Najbolji sajtovi za online učenje

Procenjuje se da trenutno postoji oko 950 miliona aktivnih web sajtova. Kako izrada web sajtova ne prestaje, možemo očekivati da se ova brojka uskoro popne na milijardu aktivnih sajtova. Postoje razne vrste sajtova: informativni, zabavni, prodajni, edukativni… U ovom tekstu pisaćemo o najboljim edukativnim web sajtovima, koji pokrivaju razne oblasti i mogu vam biti od velike koristi.

Khan Academy

Ovaj web sajt osnovao je Salman Kan davne 2006. godine. Ovaj neprofitni sajt nudi preko 4.000 edukativnih videa, koji pokrivaju rezne oblasti od finansija preko animacije i umetnosti do istorije. Svaki video je dugačak oko 10 minuta, a počinje praznim ekranom na kome narator (Kan lično se pojavljuje u preko 3.000 videa) ilustruje celokupan koncept služeći se jarkim bojama. Ovaj stil je zaista lako pratiti. Kako Kan kaže: “Podučavam onako kako bi želeo da mene podučavaju.”

khan academy

Skillshare

Slogan Skillshare-a je jednostavan: “Učite drugačije”. Ovaj sajt donosi zanimljiv model online edukacije: svako može da uči i svako može da podučava druge. Instruktori određuju cenu časa (uglavnom između 15$ i 30$) i odlučuju da li će držati predavanje 1 na 1 ili će okupiti ceo online razred. Raspon oblasti iz kojih se možete obrazovati na ovom sajtu je neverovatan. Ovde možete naučitiučiti sve: kodiranje, web desing, online marketing, veštine u komunikaciji…

skill share website

Codeacademy

“Obrazovni sistem je propao. Dođite i pomozite nam da sagradimo obrazovni sistem kakav svet zaslužuje.” – ovako glasi slogan Codeacademy-je. Prema mnogima obrazovni sistem treba menjati gotovo svugde u svetu, a Codeacademy nudi održivo rešenje. Slično Skillshare-u i Codeacademy nudi kurseve koje su kreirali korisnici. Ovde pre svega možete naučiti programiranje. Čim dođete na sajt biće vam ponuđeni razni programski jezici, a nakon izbora slede kratki tutorijali i interaktivni testovi i vežbe. Tokom rešavanja testova korisnici osvajaju “bedževe” i sakupljaju poene. Pored toga što unosi dozu zabave u učenje, ovakav vid nagrađivanje je “zarazan” i motivisaće vas da više učite.

code academy

Lynda

Za 25$ mesečno, možete dobiti neograničen pristup bazi podataka od preko 1.800 video kurseva iz raznih oblasti. Naročito su korisni tutorijali koji se odnose na softver, kada želite da se podsetite kako se koristi neki program koji niste koristili godinama ili želite da saznate šta je sve donela nova verzija nekog programa. Prema Lindi Vejman koja je jedan od pokretača ovog sajta, Lynda pre svega može pomoći korisnicima da isprate trendove. U uvodnom videu ona kaže: ”Lynda može doneti prevagu prilikom dobijanja novog posla ili prednost u poslu koji već obavljate”.

lynda web

Jasno je da internet donosi mnogo mogućnosti za lični razvoj, a ovo su samo neki od sajtova koji vam omogućavaju da proširite svoja znanja i sposobnosti. Koji biste vi sajt dodali na ovu listu?

 

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *