Dvorak tastatura – utisci nakon nekoliko meseci

Mnogi znaju samo za Qwerty i Qwertz raspored tastera na tastaturi, ali postoji i Dvorak i još dosta rasporeda koji su napravljeni radi efikasnijeg i bržeg kucanja. Npr. na Dvorak rasporedu se kuca i do 20x brže u odnosu na Qwerty.

O Dvorak rasporedu možete pročitati na Wiki stranici: https://en.wikipedia.org/wiki/Dvorak_Simplified_Keyboard

Kako ja uvek volim da isprobam nešto novo i namučim svoj mozak, reših da krenem da kucam na Dvorak rasporedu.

E sad, pošto nemam fizičku Dvorak tastaturu, a nisam ni našao online kod nas da se kupi, rešio sam da je koristim na telefonu. Zahvaljujući fantastičnoj tastaturi pod nazivom Swiftkey, koju inače koristim dosta dugo i o kojoj sam već pisao, to nije bio problem. Čak funkcioniše sa srpskim jezikom – super! Sad, treba početi.

Dvorak keyboard
Dvorak raspored (wiki)

Faza 1: WTF IS THIS?!?!

Koliko sam bio uzbuđen toliko sam se i nervirao u početku. Trebam li da napominjem koliko je bilo muke pronaći slovo koje mi treba? Jednu rečenicu sam sastavljao brzinom kretanja reda u pošti za vreme penzija. Rešenje: aplikacije za vežbu. Igrao sam se tako nedelju dana i onda sam sve manje vremena imao za to. Prosto sam počeo polako da učim kuckajući poruke. Bilo je teško ali ništa bez vežbe.

Faza 2: red u pošti se ubrzao

Nakon mesec dana već sam brže kucao, znao sam samoglasnike napamet a ostale sam malčice duže tražio. Moglo se podneti, brzina kuckanja je prihvatljiva, sve ide na bolje. Bilo je zanimljivih reakcija prijatelja kada sam im pozajmio telefon za poruku. Uglavnom sam ja pisao poruke, oni su odustali nakon 3 sekunde.

Faza 3: naučio sam Dvorak raspored?

Izgleda da mi je Dvorak raspored „ušao u prste“ kao i Qwertz (Qwerty ne koristim), ali ipak, može bolje. Problem je bio što sam kod kuće i na fakultetu koristio Qwertz pa je prebacivanje iz časa u čas malo usporilo učenje novog rasporeda. U početku je to predstavljalo problem ali…

Faza 4: Dvorak je najbolja tastatura!

Sad, nakon nekoliko meseci intezivnog korišćenja, mogu reći da je Dvorak mnogo efikasniji raspored. Mislio sam da neće biti jer je prilagođen za engleski jezik ali meni lično je bolji nego Qwertz/y. Navikao sam, koristim je svakodnevno, brzo kucam, nije mi problem da prelazim sa jednog rasporeda na drugi.

Dvorak swiftkey
Dvorak Swiftkey

Faza 5: još veći izazov – bez tastera!

Zadržao sam Dvorak raspored na telefonu ali sam hteo da utvrdim gradivo. Baš pre neki dan Swiftkey poklanjao Ninja temu koja je crna i ne vide se tasteri! Dakle, samo tačkice ili čak ni tačkice (dve verzije) i ništa više, ne vidi se nijedno slovo niti broj. Sreća u auto-correct koji mi pomaže, ali je svakako dobra vežba za usavršavanje kucanja na novom rasporedu.

dvorak-swiftkey-ninja
Dvorak Swiftkey NINJA theme

Za kraj…

Mnogi ne žele da probaju nov raspored baš zbog svih problema sa kojima sam se i ja susreo, a koje sam naveo u tekstu, ali bez obzira ja preporučujem da probate. Da, možda ni nema smisla menjati raspored, ali onaj ko razmišlja out-of-box će verovatno probati. A možda vam se i svidi i shvatite da lakše i brže tu kucate umesto na Qwertz/y rasporedu.

Ako želite da probate instalirajte Swiftkey aplikaciju, besplatna je i dostupna za Android i iOS, i u podešavanjima jezika odaberite neki raspored za taj jezik. Možete dodati više jezika i odabrati različit raspored za svaki. Pa tako možete za srpski staviti Dvorak a za engleski Qwertz/y tako da u svakom trenutku možete prebaciti sa jednog na drugi.

Srećno!

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *