Kako funkcioniše pištolj za Segu?

4

Ako ste kao mali igrali čuvenu igricu za Segu pod nazivom „Patkice“, onda ste se možda zapitali kako funkcioniše taj pištolj na starom CRT televizoru? Odgovor je zapravo jednostavan: fotodioda.

Dakle, princip rada je sledeći:

U cevi pištolja se nalazi fotodioda, koju ste verovatno primetili. Kada kliknete prekidač (povučete obarač), ekran u trenutku postane crn (samo naše oko to ne detektujejer se odvija veoma brzo), a samo mete (patkice) budu obeležene belim kvadratima.
Kada uperite pištolj ka patkici, tj. ka belom kvadratu, fotodioda detektuje svetlo: ima svetla – nema svetla. Ako ste uperili u patkicu, fotodioda detektuje belu svetlost i šalje signal da je patkica detektovana (upucana). Ako promašite, dioda detektuje crn ekran i šalje signal da je patkica promašena.

duck-sega-game-patkice

4 komentara
 1. Nikola kaže

  Ako moze jedno pitanje :)

  Da li isti princip vazi i kad se konzola poveze na projektor???

  1. Stefan Marjanov kaže

   Nisam tako nešto pokušao, a nemam ni iskustva sa projektorima. Ne znam koji je odziv projektora, ali svakako nema kašnjenja od projektora ka zidu (brzina svetlosti, je l’). Trebalo bi da radi, e sad… Možda neko ima iskustva pa će napisati :)

 2. Luka Paunovic kaže

  Nisam znao da je tako jednostavno :D

  1. Stefan Marjanov kaže

   Pa koja je tad bila tehnologija, ne možeš ni očekivati neko čudo :)

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.