IPTV – Osnove o internet televiziji

IPTV (Internet Protokol Televizija) ili kod nas poznatija kao „internet televizija“ se razlikuje od klasične televizije jer se signal do televizora prenosi putem postojaće internet infrastrukture umesto preko klasičnih radio frekvencija, satelitskih signala i kablovske televizije formata.

Zvanična definicija odobrena od strane Međunarodne unije za telekomunikacije: „IPTV je definisan kao multimedijalni servis, kao što su televizija / video / audio / tekst / grafika / podaci koji se isporučuju preko IP mreže, koji obezbeđuju potreban nivo kvaliteta usluga i iskustva, sigurnosti, pouzdanosti i interaktivnosti.“

IPTV je kod nas dobro zaživeo jer ga internet provajderi nude po relativno niskim cenama i to uz postojaće internet pakete.

Uz IPTV uglavnom dolazi i prateća oprema koja omogućava televizoru da reprodukuje sliku koju dubija putem interneta. Uz to, omogućava konverziju digitalnih u analogne signale, npr. kod katodnih televizora koji imaju 3-činčne i SCART ulaze.

iptv-cables

Što se povezivanja tiče, to se razlikuje od uređaja do uređaja. Uređaj na TV možete privezati najčešće putem 3-činčna (crveni, žuti i beli), SCART i HDMI kabla. HDMI ne poseduju stariji modeli televizora, neki čak ni 3-činčna, a ako ne poseduje ni SCART onda je stvarno star TV.

Šema povezivanja dolazi uz uređaj, a može to odraditi i neko od osoblja zaduženih za to. Negde se plaća a negde ne. Ja sam sam postavljao jer je zaista prosto. Uglavnom, povežete IPTV uređaj na internet (LAN kabl, ili USB ulaz za WiFi prijemnik – malo više o njemu kasnije), povežete kablove za video i audio signal, napajanje i vozi. Prilikom prvog pokretanja možda bude trebao da se ažurira softver, pa sačekajte jednu večnost, a potom i drugu večnost dok se upali. Nije uvek tako brzo, kod mene jeste.

orion-iptv-povezivanje

Obično taj uređaj koji se dobije od internet provajdera poseduje još neke opcije kao što je USB ulaz koji se može iskoristiti kao ulaz za dodatni skladišni prostor (USB flash) ili kao ulaz za USB WiFi prijemnik ukoliko nemate dovoljno dugačak LAN kabla pa možete iskoristiti WiFi signal koji imate u kući.

USB Flash možete iskoristiti ukoliko želite da npr. gledate neki film, puštate svoju muziku itd. Dovoljno je da nasnimite na USB željeni sadržaj a potom to učitate na uređaju.

Ako koristite kao WiFi, preporučljivo je da bude blizu izvora signala kako ne bi dolazilo do prekidanja istog, što ume da bude iritantno, pogotovo ako se dešava neka bitna scena u nekoj seriji.

U zavisnosti od uređaja do uređaja i internet provajdera, možete imati još neke opcije na softverskom nivou. Ja recimo imam vremensku prognozu, Youtube, Google (čitav internet web pregledač, nešto na nivou ispod IE), radio stanice itd. Imam čak i mogućnost da povežem na neki lokalni skladišni prostor i delim fajlove u mreži. Programska šema se podrazumeva. Tu su datum, sat, naziv programa, „sledi emisija“ opcija, podsetnik, video na zahtev… itd. Podešavanje uređaja, lozinke, slike, zvuka… ja imam i mogućnost promene korisnika.

iptv-interfjes

Uz opremu se dobija dodatni svemirski daljinski upravljač, što je normalno, sad imate brdo daljinskih upravljača i može da bude zaista zanilmjivo ako trebate na brzinu da smanjite TV kad počne neka erotska scena, jel.

Želeo bih da dam par napomena u vezi tih daljinskih upravljača za one koji baš ne znaju kako da ih koriste uz već postojaći/e.

Dakle, taj novi daljinski ima svoje dugmiće za regulisanje jačine zvuka i menjanje kanala, a ima i onaj od TV-a. Najbolje je da uređaj smanjite na 1/2 pa onda TV pojačate dok ne dođete na taj nivo od polovine jačine zvuka koja vam odgovara. Onda više ne koristite taj od TV-a za regulisanje jačine zvuka već samo ovaj od uređaja. Takođe, programe menjate pomoću novog svemirskog upravljača, ne pomoću tog od TV-a. Međutim, nemojte taj od TV-a baciti na gomilu, trebaće vam.

orion-iptv-daljinski

Što se gašenja i paljenja tiče, obično IPTV uređaji pređu u neku vrstu sleep moda što znači da se ne isključuju u potpunosti kada pritisnete crveno dugme. To je tako da bi se naredni put brže uključio uređaj. Možda neki daljinski upravljači imaju posebno dugme za sleep a posebno za totalno gašenje, obratiti pažnju na to.

Kada hoćete da ugasite TV i legnete da spavate, poželjno je da ugasite i TV sa njegovim daljinskim upravljačem (rekoh da će vam trebati), a i sam IPTV uređaj (sleep mod). Neki televizori nemaju poseban svetlosni indikator pa ne znate da li je ugašen ili ne, zato je preporučljivo da prvo ugasite TV i kada slika nestane onda ugasite IPTV uređaj koji ima sigurno svetlosni indikator za sleep mod.

Gde uzeti IPTV? To je zaista stvar ukusa, iskustva i cene. Ja sam kod Oriona od prvog dana kada sam uveo adsl internet (samo je tad bio SezamPro pa ih je Orion kupio) i nisam imao nijedan najmanji problem i imam dosta popusta pa sam kod njih i uzeo. I zadovoljan sam, evo već pola godine nemam problema sa IPTV. Tada je bila akcija pa sam uzeo 20 Mbps internet protoka i IPTV za 1.700 dinara na mesečnom nivou.

Da li nam sada treba IPTV pored digitalizacije? Ostavljam vama da sebi odgovorite na to pitanje. Što se mene tiče, ostajem na IPTV.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *