Prolećno čišćenje Windowsa

Dođe vreme u godini kada je potrebno očistiti računar od zaostalih fajlova, virusa, smeća koje se gomilalo tokom godine (ili dužeg vremenskog perioda). Verujem da svako ima neki antivirus koji „štiti“ računar od virusa i zlonamernih programa, ali to nije dovoljno. U ovom članku ću navesti neke korake koje možete preduzeti u čišćenju sistema Windows i predložiti nekoliko programa koji će vam pomoći u tome.

Skeniranje AV-om

Mnogi nikad ni ne urade potpuno (full) skeniranje antivirusom koji imaju instaliran, a to bi trebalo raditi s vremena na vreme. Desi se da virus prođe pored zaštite i stoji na drugoj particiji. Skenirajte sve particije, čak i onu gde nije sistem i koju (ne)održavate. A što se samog AV-a tiče, moja preporuka je 360 total security. Zašto? Odgovor je dosta dugačak, ali ukratko: ima svoju bazu i još koristi Avira i Bitdefender baze što mu dođe kao 3 AV-a u jednom. Plus, poseduje još dosta opcija kao što je instalacija zaostalih ažuriranja za sistem, ubrzavanje sistema, čišćenje smeća, pokretanje programa u zaštićenom režimu, itd.

360-total-sec-sc

Ako ne želite 360 Total Security, evo moja lista top 5 besplatnih anti-virusnih programa (moja lična na osnovu iskustva, ne znači i da su najbolji):

1) 360 Total Security

2) Microsoft Defender

3) BitDefender free

Skeniranje samostalnim programom

Dobro je uvek imati još neki skener i zaštitu u realnom vremenu koja radi uz AV. Ja lično koristim Malwarebytes, a preporučujem i vama. Malwarebytes svi preporučuju, odličan je, pronađe nešto što ni AV ne uspe. U besplatnoj verziji nudi samo skeniranje, a u plaćenoj postoji i real-time monitoring fajlova i web sajtova.

malwarebytes-new-home-screen

Preporučio bih još neke skenere:

1) Spybot S&D

2) Hitman Pro

3) AdwCleaner

4) HerdProtect

Skenirajte računar sa svim od ovih za svaki slučaj!

Čišćenje zaostalih fajlova/smeća

1) CClenaer: o njemu sam već pisao članak gde sam napomenuo da ovaj program nije baš od pomoći. Ali, ovde ga navodim jer je odličan za one koji se slabije razumeju u računare i sve radi na par klikova. Tu preporučujem čišćenje klasično i Registry čišćenje.

ccleaner-2015

2) TFC by Oldtimer (temp file cleaner): kao što mu i samo ime kaže – čisti temp fajlove. Ovi fajlovi se vremenom gomilaju i mogu zauzeti dosta prostora na disku. Ja evo imam sveže instaliran sistem tek par meseci i očistio je oko 500 MB. Pre mi je čistio i više gigabajta.

3) Windows čišćenje diska: ova opcija postoji u samom sistemu i možete je koristiti s vremena na vreme. My computer > desni klik na Windows particiju > Properties > Disk Cleanup. Da obrišete windows.old folder, ispratite OVO uputstvo.

Defragmentacija

Ako vam je uključena automatska defragmentacija onda ne morate raditi ovo.

Nije čišćenje ali ako niste radili defragmentaciju duže vreme, veoma preporučujem da to uradite. Otvorite My Computer > desni klik na Windows particiju > Properties > Tools > Optimize/defrag.

Izaberite svaku particiju pa kliknite „Optimize„. Ako imate SSD Windows će raditi trimming.

windows8-defrag

Ovo je dobro raditi (ali ne često jer nema potrebe) jer se podaci na disku vremenom razbacaju i treba ih složiti. Dok su podaci razbacani treba više vremena da se dođe do nekog podatka nego kad su svi složeni. Defrag opcija upravo to radi – slaže podatke. Ovaj proces može trajati malo duže u zavisnosti od performansi računara i od toga kada ste proslednji put pokrenuli ovaj proces.

Error check

Opcija se nalazi iznad opcije Defrag i možete pokrenuti skeniranje i popravljanje grešaka. Ako ste na novijem sistemu to se može odvijati dok je sistem pokrenut, a ako imate stariji sistem (XP npr.) onda će se skeniranje i popravka pokrenuti nakon restarta računara i tada nećete moći da ga koristite.

Error-Checking-Windows8

To su neki osnovni koraci koje i ja lično primenjujem, a sve programe koje koristim (i koje sam ovde preporučio) sam našao na mnogo sajtova kao preporuku. Ako vam je sistem u velikom haosu i ne možete ni da pokrenete instalaciju programa i bilo kakvo čišćenje, onda je vreme za servis i dizanje novog sistema.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *