Šta je ReadyBoost opcija i vredi li koristiti je?

ReadyBoost je opcija koja vam se pojavi čim uključite USB Flash u kućište sa porukom „Speed up my system„. Ova opcija je dostupna od Windows Viste ali malo ko je znao šta ona zaista radi i da li radi.

ReadyBoost je u direktnoj vezi sa SuperFetch. SuperFetch se takođe pojavio sa Vistom a služi za nadgledanje programa na računaru i smešta u RAM one koji se češće pokreću. Kada naredni put korisnik želi da otvori taj program, računar ga učita sa RAM-a umesto sa HDD-a, što je mnogo brže. I zbog toga nije poželjno „prazniti“ RAM raznim skriptama koji navodno ubrzavaju računar. Što je više programa smeštenih u Cache RAM-a to je računar, u neku ruku, brži.

readyboost-windows7

I tu dolazimo do ReadyBoost opcije. Kako SuperFetch smešta (kešira) programe u RAM, ReadyBoost služi da SuperFetch smešta programe na eksternu memoriju (npr. USB Flash) kako bi se RAM oslobodio. Ali, tu nastaje problem – RAM je brži od eksternih memorija. Zašto onda postoji ova opcija? Dobro dođe ako imate veoma malo RAM-a, a u doba Viste prosek količine RAM-a nije bio baš velik. Testiranjem je utvrđeno da ReadyBoost ubrzava računar koji je pokretala Vista na 512MB RAM-a. Ipak, ta opcija postoji i na Windows 8 i nije od pomoći ako imate 512MBi više RAM-a. Nisam proveravao da li postoji na Windows 10, pa ako neko jeste neka napiše u komentaru.

Kako omogućiti ovu opciju?

1) Desni klik na particiju koja označava USB Flash, a koji ste prethodno ubacili u računar

2) Properties > ReadyBoost

3) Use this device > OK

Ponavljam, ako imate dosta RAM-a ova opcija vam nije od koristi.

readyboost-windows7-autorun

Izvor: howtogeek

-53%

28.44€

Grand Theft Auto V

-37%

37.99€

Call of Duty: World War II

-25%

44.99€

Far Cry 5

-35%

9.10€

Counter Strike: Global Offensive

-81%

5.79€

The Crew

-74%

5.19€

Euro Truck Simulator 2