Ad

Prolećno čišćenje Windowsa

1
Ad
 
Ovaj članak nije ažuriran više od 4 godine. Postoji mogućnost da su informacije, alati, uputstva, inkovi... zastareli!

Dođe vreme u godini kada je potrebno očistiti računar od zaostalih fajlova, virusa, smeća koje se gomilalo tokom godine (ili dužeg vremenskog perioda). Verujem da svako ima neki anti-virus koji „štiti“ računar od virusa i zlonamernih programa, ali to nije dovoljno. U ovom članku ću navesti neke korake koje možete preduzeti u čišćenju sistema Windows i predložiti nekoliko programa koji će vam pomoći u tome.

Skeniranje AV-om

Mnogi nikad ni ne urade potpuno (full) skeniranje anti-virusom koji imaju instaliran, a to bi trebalo raditi s vremena na vreme. Desi se da virus prođe pored zaštite i stoji na drugoj particiji. Skenirajte sve particije, čak i onu gde nije sistem i koju (ne)održavate. A što se samog AV-a tiče, moja preporuka je 360 total security. Zašto? Odgovor je dosta dugačak, ali ukratko: ima svoju bazu i još koristi Avira i Bitdefender baze što mu dođe kao 3 AV-a u jednom. Plus, poseduje još dosta opcija kao što je instalacija zaostalih ažuriranja za sistem, ubrzavanje sistema, čišćenje smeća, pokretanje programa u zaštićenom režimu, itd.

360-total-sec-sc

Ako ne želite 360 Total Security, evo moja lista top 5 besplatnih anti-virusnih programa (moja lična na osnovu iskustva, ne znači i da su najbolji):

1) 360 Total Security

2) BitDefender free

3) Avira

4) Avast

5) AVG

Skeniranje samostalnim programom

Dobro je uvek imati još neki skener i zaštitu u realnom vremenu koja radi uz AV. Ja lično koristim Malwarebytes a preporučujem i vama. Malwarebytes svi preporučuju, odličan je, pronađe nešto što ni AV ne uspe. U besplatnoj verziji nudi se samo skeniranje, a u plaćenoj postoji i real-time monitoring fajlova i web sajtova. Odlično radi uz bilo koji AV.

malwarebytes-new-home-screen

Preporučio bih još neke skenere:

1) Spybot S&D

2) Hitman Pro

3) AdwCleaner

4) HerdProtect

Čišćenje zaostalih fajlova/smeća

1) CClenaer: o njemu sam već pisao članak gde sam napomenuo da ovaj program nije baš od pomoći. Ali, ovde ga navodim jer je odličan za one koji se slabije razumeju u računare i sve radi na par klikova. Tu preporučujem čišćenje klasično i Registry čišćenje.

ccleaner-2015

2) TFC by Oldtimer (temp file cleaner): kao što mu i samo ime kaže – čisti temp fajlove. Ovi fajlovi se vremenom gomilaju i mogu zauzeti dosta prostora na disku. Ja evo imam sveže instaliran sistem tek par meseci i očistio je oko 500 MB. Pre mi je čistio i više gigabajta.

3) Windows čišćenje diska: ova opcija postoji u samom sistemu i možete je koristiti s vremena na vreme. My computer > desni klik na Windows particiju > Properties > Disk Cleanup. Da obrišete windows.old folder, ispratite OVO uputstvo.

Defragmentacija

Nije čišćenje ali ako niste radili defragmentaciju duže vreme, veoma preporučujem da to uradite. Otvorite My Computer > desni klik na Windows particiju > Properties > Tools > Optimize/defrag (možete uraditi i na ostalim particijama).

windows8-defrag

Ovo je dobro raditi (ali ne često jer nema potrebe) jer se podaci na disku vremenom razbacaju i treba ih složiti. Dok su podaci razbacani treba više vremena da se dođe do nekog podatka nego kad su svi složeni. Defrag opcija upravo to radi – slaže podatke. Ovaj proces može trajati malo duže u zavisnosti od performansi računara i od toga kada ste proslednji put pokrenuli ovaj proces.

Error check

Opcija se nalazi iznad opcije Defrag i možete pokrenuti skeniranje i popravljanje grešaka. Ako ste na novijem sistemu to se može odvijati dok je sistem pokrenut, a ako imate stariji sistem (XP npr.) onda će se skeniranje i popravka pokrenuti nakon restarta računara i tada nećete moći da ga koristite.

Error-Checking-Windows8

To su neki osnovni koraci koje i ja lično primenjujem, a sve programe koje koristim (i koje sam ovde preporučio) sam našao na mnogo sajtova kao preporuku. Ako vam je sistem u velikom haosu i ne možete ni da pokrenete instalaciju programa i bilo kakvo čišćenje, onda je vreme za servis i dizanje novog sistema.

Ad
Tvoja reklama ovde

become-a-patron-2

Povezano:

Napiši komentar

Email adresa neće biti javno prikazana!

Ukoliko vam je potrebna pomoć, savet... možete poslati upit preko kontakt stranice.

1 komentar
  1. PC kaže

    Prosečan srpski korisnik:
    – VW auto
    – Android telefon
    – Windows pc

Sviđa ti se članak? Lajkuj stranicu i budi u toku! Hvala 🙂 Sviđa mi se