Kako odabrati eksternu bateriju?

Eksterna baterija (power bank) je postala gotovo neizostavan gadget za sve koji svakodnevno koriste svoje pametne uređaje. Znamo koliko se baterija brzo isprazni i uvek je dobro imati rezervno napajanje kod sebe. Power Bank je odlično rešenje.

Ovih spravica koje spašavaju situaciju ima dosta, raznih proizvođača, kvaliteta, kapaciteta, boja, oblika… Koji odabrati?

mi-external-battery-5000-mah

Pre svega da razjasnimo šta znači mAh:

mAh – mili-amper časovi, odnosno kapacitet baterije. Da ne bih uvodio i druge nekima nepoznat pojmove, dovoljno je znati da više mAh znači duže trajanje baterije.

Ovaj podatak jeste dosta bitan, ali najbitniji podaci su „Real capacity“ i „Conversion rate„.

„Real Capacity“ je, kao što pretpostavljate, realni kapacitet baterije, a do toga se dolazi pomoću formule:

External battery capacity * conversion rate * phone battery health / phone capacity

Deo po deo:

1) External battery capacity – kapacitet koji vidite da piše na eksternoj bateriji (npr. 12000 mAh)

2) Conversion rate – ovaj podatak vidite negde na pakovanju ili u dokumentaciji baterije (kvalitetne eksterne baterije imaju preko 90% „Conversion rate“)

3) Battery health – baterija vremenom gubi „health“, i zato primećujete da vremenom kraće traje. Ovaj podatak možete videti pomoću raznih aplikacija za telefon. Uglavnom, ako uređaj nije star, možete uneti vrednost 0.9

4) Phone capacity – kapacitet baterije u telefonu (npr. 1500 mAh)

Kada ubacimo konkretne podatke u formulu, dobijamo: 12000 x 0.9 x 0.9 / 1500 = 6.48

Dakle, sa eksternom baterijom od 12000 mAh koja ima „Conversion rate“ od 90%, možemo da napunimo bateriju telefona, koja je u dobrom stanju, kapaciteta od 1500 mAh, više od 6 puta.

Još ►  Xiaomi ušao u Ginisovu knjigu rekorda

Dakle, ne računamo klasično: 12000 / 1500 = 8 punjenja, već koristimo ovu formulu gde smo uvrstili ostale veoma bitne parametre.

battery-conversion-rate

Ok, znamo da sada treba gledati i ostale informacije pri kupovini eksterne baterije. Pored toga znamo da i kvalitetnije, jače, dugotrajnije baterije koštaju više. Ja sam svoju kupio na Aliexpress na sniženju po relativno niskoj ceni.

Odlučio sam se za originalnu Xiaomi Mi eksternu bateriju od 5.000 mAh zbog odličnog kvaliteta izrade, visokog „Conversion rate“ od 93%, raznih zaštita od pregrejavanja, kratkog spoja, viskih i niskih temperatura, preteranog punjenja i pražnjenja… Sve to me je koštalo 15 evra! U lokalnim radnjama sam video da salabije baterije, lošijeg kvaliteta, koštaju toliko.

Xiaomi Mi eksterna baterija dolazi u kompaktnom pakovanju sa dodatnim „micro USB“ kablom za punjenje pametnih uređaja, a sama baterija je u veoma kvalitetnom kućištu koje ima zaštitu od visokih temperatura. Veoma je tanka, elegantna, minimalnog dizajna sa utisnutim „Mi“ znakom.

mi-external-battery

Takođe, baterija poseduje svetlosne indikatore napunjenosti, kao i dugme za uključivanje/isključivanje. Kompatibilna je sa svim uređajima koji mogu da se pune preko USB porta.

Više nije na akciji i trenutno košta 20 evra, a možete je pronaći na OVOM linku.

Ako želite neku drugu, jeftiniju, slabiju, jaču.. možete pogledati ceo arsotiman OVDE.

A na ovom linku možete saznati kako da kupite neki proizvod sa tog sajta – https://www.saznajnovo.com/2014/09/kako-kupovati-sa-kineskih-sajtova/

Prikaži komentare (2)