Saznaj Novo Mreža
"Saznaj Novo Mreža" je skup servisa koje nudi sajt "Saznaj Novo". Mreža će se vremenom širiti dodavanjem novih servisa.
Ad

CHIP je konkurent Raspberry Pi računaru sa cenom od 9$!

0
Ad
 
Ovaj članak nije ažuriran više od 3 godine. Postoji mogućnost da su informacije/alati/uputstva zastareli!

Raspberry Pi je uveliko postao pozat OSH (Open-source hardware) koji košta malo a daje mnogo. Za 35$ imamo računar sa quad-core procesorom i gotovo neograničen broj mogućnosti koji ovaj računar nudi. Ipak, RPi nije jedini OSH koji košta malo, takođe od poznatijih je tu i Arduino, a na scenu nam se sada penje još jedan i to sa cenom od svega 9$!

chip-9-dollar-pc

CHIP je funkcionalni računar koji na sebi imam 1GHz procesor, 512MB RAM-a i 4GB memorije. Ima već ugrađen Bluetooth i WIFi na ploči, i dolazi sa lakom Linux distribucijom. Trebam li napominjati da ima I/O pinove?

S druge strane, u tih 9$ ne spada VGA i HDMI izlazi, za to morate platiti 19, odnosno 24 dolara. Ipak, većina televizora je kompaktibilno sa ugrađenim kompozitnim izlazom.

pocket-chip

PocketCHIP verzija košta 50$ i za te pare, pored samog računara, dobijate još i kućište sa baterijom od 3.000mAh, QWERTY tastaturu i ekran osetljiv na dodir od 4.3 inča! Sve to ukopljeno da stane u džep.

Ali ni to nije sve, možete pronaći još paketa na KickStarter stranici, a gde su već premašili zatraženih 50.000$ i trenutno imaju 505.000 dolara.

more-chip

Ad
Tvoja reklama ovde

become-a-patron-2

Preporučeno za tebe:

Napiši komentar

Email adresa neće biti javno prikazana!

Ukoliko vam je potrebna pomoć, savet... možete postaviti pitanje u grupi - Saznaj Novo pitanja i odgovori