Kako da Sajtovi

Kako odrediti da li je slika izmenjena ili nije

photoshoped-or-not

Kako danas imamo razne alate za doradu slika, među kojima je i Photoshop, nekad nije lako odrediti da li je neka slika izmenjena ili je original.

Ako je slika loše obrađena, onda se to može primetiti bez ikakvog alata. Primer: zakrivljene linije oko obrađenog dela slike, osvetljenje se ne poklapa, perspektiva se ne poklapa, razlika u kvalitetu nekog dela na slici, itd.

photoshoped-or-not

Ako sumnjate da je slika obrađena, a ne možete da lako odredite, evo jedan online alat koji će vam pomoći u tome: Fotoforensics.

Ovaj alat koristi tzv. Error Level Analysis metodu za utvrđivanje da li je slika dorađena. Dovoljno je da pošaljete sliku na test, sačekate da se upload završi, i vidite rezultate. Na primeru možete pogledati sliku nakita koja je dorađena tako da nakit bude sjajniji: http://fotoforensics.com/analysis.php?id=f5430798142ef8b6e80ebdfc39c31b73011c674a.1552990&show=ela

photoshoped-or-not1

Izvor: addictivetips.com

  [Chrome] Kako ukloniti ime korisnika iz gornjeg desnog ugla?

Stefan Marjanov

Student / freelancer / bloger / web dizajner. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 10 godina, a nešto manje i web dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem 6 godina.

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar

Prijavi se
na nedeljni mail o novim objavama
Advertisment ad adsense adlogger