Pixel Battery Saver

0

Baterija je još uvek jedan od većiih problema kod pametnih telefona. Iako imamo telefone sa baterijom od 2000mAh, takvi su skupi. Rešenje pronalazimo u raznim aplikacijama i Power Banks (o kojima će biti reči u nekom od narednih postova).

U ovom postu pišem o aplikaciji koja će značajno produžiti trajanje baterije za sve telefone koji imaju AMOLED ekran. AMOLED ekran je „battery friendly“ jer tu važi pravilo: black pixel = turned off pixel. U prevodu, kod AMOLED ekrana se crni pikseli gase kako bi se uštedela baterija. Ako imate neki custom AOSP ROM, verovatno ste primetili opciju „black theme“ koja sve tamne boje pretvara u čistu crnu, tj. isključuje pixele na mestima gde je crna boja.

pixelbatterysaver

Zaboravite na aplikacije koje „ubijaju“ druge aplikacije kako bi oslobodile RAM i tako uštedele bateriju. Ta metoda nije preporučljiva, o čemu sam već pisao.

Zato se neko dosetio i napravio aplikaciju koja će uštedeti bateriju tamo gde se najviše troši – ekran. Radi tako što isključi svaki drugi piksel i tako smanjuje potrošnju baterije, jer je polovina pixela isključena, jel. Naravno, i kvalitete slike se smanjuje, ali ako podesite na „low“ optimizaciju, ne smeta u radu. Koliko god da se smanji kvalitet slike, to će značajno smanjiti potrošnju baterije, i može vas spasiti u nekim situacijama.

pixel-battery-saver

U verziji 2.0 su ubacili opciju da se režim uštede baterije aktivira tek kada procenat napunjenosti padne ispod zadate vrednosti. Takođe, možete podešavati koji pikseli će biti isključeni, i sve to u nekoliko jednostavnih koraka.

U brojkama:

pixel-battery-saver-stats

Aplikacija je besplatna, a možete je preuzeti sa ovog linka – https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.poveu.pixelbatterysaver

Update: aplikacija više nije dostupna, ovo je zamena –

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.urysoft.pixelfilter

Ponavljam: samo za telefone koji imaju AMOLED ekran.

Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.