Pixel Battery Saver

Baterija je još uvek jedan od većiih problema kod pametnih telefona. Iako imamo telefone sa baterijom od 2000mAh, takvi su skupi. Rešenje pronalazimo u raznim aplikacijama i Power Banks (o kojima će biti reči u nekom od narednih postova).

U ovom postu pišem o aplikaciji koja će značajno produžiti trajanje baterije za sve telefone koji imaju AMOLED ekran. AMOLED ekran je „battery friendly“ jer tu važi pravilo: black pixel = turned off pixel. U prevodu, kod AMOLED ekrana se crni pikseli gase kako bi se uštedela baterija. Ako imate neki custom AOSP ROM, verovatno ste primetili opciju „black theme“ koja sve tamne boje pretvara u čistu crnu, tj. isključuje pixele na mestima gde je crna boja.

pixelbatterysaver

Zaboravite na aplikacije koje „ubijaju“ druge aplikacije kako bi oslobodile RAM i tako uštedele bateriju. Ta metoda nije preporučljiva, o čemu sam već pisao.

Zato se neko dosetio i napravio aplikaciju koja će uštedeti bateriju tamo gde se najviše troši – ekran. Radi tako što isključi svaki drugi piksel i tako smanjuje potrošnju baterije, jer je polovina pixela isključena, jel. Naravno, i kvalitete slike se smanjuje, ali ako podesite na „low“ optimizaciju, ne smeta u radu. Koliko god da se smanji kvalitet slike, to će značajno smanjiti potrošnju baterije, i može vas spasiti u nekim situacijama.

pixel-battery-saver

U verziji 2.0 su ubacili opciju da se režim uštede baterije aktivira tek kada procenat napunjenosti padne ispod zadate vrednosti. Takođe, možete podešavati koji pikseli će biti isključeni, i sve to u nekoliko jednostavnih koraka.

U brojkama:

pixel-battery-saver-stats

Aplikacija je besplatna, a možete je preuzeti sa ovog linka – https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.poveu.pixelbatterysaver

Update: aplikacija više nije dostupna, ovo je zamena –

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.urysoft.pixelfilter

Ponavljam: samo za telefone koji imaju AMOLED ekran.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *