Stigla 4G LTE mreža i kod nas

Vip mobile je danas prvi u Srbiji pustio 4G LTE mrežu – četvrtu generaciju mobilne telefonije. Svako ko ima telefon sa podrškom 4G LTE mreže moći će od 1. aprila da preuzme nove Vipove SIM kartice i uvere se u brzinu i kvalitet 4G LTE mreže.

 

vip-4g-lte-promocija

Za sada je Pančevo pokriveno ovom mrežom, a upravo se širi po većem delu Novog Beograda i zahvata pojedine delove starog gradskog jezgra. Uskoro bi 4G mrežom trebalo da budu pokriveni Kopaonik i Zlatibor, dok je u narednim fazama planirano širenje po većim gradovima u Srbiji.

4g-lte-pokrivenost-srbija

Dejan Turk, direktor/CEO kompanije Vip mobile, je tokom prezentacije i demonstracije 4G LTE mreže izjavio da Vip mobile planira da uloži oko 30 miliona evra u razvoj ove mreže, a dodatno će biti poboljšane 2G i 3G mreže širom Srbije.

dejan-turk-4g-lte-vip

Što se tehičkih detalja tiče, Dejan Kastelic, direktor/CTO Vip mobile, objašnjava da u teoriji brzine 4G LTE mreže dostižu 150 Mbps, a Vipovi korisnici će u proseku moći da koriste brzine preuzimanja sadržaja između 40 i 60 Mbps. To je opet više nego trostruko brže od postojeće 3G mreže.

Prvog aprila Vip će početi sa pozivanjem postpejd korisnika sa kompatibilnim uređajima da u Vip mobile centrima u Beogradu i Pančevu besplatno zamene svoje SIM kartice za one koje podržavaju 4G LTE brzine. Odabrani korisnici 4G LTE mreže će u toku aprila moći besplatno da testiraju 4G LTE mrežu.

Paralelno sa širenjem dostupnosti 4G mreže i ponuda proizvođača mobilnih uređaja i operatera biće obogaćena novim modelima telefona, tableta, internet modema i rutera koji podržavaju 4G brzine.

vip-4g-lte-mreza

Izvor, slike: Vip mobile

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *