5 godina postojanja bloga Saznaj Novo!

Pre 5 godina ovaj blog, na kojem se upravo nalazite, prvi put je bio podignut na svoj prvi server. Za ovih 5 godina trudio sam da redovno pišem i održavam blog koliko god je to bilo moguće. Bilo je dosta uspona i padova, ali je blog opstao sve do sad i nastaviću da pišem što je duže moguće.

Povodom petogodišnjice želeo sam da ispišem nekoliko zanimljivosti u vezi bloga i moje veze sa njim za koje, verujem, da niste čuli. Na primer, kako je blog dobio naziv, kako je uopšte nastao, koje je sve domene izmenjao, koga sam sve upoznao, šta mi je doneo, koliko vremena mu posvećujem, itd.

Istorija

Kao prvo, blog nije nastao da bih pisao o informacionim tehnologijama, a nije ni pre 5 nego pre 6 godina. Trebao sam da pišem blog o filmovima. Da, filmovi, veliki sam ljubitelj filmova, i jedna osoba me je pitala da napravim blog na WordPress platformi o filmovima i pišem za njegov sajt. Odlično, može! Čekaj, kakvoj platformi? Šta  je WordPress, hmm. Nema veze, može! Nakon nekoliko dana ja skapiram sve: host, domen, DNS, FTP, instalacija WordPress-a, podešavanje, instalacija teme, dodataka… Blog je online, ponosan na sebe! Pišem ja tu neko vreme i javi se ta osoba kaže da sve gasi i nema ništa od toga. Bilo mi žao mog prvog sajta i sačuvam ga kod sebe na računar. Nešto kasnije mi dođe ideja da pišem o informacionim tehnologijama i prva opcija mi je bila da objavljujem tekstove na Facebooku, u beleškama. Onda se setih mog bloga u računaru i podignem ga na besplatan host i domen.

Blog je „rođen“!

Sad mi treba naziv bloga, najteža stvar za osmisliti. Kako ja tad nisam ni znao šta je SEO, da li idem na zaradu (čuj zarada, nisam ni znao da može da se zaradi od pisanja na blogu) ili na nešto treće, jedino sam mogao da sastavim naziv tako što ću „lupiti“ neke reči. Naziv sam zapravo smislio veoma brzo, za 2 sekunde. Uzeo sam prve dve reči koje su mi pale na pamet u tom trenutku, a to su bile, pogađajte, „Saznaj“ i „Novo“. Zašto baš te dve u baš tom trenutku? Jer sam u tom trenutku shvatio da sve što ja saznam novo iz IT-a želim da podelim sa drugima kako bi i oni saznali nešto novo. Tako je nastao naziv bloga koji je ostao nepromenjen.

saznajnovo-animated

 

Istorija dizajna bloga kroz vreme: http://web.archive.org/web/query?type=urlquery&url=http%3A%2F%2Fwww.saznajnovo.com%2F&Submit=Go+Wayback%21

Domen

Kao što već rekoh, nisam imao pojma o SEO, brendingu, šta odabrati? Kako nisam imao para u tom trenutku, uzeo sam besplatan hosting uz koji je išao i neki njihov poddomen. Daj šta daš.

E sad onaj najlakši (čitaj: najteži) deo: pisanje postova. Ha! Imam ih gomilu u glavi već, sad ću ja to da ispišem sve i objavim, podelim po društvenim mrežama, kažem prijateljima, rodbini, okačim oglase… ali, polako, ne može tako, jedan po jedan. Vesti sam pronalazio na drugim portalima (jer ne mogu izmisliti vest, jel da) a tutorijale i sve ostalo sam pisao ono što već znam. Sadržajem sam polako punio blog, ti tekstovi su bili smešni, bez trunke iskustva u pisanju, jedino sam uspeo neki format da pogodim koji je ostao neizmenjen sve do pre godinu dana. Pronalazio sam druge blogove, blogere, ljude koje zanima IT, koji dele svoje znanje i svoja iskustva, i tako pronalazio inspiraciju za pisanje.

Nakon par godina saznajem za .uz.rs domen i tu se prebacujem. Opet, kako nisam imao pojma, izgubim posete, sa 1500 na dana padne na 100-200, hajmo sve ponovo! Ode PR, ode Alexa. Nema veze, idemo dalje. Nakon nekog vremena, napokon, uzimam .com domen i najveći shared hosting paket kod Pegaz hosting. Opet odu posete, ode Alexa, PR… Šta da se radi. Opet sa 100-200 poseta na dan guramo do onih 1500.

Logo današnji nije bio uvek takav

Oni koji ovaj blog prate od početka do danas znaju da sam mu menjao logo, tri puta. Zašto? Iz prostog razloga: nisam imao pojma o logotipima i njihovom značaju. Prvi je bio smešan – neki čovečuljak koji drži sijalicu koja simbolizuje novo saznanje/ideje. To sam ja iskopao na netu i kratko sam ga držao. Nakon kraćeg vremena na forumu, koji je inače offline ali se polako diže iz mrtvih – talkabout, jedan dizajner Nemanja je uradio sasvim pristojan logo koji mi se dopao i odmah ga postavio. Sasvim slučajno, saznajem za takmičenje u kreiranju Android aplikacija koje organizuju Samsung i WM. Prijavljujem se, osvajam treće mesto i na dodeli nagrada upoznajem drugog Nemanju koji je bio jako dobar i uradio sadašnji logo. Obojici se ovom prilikom mnogo zahvaljujem na logotipima, odlični su! I to je to što se tiče logoa, 3 sam izmenjao, samo.

istorija-logotipa

Zašto pišem?

Često me drugi pitaju: zašto pišem? Sam naziv bloga me uvek podseti zašto pišem – deljenje znanja. U ovom tekstu sam pomenuo kako je blog dobio naziv, i to je ono što me motiviše. Znanje se umnožava kada se deli, želim da podelim većinu toga što znam i što saznam/naučim. Nisam hteo da pravim portal gde ću pisati o svakodnevnim vestima tipa „Koncept novog Apple telefona.. ne, ipak neće biti takav…“ ili „Ukradeno milion lozinki zaposlenima u nekoj firmi… a ček, nije.. ipak jeste.. ne nije..“, razumete šta hoću da kažem. Ima mnogo IT portala i blogova koji forsiraju kvantitet a ne kvalitet, takvih blogova je ljudima dosta, nisam hteo da vodim jedan takav. A i baš zbog toga sam upoznao druge blogere koji se vode istom filozofijom i čiji blogovi postoje duže od mog i imaju zaista kvalitetan sadržaj.

Kako pišem?

Biti bloger je nekome obaveza, nekome posao, a nekome uživanje. Ja spadam u treću grupu. Pišem kad god saznam nešto novo i vidim da je to nešto koristo, zanimljivo. Odem na „Dodaj novi post“ smislim naslov, iz glave odmah ispišem ceo tekst bio on od 200 ili 2000 reči, dodam odgovarajuće slike, linkove, izvor i onda onaj najdosadniji deo: kategorije, oznake, istaknuta slika, sečenje, kompresija, SEO, društvene mreže, deljenje… najviše vremena mi ode na to nego na čitav sadržaj članka. Ali dobro, i to se mora. I najlepši momenat je kad kliknem „Objavi“ i vidiš kako sve to uklopljeno lepo izgleda, pa dobije komentare, deljenja, reakcije…

time-1-3Koliko vremena izdvajam za pisanje?

Za jedan članak prosečne dužine mi treba od 5 do 15 minuta, zavisi od količine slika, linkova, oznaka, a najpre od same teme članka. U taj vremenski period ne računam SEO, istraživanje ključnih reči, ciljanje korisnika, istraživanje konkurencije, traženje/pravljenje slika… Ako uzmemo u obzir sve to, može da potraje i po nekoliko dana. Evo ovaj članak koji sad čitate pišem više od 3 nedelje.

Koliko vremena izdvajam ukupno za blog?

Koliko god imam. Uglavnom se svodi na to da radno vreme (dakle, vreme koje obuhvata 2×8 sati) delim na dva dela: fakultet i blog. Ali ipak za blog malo više. Nije vođenje bloga samo pisanje tekstova, to je i način na koji živiš. Vremenom blog postane svakodnevnica, dobar deo tvog vremena, nešto što uvek imaš pored svega ostalog. Kao što sam već napisao, biti bloger znači i pisati, i istraživati, upoznavati, kretati se, konstanto učiti materiju, biti u toku. Dakle, mogu reći da više od 1/3 ukupnog vremena izdvajam za blog.

Za kraj…

Danas, blog mi je i nešto što me finansira iako to nije bila ideja na početku (kao što rekoh, nisam ni znao da može da se zaradi od bloga) a pre svega nešto po čemu me mnogi prepoznaju. Blog mi je doneo dosta poznanstava, iskustva, znanja, prijatelja, saradnika… Mnogo toga, ali i ja sam pružio, nadam se, mnogo toga drugima – posetiocima bloga, kroz tekstove koje objavljujem.

Zadržao je tu plavu boju i neki prepoznatljiv izgled koji sam malo po malo menjao. Naravno, kako blog raste i puni se sadržajem, potrebno je plasirati pravi sadržaj u pravom trenutku određenom posetiocu, pa sam morao da ga nadograđujem. A i web dizajner sam pa sam često blogu menjao izgledao u potrazi za savršenim, što naravno nije moguće. Obično sam mu menjao izgled na godinu dana, pa tako menjam i sad, na petogodišnjici, nadam se da vam se dopada.

Za sve informacije, pitanja, sugestije.. možete me kontaktirati OVDE.

Hvala što pratite ovaj blog!

saznaj-novo-5-godina

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *