Šta je i kako funkcioniše senzor za blizinu u telefonima?

Proximity senzor, ili u prevodu „senzor blizine„, se nalazi u gotovo svim pametnim telefonima i ima nekoliko namena.

On je zadužen, između ostalog, da onemogući dodire na ekranu i da ga ugasi u toku poziva. To je bila glavna primena ovog senzora u početku, a danas se koristi na više načina. Recimo, noviji telefoni imaju opciju automatskog pozivanja kada prislonite telefon na uvo dok je kontakt otvoren, ili dok čitate poruku. Dosta aplikacija koriste ovaj senzor, npr. aplikacije za sklekove gde senzor ima ulogu da broji sklekove tako što ćete staviti telefon ispod vaše glave i kada uradite sklek vi se približite senzoru i on to registruje i poveća broj za jedan. Takođe, postoje i aplikacije koje koriste ovaj senzor kako bi registrovale da li se telefon nalazi u džebu i tako sprečile slučajno otključavanje telefona.

proximity-sensor-pushups

Primera ima dosta, ali se verovatno pitate kako radi?

Veoma je jednostavno: senzor za blizinu emituje infracrvenu svetlost (IR – infrared) koja se odbija od objekta i vraća u fotodiodu. Ako se u blizini ne nalazi nikakav objekat, infracrvena svetlost ne može da se odbije i fotodioda ne dobija nikakav signal.

Ipak, infracrveni zrak razlikuje boju površine od koje se odbija pa je ranije dolazilo do grešaka i ekran se uključivao tokom razgovora. Urađen je test sa belom, sivom i crnom površinom i fotodioda nije dobila signal kada je zrak trebao da se odbije od crne površine. Ovo je predstavljalo problem za one koji imaju crnu kosu.

proximity-sensor-how-work

Ovaj problem je rešen ubrzo tako što su napravili „sve u jednom“ pakovanje senzora VCNL4020 gde zajedno rade IR, fotodioda i senzor svetla (ambient light sensor).

Senzor za svetlo je takođe prisutan u gotovo svim pametnim telefonima i služi da detektuje okolnu svetlost, tj. svetlost koja dopire do senzora u različitim uslovima. Verovatno vam je poznate da kada uključite opciju automatskog regulisanja osvetljenja ekrana pa se osvetljenje smanji kada uđete unutra i pojača kada izađete napolje. To kontroliše upravo ovaj senzor.

proximity-threshold

U kombinaciji sa njim, IR i fotodioda rade perfektno i više nema grešaka. Fotodioda uspešno detektuje i crne objakete, odnosno sve objekte koji se približe.

To bi bio osnovni pincip rada senzora za blizinu u pametnim telefonima. A ako imate jedan ovakav telefon, možete pronaći ove senzore negde pored zvučnika na prednjoj strani telefona. Kada je u prostoriji mrak, možete videti kako ovaj senzor svetli kada je aktivan.

Postoje razne aplikacije koje testiraju senzore na telefonu, a jedna od njih je aplikacija za Android uređaje pod nazivom Sensor Box i možete je preuzeti sa ovog linka https://play.google.com/store/apps/details?id=imoblife.androidsensorbox

Kada otvorite aplikaciju odaberite Proximity Sensor i testirajte tako što ćete približiti ruku ka ovom senzoru.

Izvor: thecodeartist.blogspot.com, Smartphone Proximity Sensing By Jim Toal

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

  1. Ja baš taj problem imam sa tim senzorom. Imam Alcatel Pop Star i senzor nekada ugasi displej dok razgovaram, ali u većini slučajeva ne. Onda mi uho izotvara sve moguće prozore i kad završim razgovor, često stoji pitanje da li želim da izbrišem kontakt.
    Za taj mobilni nema novih ažuriranja tako da sigurno ostaje taj problem dok ga budem imao.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *