Facebook uvodi berzu polovne robe

Bez obzira da li vam je dosta neprekidnih izmena na vašoj omiljenoj društvenoj mreži ili sa nestrpljenjem isčekujete svaku novinu na Facebooku jedno je sigurno, Mark Zuckerberg i njegova ekipa se neće zaustaviti. Njihov cilj je da uvedu Facebook u nove profitabilne grane, a jedna od tih grana je trgovina polovnim stvarima.

facebook-sales-groups-cover

Iako im reklamiranje na Facebooku donosi ogroman profit, Zuckerberg se ne zaustavlja i širi ponudu Facebooka na nove sfere internet poslovanja. Testiranje trgovine polovnom robom je već počelo, a sa ovom opcijom Zuckerberg želi da korisnici provode još više vremena na Facebooku bez potrebe da traže druge opcije na internetu. Stvara se utisak da Facebook ima želju da postane “all in one” platforma, koja će podmiriti sve potrebe jednog internet korisnika. Jasno je da je ovo nemoguća misija, ali to ne znači da oni to neće pokušati. Takođe, trgovina preko interneta je segment web industrije u kome se obrće neverovatan novac, a Fecebook je ulaskom na ovo tržište ušao u borbu sa ozbiljnim konkurentima kao što su Amazon, eBuy i Alibaba. Pitanje je samo koliki će deo kolača Facebook moći da “otkine” od ovih giganta online trgovine.

all-sales-groups

Da se vratimo na trgovinu putem Facebooka. Oven Viliams, novinar online portala The Next Web isprobao je ovu novu opciju i prema njegovim rečima stvari već sada funkcionišu solidno. Facebook je ovu novu opciju nazvao “All Sale Groups”, i ona za cilj ima samo jednu stvar – omogućiti Facebook korisnicima da kupuju i prodaju polovne stvari u sklopu ove društvene mreže. All Sale Grups je sastavljen od unapred definisanih kategorija, koje se mogu pretraživati kako biste našli željeni proizvod. Prema rečima Ovena Viliamsa, pretraga trenutno funkcioniše samo delimično, ali sa razlogom se očekuje da će do vremena kada ova opcija postane javna ovaj problem biti ispravljen.

Viliams je isprobao i kupovinu i prodaju i došao je do zaključka da je trgovina na Facebooku mnogo lakša, jeftinija i brža u odnosu na konkurenciju. Jedino ostaje pitanje je da li je to subjektivni utisak ili objektivna ocena. Pouzdanu ocenu možemo očekivati tek kada kupoprodaja na Facebooku postane dostupna svima. Pored pretrage koja ne funkcioniše u potpunosti Viliams navodi još jedan nedostatak – nemogućnost ocenjivanja prodavca. Ocenjivanje prodavaca je veoma bitan element koji su odavno implementirali svi konkurenti, i postavlja se pitanje zašto Facebook još uvek nije uveo ocenjivanje korisnika.

Fecebookova berza polovnih stvari nudi uglavnom iste mogućnosti kao i ostali specijalizovani servisi za online prodaju. Kao što smo rekli roba je podeljena u kategorije, a ukoliko proizvod koji prodajete ne možete da svrstate ni u jednu predefinisanu katregoruiju tu je mogućnost dodavanja proizvoda u kategoriju “Ostalo”.

Mnogi su predviđali pad popularnosti Facebooka, neki čak i njegovu propast, ali u realnosti broj korisnik Facebooka raste, a Facebook širi svoju ponudu i kreće u novom smeru. Sigurno je da ovo nije poslednja novina koju Facebook uvodi, i ostaje nam samo da nagađamo šta će Facebook uraditi u budućnosti.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *