Kako izvršiti digitalno samoubistvo i nestati sa interneta

Privatnost korisnika interneta je ozbiljno ugrožena i mnogi žele da jednostavno nestanu iz tog sveta, da ih više nema ni na jednom sajtu, servisu, web pretraživaču. To nije lako ukoliko imate mnogo naloga i već razvijen online profil, ali uz malo uloženog vremena i truda možete sakriti većinu podataka.

U ovom tekstu ću navesti nekoliko koraka kako da pronađete i uklonite svoje lične podatke sa interneta.

1) Obrišite naloge sa društvenih mreža

Društvene mreže su raj za one koji traže vaše podatke online. Mnogi podese privatnost tako da se njihovi profili ne pojavljuju u raznim web pretraživačima, ali ako želite da ih uklonite, evo kako:

– Facebook: dok ste prijavljeni na svoj nalog idite na OVAJ LINK i kliknite na “Delete my account” i završili ste! Svi podaci sa ove društvene mreže biće uklonjeni (slike, statusi, tagovi…) i proces traje oko 2 nedelje. Ako želite možete prvo preuzeti sve te podatke u računar pre brisanja. Ispratite OVO uputstvo.

fb-delete-account

– Twitter: otvorite podešavanja naloga i kliknite na “Deactivate my account” na dnu. Vaši podaci će biti uklonjeni, a proces i ovde traje par nedelja.

– LinkedIn: otvorite podešavanje naloga, kliknite na “Account” ikonicu i na “Close your account”.

– Google+: ispratite ovo uputstvo.

Ovo su uputstva za najpopularnije mreže. Na ostalim ako ne postoji opcija za brisanje naloga, pročitajte uslove korišćenja i pronađite deo vezan na brisanje naloga.

Na ovom sajtu možete potražiti uputstvo za brisanje naloga sa dosta poznatih sajtova – http://justdelete.me/

delete-all-accounts

Naravno, obrišite naloge sa svih sajtova/portala/foruma na kojima ste registrovani sa svojim podacima.

2) Uklonite neželjene rezultate pretrage

Sad kad ste se otarasili profila sa društvenih mreža potrebno je ukloniti informacije iz rezultata pretrage na web pretraživačima. Pretražite svoje ime, prezime i ostale podatke na Google, Bing… i sačuvajte linkove gde se ti podaci pojavljuju.

– Prvo što možete uraditi je da kontaktirate vlasnike tih stranica gde se vaši podaci nalaze. Pošaljite email u kojem ćete ostaviti link stranice i vaš zahtev za uklanjanje. Ako ne mogu da uklone čitavu stranicu, onda barem vaše ime, prezime i slike.

– Kada ste na taj način uklonili sve šta ste mogli, možete se obratiti servisu Google, Bing… da uklone ostatak. Isto im pošaljite linkove sa molbom da ih uklone iz rezultata pretrage. Možda ćete imati sreće, a možda i ne.

Za Google pokušajte ovde https://support.google.com/legal/answer/3110420?rd=2, zatim i ovde https://support.google.com/websearch/troubleshooter/3111061

Za vaše slike koje Google prikazuje u rezultatima pretrage: https://support.google.com/websearch/answer/4628134, ili ovde za slike koje su na vašim sajtovima (u vašem vlasništvu): https://support.google.com/webmasters/answer/35308?rd=1

remove-from-google-search

Za Bing pogledajte ovde: http://onlinehelp.microsoft.com/en-us/bing/ff808455.aspx

3) Pronađite ostatke

Na kraju možda ipak ostanu još neke stranice na kojima se nalaze vaši podaci. Evo nekoliko sajtova pomoću kojih možete “iskopati” te linkove:

– http://www.buddyfetch.com/

– https://pipl.com/

– http://www.peekyou.com/

Tu možete doći do linkova na kojima se nalaze vaši podaci. Opet sakupite te linkove pa ponovite prvi i drugi korak.

buddy-fetch

4) Username i email

Ako vaša korisnička imena sadrže vaše ime i prezime, uklonite ih sa svakog sajta, foruma, bloga gde ste ih registrovali. Takođe i email adrese koje u sebi sadrže vaše ime i prezime.

Odjavite se (unsubscribe) sa svih newsletter servisa. Ako ste se prijavili na gomilu, biće malo dosadno i zahtevaće više vremena. Na dnu svakog newsletter email-a postoji link sa nazivom “Unsubscribe” i obično se rešava u maksimalno 3 klika, a najčešće jednim klikom.

Ako želite možete filtrirati poruke koje sadrže reči kao što su “Unsubscribe” kako biste imali odmah sve promo poruke izlistane.

Ovo možete iskoristiti kao filter: “opt-out” OR unsubscribe OR “viewing the newsletter” OR “privacy policy” OR enews OR “edit your preferences” OR “email notifications” OR “update profile” OR smartunsubscribe OR secureunsubscribe OR yahoogroups OR “manage your account” OR “group-digests”

Ako koristite Gmail, samo nalepite sve to u polje za pretragu.

gmail-newsletter-filter

5) Ostani anoniman

Sad kad ste uklonili sve vaše podatke sa interneta, nema smisla da nastavite po starom. Možete se registrovati pod lažnim imenom, koristiti username za sajtove koji ne sadrži vaše ime i/ili prezime, isto važi i za email adrese. O ovome mogu dosta pisati ali to ostavljam za neki sledeći članak.

Ako imate još neke predloge kako ukloniti privatne informacije sa interneta možete ih napisati u komentaru ispod.

Komentariši

Kako izvršiti digitalno samoubistvo i nestati sa interneta

Autor: Stefan Marjanov Potrebno vreme za čitanje: 3 min