovo može uticati na samu akciju, ali trenutno nisu u mogućnosti da drugačije pristupe. Oprostite na ovome.

Potom računare sređuju, i kao takve ih dalje prosleđuju/poklanjaju. Imena ljudi/porodica kojima su računari donirani ne objavljuju javno. Možete pogledati specifikacije računara koji su podeljeni.

Ako je neko zainteresovan da donira veći broj računara (npr. desetak i više) postoji mogućnost da takvi računari budu donirani preko lokalnog ogranka Crvenog Krsta. Naravno, ovaj način zahteva malo više vremena za dogovor i organizaciju, pošto postoje određeni preduslovi koje treba ispuniti. Jedan od bitnih preduslova je da računari tj. kućišta moraju biti kompletna, ispravna sa svim stranicama, maskom, hardverom. Poželjno bi bilo da sa njima dolaze i monitori. U ovom slučaju, oni bi testirali računare, instalirali odgovarajući GNU/Linux operativni sistem i dalje ih prosledili lokalnom ogranku Crvenog Krsta koji bi poklonio računare korisnicima njihovih usluga. I ovde važi gore pomenuti način dostave. Oprostite.

Kako sređuju računare

Imaju određene parametre prema kojima se vode u sklapanju računara. Teže da svaki računar ima minimum: 512 MB radne memorije, procesor od 1 GHz, tvrdi disk od 20 GB, zasebnu grafičku od 64 MB, DVD+/-RW optički uređaj i mrežnu karticu. Znači, ovo su neke minimalne specifikacije koje omogućuju da se bez problema na računaru vrti neka LXDE distribucija. U ovom slučaju to su LXLE i GALpon MiniNo Artabros. Ovo je bitno zbog toga što smatraju da će se novi korisnici lakše snaći sa LXDE okruženjem radne površi nego sa nekim upravnikom prozora Openbox, JWM… Ako imaju, uz računar ide i monitor, tastatura, miš i dva naponska kabla. I ovde imaju određene parametre tako da monitor bude sa dijoganalom od minimum 15 inča.

Naravno, prihvataju i hardver koji ne odgovara pomenutim parametrima, i koriste ga za razmenu. Menjaju ga za delove koji su potrebni, koji nedostaju kako bi kompletirali računar: kablovi, miševi, tastature, radne memorije…

Operativni sistemi LXLE i GALpon MiniNo Artabros imaju veoma niske hardverske zahteve i odličan su izbor za slabije, starije računare ali i za računare nove generacije. Oba sistema su našla praktičnu primenu kao operativni sistem za računare koji su pripremljeni za distribuciju u dobrotvorne svrhe, zbog lakoće upotrebe i mogućnosti brzog rada na starijem hardveru koji je tipičan za donacije. LXLE i GALpon MiniNo Artabros sa podrazumevanim softverom će zadovoljiti sve koji koriste kancelarijske aplikacije, pristupaju internetu, vole da pogledaju neki film, da slušaju muziku…

Proces rada otprilike izgleda ovako:

  1. Provera ispravnosti pristiglih računara i delova
  2. Sklapanje računara prema pomenutim parametrima
  3. Instaliranje odgovarajućeg GNU/Linux operativnog sistema
  4. Testiranje računara
  5. Udomljavanje računara

Linkovi

Donatori
Konfiguracije računara
Galerija Računar na dar
Logo

Tekst preuzet i izmenjen uz dozvolu autora. Izvor – http://zeljko.popivoda.com/racunar-na-dar/

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *