7 najboljih backup dodataka za WordPress

Kada završite sa samom izradom web sajta, web dizajnom i kreiranjem kvalitetnog sadržaja, redovno kreiranje rezervne kopije, odnosno backup-ovanje, je najbolja stvar koju možete učiniti za vaš web sajt. Backup sajta će vas spasiti katastrofalne situacije ukoliko vaš sajt bude hakovan ili ga greškom zaključate. Postoji veliki broj dodataka za backup sajta koji se plaćaju ili su besplatni, i uglavnom svi rade dobar posao. U ovom tekstu ćemo predstaviti 7 najpopularnijih.

Napomana: Mnogi WordPress hosting provajderi pružaju neki vid backup podrške, ali treba imati u vidu da je backup-ovanje sajta odgovornost vlasnika sajta i da se ne treba previše oslanjati na hosting provajdera. Ukoliko ne koristite nijedan backup WordPress plugin, preporučijem vam da odaberete jedan od ovih 7.

1. VaultPress

VaultPress je pokrenuo Matt Mullenweg, jedan od osnivača WordPress-a. Funkcioniše na bazi mesečne pretplate, i pruža automatsko backup-ovanje na cloud server u realnom vremenu po ceni od 5$ mesečno (početni paket).

Podešavanje VaultPress-a i vraćanje na rezervnu kopiju sajta se izvršava u nekoliko klikova. U nekim paketima VaultPress nudi i sigurnosno skeniranje sajta.

Glavna mana VaultPress-a je to što se plaća posebno za svaki sajt, pa ako imate više sajtova trošak može značajno narasti.

vaultpress

2. BackupBuddy

BackupBuddy je najpopularniji premijum backup plugin za WordPress. Omogućava vam da zakazujete dnevni, nedeljni ili mesečni backup. Backup možete čuvati na raznim cloud servisima uključujući i njihov cloud servis po imenu Stash, ili ga možete poslati sebi na email.

Glavna prednost u odnosu na gore pomenuti VaultPress je što se plaća jednokratno, a ne na mesečnom nivou i može se koristiti za više sajtova. Kao premijum korisnik dobijate pristup support forumu, ažuriranju i 1GB cloud prostora za skladištenje backup fajlova.

Backup-Buddy

3. BackWPup

BackWPup je besplatan dodatak koji vam omogućava da napravite kompletan backup sajta i da ga sačuvate na cloud servisu, FTP-u, mailu ili računaru. Veoma se lako koristi i moguće je zakazati automatsko backup-ovanje. BackWPup Pro (premium verzija) omogućava skladištenje na Google Drive i još neke zanimljive mogućnosti kao što je prioritetna podrška.

backwpup

4. BackUpWordPress

BackUpWordPress je kompletan plagin za backup-ovanje koji takođe ima mogućnost zakazivanja automatskog backup-ovanja. Možete čak kreirati različite rasporede za backup baze podataka i fajlova. Jedini nedostatak je što vam besplatna verzija ne dozvoljava čuvanje na cloud servisima. Ekstenzije za čuvanje na raznim servisima možete kupiti pojedinačno za svaki servis ili ih možete kupiti sve u kompletu.

backupwordpress

5. UpdraftPlus

Po mnogima najbolji besplatni WordPress backup plugin, pomoću kog možete kreirati kompletan backup sajta i sačuvati ga na cloud servis ili računaru. I ovde možete zakazati backup i sačuvati ga na odabranu lokaciju. Postoji i premijum verzija koja donosi razne dodatne mogućnosti.

updraftplus

6. Duplicator

Kao što i samo ime kaže, Duplicator je WordPress plugin za migraciju sajtova. Ovaj plugin ima i backup opciju, ali ona nema mogućnost automatskog zakazivanja pa nije pogodna za sajtove koji koji se redovno ažuriraju.

duplicator-packages

7. WP-DB-Backup

Sa više od 2 miliona preuzimanja, WP-DB-Backup je jedan od najpopularnijih backup dodataka. Jedini problem je  što pravi kopiju samo WordPress baze podataka. Ovo znači da ćete morati da pravite rezevne kopije media fajlove ručno. Ako ne ažurirate sajt često, ili ne kačite slike, onda je ovaj plugin dovoljan.

Pomoću WP-DB-Backup-a veoma lako kreirate rezervne baze podataka, zakazujete automatski backup i i vršite vraćanje baze podataka. Izuzetno je koristan alat u slučaju da nemate pristup phpMyAdmin fajlu, radi ručnog kopiranja WordPress baze podataka.

danger_sign

Zaključak

Svaki gore promenuti dodaci ima svoje prednosti i mane. Ukoliko vodite veliki sajt koji se često ažurira, preporuka je da koristite VaultPress. Pored toga što se lako korsiti, on je jedini inkremantalni backup u ralnom vremenu. Ovo znači da umesto da kopira ceo sajt svaki dan ili svakih sat vremena, on kreira backup samo onoga što je dodato i to bukvalno u roku od par minuta.

Ukoliko imate mali ili srednji sajt i ne želite da plaćate mesečnu pretplatu, predlažem BackupBuddy. Zato što ima sopstveni cloud servis, pouzdan je i lak za korišćenje.

Ako pak ne želite da izdvajate novac za backup sajta, UpdraftPlus je najbolji izbor.

To je sve. Nadam se da vam je ova lista bila od pomoći prilikom izbora backup plugin-a.

P.S. Neka vam redovan backup postane navika, kako biste sebi uštedeli mnogo nepotrebnih problema.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *