Chrome: smanjite zauzeće RAMa i do 95%

Zauzeće RAM-a kod Chrome veb pregledača je postala tema za ismejavanje, ali to je tako sa razlogom. Ako imate manjak RAMa a želite da zadržite Chrome kao podrzaumevani veb pregledač, evo nekoliko trikova koji će znatno osloboditi memoriju.

1) Dodaci

dodaci umeju da koriste dosta memorije. Pritisnite Shift + Esc da vidite koji dodatak koliko memorije troši, pa ih uklonite ili pronađite alternativu.

reduce-ram-usage-chrome

2) Kartice

dosta zauzimaju takođe i kartice (tabovi) pa je preporučljivo ugasiti one koje ne koristite. Ili, instalirajte neki od sledećih dodataka…

3) OneTab (dodatak)

ovaj dodatak zatvara sve kartice i pravi spisak tih kartica u jednoj samo, tako da smanjuje zauzeće memorije i do 95 posto! Kada vam zatreba neka kartica, samo kliknite na nju i ponovo je aktivna.

https://chrome.google.com/webstore/detail/onetab/chphlpgkkbolifaimnlloiipkdnihall/

onetab-chrome-ram

4) The Great Suspender (dodatak)

gasi kartice koje su neaktivne određeno vreme. Vreme za neaktivne kartice možete sami podesiti. Kada vam suspendovana kartica ponovo zatreba, samo kliknite na „Refresh„.

https://chrome.google.com/webstore/detail/the-great-suspender/klbibkeccnjlkjkiokjodocebajanakg

reduce-ram-chrome-2

5) Tab Hibernation

sličan dodatak kao prethodni ali nisam lično testirao. Probajte jedan i drugi pa koristite koji vam više odgovara.

https://chrome.google.com/webstore/detail/tab-hibernation/pbdpajcdgknpendpmecafmopknefafha

reduce-ram-chrome-1

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *