Wix vs WordPress

Iako je WordPress najpopularniji alat za izradu sajtova, nije jedina opcija. Izbor je veliki, a u poslednje vreme Wix je skrenuo pažnju na sebe kao solidno rešenje. U ovom tekstu ću uporediti Wix i WordPress po ukupno pet kriterijuma: troškovi, lakoća korišćenja, dizajn, fleksibilnost i eProdaja.

Troškovi

Jasno je da su troškovi izrade web sajta bitna stavka, a najbitnije je da u sklopu predviđenog budžeta dobijete sve što ste zamislili.

Wix

Osnovna verzija Wix-a je besplatna. Ipak, malo ko će biti zadovoljan osnovnom vertijom. Naime, ukoliko koristite besplatnu verziju, Wix će plasitari oglase iznad i ispod vašeg sajta. Takđođe, nećete biti u mogućnosti da koristite custom domene. Adresa vašeg sajta će biti „korisničkoime.wix.com/imesajta“. Takođe, osnovna verzija ne donosi alate kao što su Google Analytics, favicon i eProdaja.

Wix-cene

WordPress

WordPress je takođe besplatan za korišćenje. Naravno i ovde postoje troškovi, pre svega za kupovinu domena i hostinga. Trošak, dodanto raste ukoliko se odlučite za neku premium temu ili dodatak. Ipak, na raspolaganju je ogroman broj besplatnih tema i dodataka koji sasvim dobro rade posao.

Zaključak: Kada su u putanju troškovi, WordPress je u prednosti jer može pružiti mnogo više bez uloženog novca.

Lakoća korišćenja

Većina početnika nije spremna da se posveti učeniju novih veština. Srećom oba alata nam dozvoljavaju da kreiramo sajt bez učenja koda.

Wix

Wix poseduje alate koji se veoma lako koriste zahvaljujući jednostavnoj „drag and drop“ metodi. Samo izaberite element koji želite i prevucite ga do mesta na kome želite da se nalazi. Premeštanje elemenata na sajtu, popunjavanje tekstualnog sadržaja i multi-medija nikada nije bilo jednostavnije. Za većinu početnika, ova opcija je glavna prednost koju nudi Wix.

wix-builder

WordPress

WordPress je takođe lak za korišćenje i omogućiće vam da napravite sajt bez pisanja koda. Nažalost, osnovna verzija WordPress-a ne nudu „drag and drop“ sistem (još uvek). Kako biste upravljali sadržajem morate se upoznati sa načinom funkcionisanja WordPresa-a, što ga čini malo komplikovanijim od Wix-a. Ipak, postoji veliki broj tema koje će vam znatno olakšati posao.

Zaključak: Wix je očigledno pobednik u ovoj kategoriji. WordPress se pre svega proslavio zbog lakoće korišćenja, ali Wix ovu stavku diže na viši stadijum .

Dizajn

Dizajn igra veoma bitnu ulogu u usprehu sajta. Svaki sajt treba da ima web dizajn koji će pored lepog izgleda biti lak za korišćenje i oslikati brend na pravi način. Da li Wix i WordPress mogu da pruže takav web dizajn?

Wix

Wix dolazi sa preko 500 tema koje možete odabrati. Sve teme imaju responsiv dizajn i pisane su u HTML5. Koristeći alate koji dolaze uz Wix možete dodatno promeniti dizajn teme, promeniti raspored elemenata i sl. Teme su podeljene na kategorije (biznis, eProdaja, hobi, umetnost…).
Glavni nedostatak Wix-a je što ne možete promeniti temu kada je jednom odaberete.

WordPress

Postoje hiljade besplatnih i premium tema za WordPress. Besplatne teme dolaze sa ograničenom podrškom, ali čak i one prolaze kroz strogu kontrolu kvaliteta. Plaćene teme generalno donose više opcija i donose premium podršku.

Zaključak: WordPress nudi mnogo veći izbor tema, a pored toga korisnici WordPress-a mogu menjati teme u prilagođavati ih koliko god žele bez ikakvih ograničenja.

Fleksibilnost

Dodaci i aplikacije su softver treće strane, odnosno developera van WordPress-a i Wix-a. Koriste se kako bi obagatile sajt novim funkcijama. Wix ih naziva apps, a WordPress dodaci (plugins).

Wix

Wik donosi preko 200 aplikacija koje možete dodati svom web sajtu. Ove aplikacije dodaju rezne opcije kao što su kontakt forma, galerija, komentari i sl… Većina aplikacija je besplatna ili ima light (osiromašenu) verziju. Ostale aplikacije se plaćaju mesečno i variraju u ceni. Iako je broj aplikacija relativno ograničen, one pokrivaju većinu standardnih potreba vlasnika sajta.

WordPress

U momentu kad ovo pišem, WordPress.org nudi preko 38.000 besplatnih dodataka! Ovde se ne računaju premium dodaci koji se nude na drugim sajtovima. Ne kaže se tek teko: ”Ako smisliš nešto, verovatno već postoji WordPress dodatak koji to radi!”

Zaključak: WordPress je definitivno pobednik u ovoj kategoriji. Iako će broj Wix aplikacija znatno porasti, neverovatno zvuči da neko može dostići WordPress u ovom segmentu.

eProdaja

Prodaja putem internet zanima veliki procenat vlasnika web sajtova. Da vidimo kako se WordPress i Wix nose u ovoj kategoriji.

Wix

Wix nudi eProdaju u okvitu plaćenog paketa (16$ mesečno), što znači da korisnici osnovne verzije ne mogu kreirati web prodavnicu. Još jedan nedostatak je to što pomoću WixStores možete naplaćivati isključivo preko PayPal-a ili Autorize.net. Postoji nekoliko aplikacija koje možete koristiti za online prodaju, ali one će na kraju ispasti još skuplje.

WordPress

WordPress nudi nekoliko besplatnih dodataka pomoću kojih možete kreirati web shop. Većina dodataka za eProdaju imaju čak i svoje posebne teme.

Zaključak: ukoliko želite da kreirate web prodavnicu, WordPress nudi mnogo više fleksibilnosti, slobode i izbora.

wp-vs-wix

Konačni zaključak:

WordPress je kao platforma superioran u odnosu na Wix. Dok Wix nudi mogućnost lakog kreiranja sajta, pomoću WordPress-a možete postić mnogo više kada se gleda dugoročno.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

  1. Ne mogu se porediti Wix i WordPress, jer su to dva potpuno različita tipa sajta. WordPress je blog, a Wix polustatička prezentacija koja nema opcije redovnog unosa tekstova iako može da se poveže sa standardnim blogovima – ali zašto bismo to radili kad možemo lepo da otvorimo blog?

    Pitanje je za šta je nama sajt potreban. Ako nam treba poslovni portfolio onda je Wix pravo rešenje, ako hoćemo da pišemo blog onda je to WordPress. Porediti ova dva sajta je kao kad bismo poredili kamion i avion pa da kažemo šta je od ta dva bolje…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *