Xiaomi i jeftini uređaji sa visokim performansama

Kada pričamo o pametnim uređajima, pogotovo o telefonima, izbora imamo i previše. Ali, kupce možemo podeliti u 2 velike grupe: oni koji kupuju uređaj zbog brenda, i oni koji kupuju zbog specifikacija.

Neko voli da ima sve uređaje od omiljenog proizvođača pa makar i dizao kredit da bi kupio ono što nedostaje u kolekciji. Da li postoji isti (ili bolji) uređaj kod drugog proizvođača sa 2x nižom cenom? – nije bitno. S druge strane, ovi drugi gledaju samo da dobiju što bolji uređaj za što manje novca, nije bitno ko proizvodi.

Kako smo došli u doba gde poznatiji brendovi podižu cene svojih proizvoda koliko žele, pojavila se kompanija Xiaomi. Tačnije, dobili su malo više publiciteta, pogotovo kada su ušli na američko tržište i predstavili nekoliko jeftinih pametnih telefona visokih performansi.

Primer su telefoni Mi serije.

Mi4 pametni telefon je dostupan po ceni od oko 370 dolara, što je 2x jeftinije od telefona poznatijih brendova koji imaju sličnu specifikaciju: IPS ekran od 5″, Quad-core 2.5 GHz procesor, 13 MP kameru (720p@120fps), 16 GB interne memorije, i ostale funkcije kao što su: GPS, FM, HDR, kompas, barometar…

mi4-phone-xiaomi

Ne prestaju da iznenađuju svojim jeftinim uređajima pa nam, pored Mi serije telefona, Redmi note-a, pametnih narukvica, slušalica itd., stiže Yi Action Cam – jeftiniji konkurent GoPro-u.

xiaomi-yi-action-camera

Ova kamera od 16 MP može da snima u HD formatu sa 60 FPS-a. Pored toga, vodootporna je do 40m dubine. Za razliku od GoPro, koji ima 5Mpx kameru i snima sa 30 FPS-a i košta 130$, Yi Action Cam će koštati svega 64$.

xiaomi-yi-action-camera

Xiaomi je trenutno 3. po veličini proizvođač pametnih telefona u svetu, a proglašeni su i kao najprofitabilniji Tech startup u svetu. Njen vlasnik, Lei Jun, je poznatiji i kao „kineski Steve Jobs“. On i Jack Ma, osnivač Alibaba-e koji je inače i najbogatiniji čovek u Kini, čine lice kineske inkorporacije.

lei-jun-xiaomi

Jeftiniji uređaji visokih performansi su dobili na popularnosti. Xiaomi je napravio dobru strategiju i počeo da gradi čitav eko sistem uređaja koji će biti povezani. Takođe, Xiaomi je jak brend i nije „neka tamo“ kompanija koja pravi telefone. Verujem da će se sve više korisnika polako okrenuti upravo takvim uređajima – kvalitetnim, jeftinim i sa odličnim specifikacijama.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *