Wireless punjači za telefone – gde, koji i kako kupiti?

Wireless punjači se kupuju odvojeno od samog uređaja, a korisnik često ne zna koji Wireless punjač da kupi, a ni gde. Naravno, mogu se kupiti kod nas, ne baš svuda ali postoje prodavnice koje ih prodaju, ali im je cena malo veća. Ista situacija sa powerbanks, o čemu sam već pisao.

1) Pre svega, koji punjač za koji model telefona?

Postoje dve vrste:

Indukcioni su najčešći i mnogo bolji jer ne zahtevaju da površina uređaja i punjača bude od specijalnog materijala. Ipak, mana ovih punjača je što postoji gubljenje energije, tj. imaju manju efikasnost. Većina ima efikasnost punjenja oko 70%

Qi-Charging

Kondukcioni (provodljivi) su bolji u tom pogledu – veća efikasnost. Ali, mana je što zahtevaju direktan kontakt pa poleđina uređaja i punjača mora biti od posebnog materijala.

Wildcharge

Inače, postoje 3 organizacije koje se bave bežičnim punjačima: Wireless Power Consortium (WPC) koja koristi Qi standard, Alliance for Wireless Power (A4WP) i Power Matters Alliance (PMA) – svi podržavaju induktivne punjače.

U suštini, ako u specifikaciji vašeg uređaja piše „Wireless charging“ u 99.99% slučajeva vaš uređaj može koristiti Qi punjače. A možete i pogledati ovu listu uređaja koji podržavaju Qi punjače – http://www.qinside.biz/en/support/qi-enabled-phones-2015

2) Gde kupiti Wireless punjač?

Kao što rekoh, možete u lokalnim i online domaćim prodavnicama, ali cena zna biti malo veća. Ipak, postoje kineski sajtovi gde možete kupiti iste te po mnogo nižim cenama.

Ja najviše iskustva imam sa Aliexpress sajtom pa sam tamo i potražio. Cene se kreću od 5 do 25 evra za Qi punjače.

Dva najčešća modela po pristupačnim cenama su:

– klasični Pad i

– Magic Circle

ali mogu se pronaći razni, npr.:

– original Avengers Captain America, kao i

– original Samsung Qi wireless charger.

Sve ostale bežične punjače možete pogledati OVDE

3) Kako kupiti sa Aliexpress i sličnih sajtova?

Ako ste pronašli punjač koji želite, kupovina je dalje veoma jednostavna. Već sam napisao dosta detaljno uputstvo, možete ga pročitati ovde – www.saznajnovo.com/2014/09/kako-kupovati-sa-kineskih-sajtova

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *