Kliknuti na objavu ili ne?

U poslednje vreme Facebook je preplavljen „clickbait“ objavama i nekad ne znate da li se iza te objave krije zaista nešto korisno ili je čisto sakupljanje klikova. Postoji dodatak koji vam može to delimično otkriti.

Ništa posebno, radi se o dodatku za Chrome pod nazivom Photo Zoom. Šta on zapravo radi? Uveliča sliku na koju stavite kursora tako što učita izvornu adresu slike. Kako može pomoći? Clickbait objave često „navlače“ korisnike da kliknu pomoću slike (pored užasnih naslova). Te slike postave tako da se vidi samo deo na Facebook zidu i taman toliko da zainteresuje vas potencijalne. Ako želite da vidite celu, morate kliknuti na link, što im je i cilj.

E ali, ako imate ovaj dodatak možete pogledati tu sliku u punoj veličini bez učitavanja stranice. I tako možete odlučiti da li kliknuti na objavu ili ne. Npr. ako u objavi piše „Nećete verovati šta je ova cura uradila“ i onda stoji polovična slika neke devojke u nekoj situaciji, vi pređete kursorom i vidite tu sliku i ne morate da otvarate link.

fb-photo-zoom-chrome

Ipak, danas su ti portali, koji objavljuju clickbait objave, smislili način da i to zaobiđu pa ne stave celu sliku kao izvornu već polovičnu, sečenu. Ovo sam viđao uglavnom na stranim portalima, kod naših retko. Ili ne znaju, ili se nisu setili. Ne verujem da ih mrzi jer bi uradili sve za klik.

Ako ne možete ni pomoću ovog dodatka da izvučete sliku u punoj veličini i odlučite se da li kliknuti ili ne, onda odustanite, velika je verovatnoća da se ne nalazi ništa korisno iza tog linka. A možete iskoristiti ključne reči iz objave i delove slike kako biste na Google pronašli to isto.

clickbaiting

ClickBait objave se lako uoče i Facebook je uveo opciju za njihovo prijavljivanje. Algoritam koji stoji iza te opcije vremenom uči i počeće sam da prepoznaje takve objave kako bi ih uklanjao. Detaljnije o tome na OVOM linku.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *