3 razloga zašto bi trebalo držati Taskbar sa strane umesto dole

Po podrazumevanim podešavanjima, čim se instalira Windows, Taskbar se nalazi na dnu ekrana. Većina je tako navikla i tako ga ostavila. Ali, neki premste Taskbar desno ili levo, jednostavno im je logičnije.

Ja lično držim sa leve strane već dosta dugo jer mi se tako čini logičnije, a takođe mi je lakše i brže da pristupim nekim opcijama. Hteo bih da u ovom članku navedem 3 razloga zbog kojih mislim da je bolje držati Windows Taskbar sa leve strane umesto dole ili gore.

1) Ekrani su široki, a ne visoki

Većina današnjih ekrana je široka i ima proporciju 16:9 ili 16:10. Dakle, ekrani su širi i nema smisla oduzimati visinu ekrana kako bismo smestili Taskbar. Ovo je pogotovo korisno kod laptopova gde su ekrani još manji, zašto oduzimati visinu ako imamo dovoljno širine?

wide-screen-windows10

2) Tasteri za manipulaciju prozora su gore

Kada stavite Taskbar sa desne ili leve strane ekrana, start dugme i svi elementi počinju odozgo, što je i logičnije jer se tasteri za manipulisanje prozorima nalaze gore, a ne u dnu. Mnogo je brže preći kursorom sa start dugmeta na neki taster prozora.

windows10-window-name

3) Većina programa ne koristi punu širinu ekrana

Takođe, gotovo svi programi i sajtovi se listaju ka dole, tako su dizajnirani. Zbog toga je bolje osloboditi što više mesta na vrhu i dnu ekrana kako bi videli što više sadržaja.

windows-taskbar-left

A vi gde držite Taskbar? :)

-53%

28.44€

Grand Theft Auto V

-37%

37.99€

Call of Duty: World War II

-25%

44.99€

Far Cry 5

-35%

9.10€

Counter Strike: Global Offensive

-81%

5.79€

The Crew

-74%

5.19€

Euro Truck Simulator 2