Google kupuje Twitter?

Tokom prošle nedelje internetom su se proširile glasine o potencionalnim akvizicijama dve velike kompanije. Prva glasina je da će Microsoft preuzeti BlackBarry, a druga je da Google želi da preuzme Twitter. Tako barem tvrde prestižni portal iz IT sveta.

Novinar Business Insider-a Jim EdWards posetio je u Pragu konferenciju Engage 2015, na kojoj se pojavio veliki broj direktora tehnoloških kompanija i uticajnih ljudi. Kao najupečatljiviji momenat ove konferencije izdvojio je odgovor jednog direktora koji ima kontakte u Google-u i Twitter-u (nije želeo da otkrije njegov identitet), na pitanje da li treba prodati deonice Twitter-a (koje gube vrednost na berzi). Taj direktor mu je savetovao da ih definitivno sačuva “jer se čini da će Google preuzeti Twitter”. Jim ističe da je ovo samo nagađanje, ali ipak je nagađanje osobe koje posluje sa obe kompanije i upoznata je sa situacijom u istim.

Google-kupuje-Twitter

 

Postoje dve razloga za postavljanje ove teorije. Prvo, približavaju se izvori u SAD-u i referendum o ostanku Velike Britanije u EU. A Twitter je već godinama idealna platform za objavu najnovijih vesti u vezi izbora, kao i za komunikaciju sa glasačima. Zbog toga se očekuje da će se vrednost Twitter-a u bliskoj budućnosti osetno povećati. Pored toga, Twitter i Google su nedavno već potpisali jedan međusobni dogovor. Prema ovom dogovoru, u rezultatima Google pretrage će se pojavljivati najnoviji tvitovi, a na Twitteru će se prikazivati Google oglasi. Na ovaj način će Google u svojoj pretrazi dobiti najnovije i najrelevantnije rezultate, a Twitter će dobiti deo novca od Google oglasa.

Google je ranije u pokušaju da se suprodstavi konkurenciji u vidu Facebook-a i Twitter-a predstavio sopstvenu društvenu mrežu Google+, međutim ova društvena mreža nije ostvarila zapažen uspeh i nju su brzo prozvali “gradom duhova” zbog male populacije. A pošto Facbook ubrzano napreduje i predstavlja sve veću pretnju Google-u na području internet marketinga, čini se da bi akvizicija Twitter-a bila odlična stvar za Google. Jer ukoliko prikazivanje tvitova unapredi Google pretragu i ako Google oglasi putem Twitter-a povećaju zaradu kompanija, nema razloga da se ova dva titana ne ujedine.

Microsoft-kupuje-Blackberrz=y

Kada je u pitanju preuzimanja BlackBerry-ja, šuška se da je Microsoft baš zagrizao. Pored Microsoft-a BlackBerry žele da preuzmu i Huawei, Lenovo i Xiaomi. Ove tri kineske kompanije žele da ulože novac u posrnulog giganta kako bi unapredili svoje prisustvo da američkom i evropskom tržištu. Iako još uvek ništa nije potvrđeno, softverski proizvodi BlackBerry-ja se uklapaju Mocrosoft-ovu viziju poslovanja.

 

BlackBerry je nekada bio vodeća kompanija kada su u pitanju mobilni telefoni za poslovne korisnike. Međutim, poslednjih nekoliko godina kompanija ne stoji baš dobro i danas jedva spaja kraj sa krajem. Ova kompanija je najavila novi talas otpuštanja zaposlenih širom sveta.

Šta će biti sa BlackBerry-jem i dalje ostaje pitanje, a činjenica je da uprkos svim pokušajima i dalje gube udeo na tržištu i postaju kompanija koja nije sposobna za samostalan opstanak na tržištu. Zato se prodaja čini kao jedini mogući izlaz iz krize.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *