Prednosti responsivnog web dizajna

Pomoću kog uređaja čitate ovaj tekst? Da li je to možda ogroman monitor desktop računara? Ili je to vaš mobilni telefon? Danas više i nije bitno sa kog uređaja posećujete neki web sajt, a sve to zahvaljujući responsivnom web dizajnu!

Broj korsinika interneta koji koriste mobilne uređaje konstantno raste. Pokazatalj toga je i podatak da je broj pretraga na mobilnim uređajima u nekim (naprednim) zemljama već sada veći od broja pretraga na desktop uređajima. Broj različitih mobilnih uređaja je ogroman, a samim tim postoji i veliki broj različitih dimenzija i rezolucija ekrana. Upravo zbog toga, prilikom izrade sajta traba voditi računa od responsiv dizajnu kako bi vaš sajt bio prilagođen svim uređajima.

responsivni-dizajn-desktop

 

Kako je bilo nekada?

Kada se internet pojavio na mobilnim telefonima (WAP), dobili smo mogućnost da pristupimo nekim podacima u hodu. Međutim, tadašnje iskustvo korišćenja internet pomoću telefona je bilo veoma loše zbog loše navigacije, sporog učitavanja sajtova, velikih računa… Tada su neka preduzeća uvidela potrebu da se pobrinu za mobilne korisnike, i do skoro su se mnogi odlučivali za odvojenu “mobilnu” verziju sajta.

Ove mobilne verzije sajta su u potpunosti bile odvojene od desktop sajtova i predstavljale su njihovu osiromašenu verziju što se tiče funkcionalnosti ali i sadržaja. Pored osiromašenog sadržaja, ovi sajtovi su imali i logističke probleme. Dva sajta = web dizajn dva sajta, izrada dva sajta i održavanje dva sajta. Dakle i više troškova i više posla i osiromašen sadržaj za korisnike.

Još jedan problem predstavljao je izbor dimenzija mobilnog sajta. I tada je postojao veliki broj različitih dimenzija ekrana, i pitanje je bilo za koje i koliko dimenzija se odlučiti. Sa rasponsiv web dizajnom odgovor je jedostavan. Jednu.

Šta je responsivni web dizajn?

Responsivni web dizajn je skup tehnika koje omogućavaju web sajtu da menja oblik i da se prilagođava različitim dimenzijama ekrana. Ukratko, kada neko otvori vaš web sajt na pametnom telefonu biće mu prikazan isti sajt koji se prikazuje i na desktop računaru. Sajt će primetiti ograničenja ekrana i automatski će se konfigurisati tako da korisniku pruži najbolje moguće iskustvo. Nema potrebe za učitavanjem ogromnih web sajtova koje morate zumirati kako biste našli željeni sadržaj. Pored toga, responsivni dizajn olakšava interakciju sa samim sajtom, podstičući košićenje ekrana odsetljivih na dodir za navigaciju.

resposnivni-sajt-mobilni

 

Nekada su sajtovi prvenstveno kreirani za korisnike desktop računara, dok je mobilna verzija bila ili isuviše osiromašena ili prenatrpana sadržajem koji jednostavno ne može da stane na mobilni telefon. Danas je praksa drugačija i toplo se preporučuje da se prilikom izrade sajta posebna pažnja posveti kreiranju kvalitetnog responsiv rešenja, koje će u značajnoj meri posetiocima sajta olakšati korišćenje.

Prednosti korišćenja responsivnog web dizajna

Sada kada smo razjasnili šta je responsive web dizajn, pogledajmo koje su njegove prednosti:

  • Dugotrajno rešenje. Responsivni sajtovi rade dobro na svim postojećim uređajima. A tako će sigurno biti i u budućnosti,
  • Brža, bolje i intuitivnije korisničko iskustvo. Optimizacija sajta za sve uređaje svima olakšava. Srećene mušterije su preduslov uspešnog poslovanja,
  • Responsivni sajtovi su isplativi. Možda je za njihovo kreiranje potrebno malo više truda i vremena, ali će zato trajati duže. A objedinjen sadržaj olakšava održavanje i podršku čime se štede i vreme i novac,
  • SEO. Optimizacija za pretraživače dva odvojena sajta je duplo komplikovanije od optimizacije jednog sajta. Pored toga, Google od skoro forsira responsivne sajtove za pretrage na mobilnim uređajima,
  • Dobro osmišljen i optimizovan sajt pruža bolje korisničko iskustvo, a to vodi do povećanja verovatnoće da će korisnik ostati na vašem sajtu i izvršiti željenu akciju (konverziju).

Bitno je razumeti da responsivni web dizajn više nije trend, već obaveza. Pružanje posetiocima sajta savršeno korisničko iskustvo bez obzira sa kog uređaja dolaze je odlika uspešnog i korisnog web sajta!

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *