5 mitova o baterijama u pametnim telefonima koji nisu istiniti

Baterija je jedan od većih problema kod prenosivih uređaja pa činimo sve što možemo kako bi što duže trajala. Od korisnika do korisnika kruže neki mitovi koji nisu tačni, a pokrenuti su zbog neinformisanosti nekih korisnika.

phone-battery-myth

Punjenje telefona preko noći je štetno za bateriju

Naravno da ovo ne važi jer su danas baterije dovoljno pametne (imaju naprednu Smart tehnologiju) da znaju, između ostalog, kada da prestanu sa punjenjem. Možete držati telefon na punjaču 8 sati preko noći ali baterija će prestati da uzima el. energiju nakon npr. 3 sata, tj. čim se napuni.

Detaljnije – https://www.saznajnovo.com/2016/07/da-li-smem-ostavljati-telefon-na-punjacu-preko-noci

phone-battery-myth

Ne treba puniti bateriju dok se skroz ne isprazni

To važi za one stare telefone, ne i danas kada koristimo Lithium-ion (Li-ion) baterije. One su dosta unapređene i nemaju „memorijski efekat“ kao one stare poput NiCAD i NiMH. Dakle, možete staviti telefon na punjenje bilo kad i skinuti ga bilo kad.

Ipak, ove baterije imaju određeni broj ciklusa punjenja i pražnjenja, a novi ciklus počinje čim se baterija skroz isprazni. Kada baterija dostigne maksimalni broj punjenja i pražnjenja, polako postaje neupotrebljiva.

Stručnjaci savetuju da treba isprazniti i napuniti bateriju do kraja jednom u 3 meseca kako bi se kalibrirala. Oni koji koriste Android i često menjaju ROM-ove, mogu instalirati „Battery Calibration“ aplikaciju kako bi ručno bilo kada obavili kalibriranje. Kada se baterija kalibrira, procenat napunjenosti je mnogo preciznije prikazan na kranu.

phone-battery-myth

Treba ugasiti aplikacije koje rade u pozadini radi uštede baterije

O ovome sam već pisao i ponavljam: pametni telefoni su dovoljno pametni i sami na najbolji način regulišu procese. Aplikacije se smeštaju u privremenu memoriju (RAM) kako biste ih kasnije brže pokrenuli, što povećava efikasnost u multitaskingu. Ako ponestane slobodne privremene memorije za nove aplikacije, sistem ukloni one manje važnosti koje se tamo već nalaze. Ako vi ručno zaustavite određene aplikacije i izbacite ih iz RAM-a, sistemu će biti potrebno više vremena da ih pokrene a samim tim i više procesorske snage kao i el. energije iz baterije.

phone-battery-myth

Baterija se brže prazni ako su Wi-Fi, Bluetooth i GPS stalno uključeni

Ne, baterija se troši samo kad telefonu zatrebaju ovi senzori, ne troši se konstantno. Lično držim konstantno uključen WiFi, NFC i GPS i nema dodatnog trošenja baterije. GPS se aktivira samo kada neka aplikacija to zatraži, isto i sa NFC i WiFi, takođe i Bluetooth.

phone-battery-myth

Automatsko osvetljenje ekrana štedi bateriju

Da, možda će uštedeti nešto energije za napajanje ekrana ali će zato sam senzor za svetlost trošiti bateriju. Senzor konstantno šalje informacije procesoru na obradu o jačini osvetljenja na osnovu čega se odlučuje koju jačinu osvetljenja ekrana postaviti. Pored toga, nekad ekran bude i previše ili premalo osvetljen nego što vam treba pa na kraju ipak ručno podesite. Lično uvek isključim automatsko i ručno podešavam kada mi zatreba. Vremenom se pokazalo kao bolje rešenje.

 

Izvor: Mashable

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *