Kako zaštititi Android telefon od Stagefright MMS eksploita

Poslednjih nekoliko dana glavna vest u Android svetu je Stagefright eksploit. Ovaj propust dozvoljava napadaču da pošalje zaražen fajl putem MMS-a koji se automatski preuzme na žrtvin telefon. Ova ranjivost zahvata oko 950 miliona Android uređaja, tj. sve Android verzije počevši od 2.2 pa do 5.1.

Naravno, Google je odmah izdao zakrpu i poslao proizvođačima kako bi korisnici mogli što pre ažurirati sistem.

stagefright

Ipak, dok zakrpa ne stigne postoji jednostavno rešenje – isključiti automatsko preuzimanje MMS poruka. Kako?

1) Podrazumevane aplikacije za poruke

Sve aplikacije za razmenu poruka koje dobijete uz telefon imaju opciju automatskog preuzimanja MMS-a. U zavisnosti od aplikacije do aplikacije, tu opciju možete isključiti tako što ćete ući u podešavanja i pronaći odeljak za MMS. Tu možete pronaći opciju koja dozviljava automatsko preuzimanje MMS poruka koju ćete vi isključiti.

Primer za Galaxy S6: Messages -> More -> Settings -> More settings -> Multimedia messages -> Auto retrieve

2) Hangouts

turn-off-mms-hangouts
twilio.com

3) Ostale aplikacije

Isto kao i u podrazumevanim, samo pronađite MMS odeljak u opcijama. Ako ne vidite, uđite u „Advanced“ opcije pa tamo potražite.

4) Onemogućiti „MMSReceiver“ servis (ROOT)

Instalirajte aplikaciju „Disable Service„, otvorite je i pronađite aplikaciju za razmenu poruka, onemogućite servis „MmsReceiver

android-disable-services
ghacks.net
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *