[Android] Šta su Custom i Stock ROM, Root, Flash, Firmware

Oni koji se slabije razumeju u Android možda nisu čuli za ove izraze iz naslova članka, ili jesu ali ne znaju šta znače. A oni koji se malo više zanimaju za ovaj OS sigurno znaju šta znače. Onda, kome je ovaj članak namenjen? Korisnicima koji bi želeli da otkriju pravu snagu Android-a ali nisu sigurni da li je to za njih.

Prvo da razjasnimo šta je šta!

ROM jeste skraćenica za Read Only Memory. To je deo u internoj memoriji uređaja gde se nalazi Firmware i koji se ne može menjati normalnim korišćenjem uređaja. To je tako odrađeno kako bi se sam sistem zaštitio od korisnika, tj. da ne bi došlo do oštećenja sistema zbog nepažnje korisnika. U Android svetu kada kažemo „ROM“ mislimo na sam Firmware (sistem) a ne na memoriju u kojoj se taj sistem nalazi – Read Only memoriju.

Firmware je netaknuti sistem koji dolazi uz telefon i smešten je u memoriju samo za čitanje (read only) a obezbeđen je od modifikacije radi zaštite. Ipak, Read Only memorija se može modifikovati od strane samog korisnika. Samo je dovoljno da upotrebi odgovarajući softver koji to omogućava, tj. da Root-uje uređaj.

Root je, dakle, proces otključavanje uređaja (ne SIM kartice i mreže!) i time korisnik dobija potpunu kontrolu nad svakim delom uređaja, čak i onom delu gde je sistem. Sad korisnik može instalirati i druge sisteme, tj. obrisati originalni i ubaciti neki drugi u onu nekadašnju Read Only memoriju.

Flashing je proces ubacivanja novog sistema na mesto starog, a proces zahteva Root pristup.

Dakle, šta je Stock ROM?

Stock je originalni ROM (Firmware), dolazi uz telefon i namenjen je za svakog korisnika jer se ne može menjati ništa što bi izazvalo probleme na uređaju. Stock ROM se ipak može otključati, tj. Root-ovati i tako korisnik može instalirati aplikacije koje zahtevaju Root, ili instalirati (Flashing) drugi sistem.

Najgori scenario je Hard Brick i onda uređaj postaje skroz neupotrebljiv, nema načina da se popravi. Ali, to ne treba da vas obeshrabri jer su šanse mizarne. Čak i da ubacite ROM drugog uređaja samo će se desiti Soft Brick, a to se lako reši reinstalacijom odgovarajućeg sistema – lično rizikovao i probao na nekoliko uređaja u edukativne svrhe.

LG-G3-Android-5.0-Lollipop-ROM-Leaked-Ahead-of-Official-Release
LG G3 Stock Android 5.0

Ok, to je Stock ROM, a šta je Custom ROM?

Pa, pretpostavljate, to je ROM koji je modifikovan. On se instalira nekon što se uređaj Root-uje (rekli smo šta Root omogućava). Android zajednica je ogromna, ima dosta programera (korisnika, kao vi i ja) koji uzimaju izvorni Android Kod (jer je Androd otvorenog koda) i prave po svom ukusu sistem, tj. kuvaju! Da, ROM se „kuva“ u alatu „kuhinja“ ;) Ili, postoje Stock-based Custom ROMs a to su prepravljeni Stock ROM-ovi.

BlissPop_ScreenShot_Mockup_5.1
LG G3 Custom ROM

Stock-based Custom ROM je u osnovi Stock ROM koji je izdao zvanično proizvođač uređaja (npr. Samsung, a opet Samsung je uzeo čist Android i modifikovao za svoje uređaje) i neko ga doradio – izbacio Bloatware (beskorisne aplikacije), podesio neke parametre za brži rad uređaja, ubaicio neke svoje skripte, aplikacije, poboljšao postojaće… Zašto bi neko to radio a ne napravio čist Custom ROM? Iz razloga što neki proizvođači uređaja naprave aplikacije koje rade samo na njihovom originalnom sistemu a neki delovi sistema su kriptovani te se ne može kopirati i ubaciti u čist Custom ROM. Zbog svega toga, čist Custom ROM za takav uređaj ima dosta nedostataka i sam uređaj je dosta uskraćen i ne možemo iskoristiti njegov pun potencijal. Zato se korisnici takvih uređaja dvoume da li da pređu na čist Custom ROM, ostanu na Stock-u ili uzmu Stock-based Custom ROM.

g3-cloudy-rom
LG G3 Stock-based Custom ROM

Da sumiram dosadašnji deo:

1. Imamo Stock ROM koji dolazi uz uređaj i namenjen je za svakoga

2. Stock ROM možemo Root-ovati i obezbediti sebi pun pristup sistemu, a takođe i omogućiti instalaciju Custom ROM-ova

3. Stock-based ROM je modifikovan original Stock ROM

4. Čist Custom ROM je baziran na čistom Android Kodu

Da se vratim na Root deo…

Napomenuo sam da je Root pomalo opasan po uređaj, ali nije toliko strašno. Donosi nam zaista mnogo mogućnosti. Jedna od njih je mogućnost instalacije Custom ROM-ova i Kernela, podešavanje procesora, memorije, ekrana, zvuka, tastera… bukvalno svaki delić uređaja. A postoji tona aplikacija koje zahtevaju ROOT i veoma su korisne. Samo aplikacija Greenify je mnogima razlog broj jedan da ROOT-uju svoj uređaj. Xposed je verovatno na drugom ili trećem mestu. I zbog svega toga vaš uređaj može raditi mnogo brže i bolje i sve to uz manju potrošnju baterije! Ako kupite Flagship (Flagship modeli su najpopularniji modeli na tržištu u trenutku kada se pojave – npr. Galaxy S6) model sada, narednih 4-5 godina ste obezbeđeni. Jer, kada proizvođač prestane da šalje OTA (over-to-air, tj. zvanična) ažuriranja, zajednica korisnika će nastaviti da razvija ROM-ove za taj model, jer je popularan i ima dobar hardver. Zato uvek preporučujem kupovinu Flagship modela upravo zato što će duže trajati a i performansama će biti u korak sa par narenih modela (uz Custom ROM-ove).

android-custom-recovery
Android Custom Recovery

I za kraj: zašto Stock ROM?

Stock ima nekoliko prednosti: stabilan je, imate OTA ažuriranja (1-klik instal), ne morate da Root-ujete uređaj (jer time, između ostalog, gubite garanciju), možete koristiti sve aplikacije proizvođača i sve opcije uređaja…

Što se mana tiče: OTA ažuriranja uglavnom kasno stižu do nas (Srbije), sistem ima nepotrebnih aplikacija i veći je (i do 4x!), zvanična ažuriranja isprate oko dve verzije Android-a i nakon toga telefon više nema zvaničnu podršku za nove verzije, podrška programera je nikakva…

A ako se opredelite za Custom ROM…

Prednosti: pre svega: velik izbor! Zatim, potpuna kontrola nad uređajem, overclock, undervolt, tona korisnih aplikacija koje ne rade na Stock ROM-ovima, sistem je dosta manji i lakši, gomila skripti u sistemu za bolji rad uređaja, hakovanje (igrica, ostalih korisnika…), baterija duže traje, telefon brže radi, češća ažuriranja, direktna komunikacija sa programerom/ima, stariji uređaji mogu postati ponovo upotrebljivi…

Mane: rizik od greške i gubitka nekih podataka (lični fajlovi su u 99% slučajeva sigurni), nedostatak nekih funkcija (koje postoje samo na originalnom sistemu i ne mogu se kopirati zbog zaštite), ažuriranje sistema se obavlja ručno i malo je teže, neke aplikacije proizvođača zahtevaju Stock ROM, gubitak garancije (zbog Root-a), moguće greške u sistemu pa je poželjno praćenje statusa ROM-a na stranici gde je predstavljen…

Za koga je Stock a za koga Custom ROM?

Stock je za one koji žele da imaju telefon radi telefona i ne zanimaju ih dodatne mogućnosti. Dakle, bitno je da radi i da radi dobro, bez rizika od pada sistema i sl.

Custom ROM-ovi su za one koji žele više od svog telefona uz dozu rizika. Ako ste spremni da preuzmete taj rizik i proširite svoje znanje o Anroid-u, a samim time i softverski unaprediste svoj uređaj, pravac na XDA Developers forum i pronađite svoj uređaj na listi!

Nadam se da vam je ovaj članak razjasnio neke nedoumice. Ako imate pitanja, ostavite ih dole u komentaru.

Izvor: lično iskustvo

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

3 komentara

 1. Pozdrav
  Posedujem Samsung Galaxy 7 edge sa Android 8.0(Oreo).
  Da li postoji mogućnost da ga vratim na Android 6 ili 7 pomoću Odina?
  Imam FirmWare i 6 i 7 skinute sa sajta Sammobile.

 2. Sve je lepo objasnjeno.Ja imam Sony Xperia T e sad ja sam rutovao njega i sve lepo radi a sad hocu da ubacim CWM pa onda neki custom rom.Ako bi mogao neki tutorial za ubacivanje cwm i custom rom bio bih vam zahvalan. P.S. Svaki dan pratim ovaj sajt sve najbolje samo napred!!! Pozdrav :)

  • Drago mi je i hvala.
   Što se CWM-a tiče, on se ubacuje na različite načine, zavisi od modela uređaja. Trebalo bi dosta vremena da se ispiše za svaki. Ali, postoji XDA forum gde pronađeš svoj model i članak gde je to objašnjeno. Poz.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *