Saznaj Novo Mreža
"Saznaj Novo Mreža" je skup servisa koje nudi sajt "Saznaj Novo". Mreža će se vremenom širiti dodavanjem novih servisa.
Ad

Šta je NFC?

0
Ad
 
Ovaj članak nije ažuriran više od 3 godine. Postoji mogućnost da su informacije/alati/uputstva zastareli!

NFC (Near Field Communication) je kratkodometna tehnologija bežične komunikacije. NFC možemo gledati kao WiFi, Bluetooth, 3G, 4G… ali razlika je što radi na različitoj frekvenciji i ima drugačiji princip napajanja i razmene podataka.

NFC možemo podeliti na Pasivni i Aktivni.

Pasivni su veličine poštanske marke i koriste se samo za čuvanje i slanje podataka. Ne zahtevaju eksterno napajanje već sami generišu potrebnu energiju za čuvanje podataka elektromagnetnom indukcijom, a koja nastaje putem radio talasa generisanih od strane samog NFC čitača. Kao takvi, mogu se koristiti gotovo svuda.

nfc-tags-cheap

Za razliku od pasivnih, imamo i Aktivne.

Aktivni NFC mora biti deo nekog većeg sistema i mora imati eksterno napajanje. Kako se pasivni NFC koristi samo za čuvanje i slanje podataka, aktivni služe za čitanje i slanje podataka. Dakle, ako uskladištimo neku informaciju na pasivnom NFC-u, sa aktivnim NFC čitačem možemo očitati tu informaciju prostim prelaskom pored samog čipa. Aktivni NFC, kao što rekoh, mora biti integrisan u neki veći sistem, u ovom slučaju je to Smart uređaj.

NFC tehnologija u Smart uređajima

Primena NFC tehnologije se svake godine povećava i sve više Smart uređaja dobija ove čipove. U zvaničnoj reklami za Galaxy S3, Samsung je istakao i mogućnost deljenja slika sa telefona na telefon prostim dodirom na istu. Dovoljno je da naslonite jedan telefon na drugi, dodirnete sliku i ona će u sekundi biti poslata na drugi uređaj.
Ovo je izvodljivo upravo zahvaljujući NFC tehnologiji. U ovom slučaju, oba telefona poseduju Aktivni NFC koji čita/šalje informacije. Ali, bitno je napomenuti da se sam fajl šalje putem WiFi Direct tehnologije a samo uspostava veze se dešava pomoću NFC-a.

No, pošto telefon poseduje aktivni NFC čitač, on može čitati i pasivne NFC čipove. Dakle, možete približiti telefon pasivnom NFC čipu i očitati informacije sa njega.

Jedan odličan primer NFC tehnologije je plaćanje na kasama prostim prelaskom kartice preko čitača. U ovom slučaju, pasivni NFC čip se nalazi u kartici a aktivni NFC čitač je u nekom aparatu povezanim za kasu.
Još jedan dobar primer su kafići gde na svakom stolu stoji pasivni NFC pomoću kojeg možete naručiti određeno piće. Informacija stiže do računara gde zaposleni vide sa kog stola i koje piće je naručeno.
I „čekiranja“ na Foursquare se sve više zasnivaju na NFC-u jer čitanje QR kodova više nije „u modi“.

Trenutno u svetu postoji dosta Smart uređaja koji poseduju NFC. Jedan od kriterijuma pri kupovini mog novog telefona je upravo bila i ta stavka – NFC.

Ako želite da kupite NFC tagove, možete ih pronaći po veoma niskim cenama na sajtu Aliexpress. Ja sam konkretno kupio za nekih 300 dinara > LINK.

nfc_antenna_parts
NFC antena

Izvor: seminarski rad „NFC tehnologija u pametnim uređajima“, TF „Mihajlo Pupin Zrenjanin“, 2013, Stefan Marjanov.

Ad

become-a-patron-2

Preporučeno za tebe:

Napiši komentar

Email adresa neće biti javno prikazana!

Ukoliko vam je potrebna pomoć, savet... možete postaviti pitanje na posebnom delu bloga namenjenom za to - pitanja.rs