Tehnološka revolucija transporta

Odavno je poznato da tehnologija menja naš svakodnevni život, skoro da je ova rečenica postala kliše. Ali u kamionskoj industriji nove ideje i inovacije se stalno pojavljuju, i menjaju je – na bolje.

Kamioni sa autopilotima i dronovi za prevoz robe zavređuju sve više pažnje na transportnom tržištu, i to sa pravom. Tehnologija i novi prototipi bi mogli značajno da promene današnji vid transporta.

Smartfon tehnologija se posebno ističe u transportnoj industriji, vozači sve više koriste svoje telefone kako bi olakšali sebi život na putu. Nedavno istraživanje je pokazalo da čak 3/4 ispitanika koriste svoje telefone za organizovanje isporuka. Razne kompanije objavljuju sve više aplikacija za GPS i „informacije na putu“ – programi preko kojih vozači mogu da dobiju korisne informacije o restoranima pored puta, ili aplikacije koje blokiraju sve dolazeće pozive i poruke tokom vožnje.

Ostale tehnologije, pored telefona

Razvijene su i jedinstvene aplikacije za praćenje performansi vozila. Sistemi koji omogucavaju pregled podataka motora vozila, brzinu, lokaciju i ostale važne informacije tokom kritičnih situacija, kao što su
naglo kočenje ili prekomerna G-sila. Ostala rešenja u samom vozilu su sistemi video snimanja, čija je svrha povećavanje bezbednosti vozača, i sistemi za izbegavanje sudara koji upozoravaju vozače na potencijalno loše uslove na putu.

dron-prevoznici

„Big data“ takođe ima dosta potencijala da poboljša transportnu industriju. Mnogi prehrambeni proizvodi i pića mogu biti sačuvani zahvaljujući ovom metodom. Nedavni Forbes-ov članak je istakao mogućnost komunikacije između sedišta kompanije i samog vozača. Naime, centrala vozaču može poslati značajne informacije o temperaturi prikolice, tako da vozač i pre nego što se zaustavi ima uvid u potencijalni problem na vreme, što znači spašavanje dragocenog tereta.

Ovakva vrsta interakcije između sedišta kompanije i vozača može drastično unaprediti zaštitu tereta, smanjiti potrošnju goriva i najbitnije podići nivo sigurnosti vozača.

Tehnologija u svakom obliku i formi vodi industriju transporta napred velikim korakom i sudeći po svim spomenutim poboljšanjima, nema nameru da stane.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *