5 načina da pristupite blokiranim sajtovima

Ako na poslu, u školi, na fakultetu ili na bilo kom drugom mestu imate ograničen pristup nekim sajtovima, možete iskoristiti ove trikove da im pristupite.

5. Web Proxy

Proxy će poslužiti kao posrednik između vašeg i serverskog računara. Više o Proxy-ju sam pisao OVDE.

4. VPN

Još jedan, efikasniji, način za maskiranje IP adrese. Ako Proxy ne posluži, pokušajte sa VPN-om. I o njemu sam pisao, pa pogledajte.

vpn-structure-wiki
Izvor: Wikipedia

3. IP umesto domena

Nekad je jednostavno samo domen blokiran, ali se sajtu može pristupiti direktno putem njegove IP adrese. Da saznate IP adresu nekog sajta, otvorite CMD (Run>Cmd>enter) i ukucajte „ping www.domen-neki.nesto“ (bez navodnika). Ili putem nekog sajta, npr. ovde.

get website ip cmd

2. Izmeite Proxy u samom web pregledaču

Jednostavno instalirajte neki Proxy dodatak za web pregledač koji koristite i unesite IP i Port nekog Proxy servera. IP i Port možete pronaći na nekoliko sajtova, a OVDE opet možete videti kako da instalirate i podesite dodatak.

1. Google Translate

Ovaj način je meni lično najviše poslužio. Ovo neće raditi samo ako je blokiran čitav Google i njegovi serveri i servisi. Dakle, otvorite Google Translate, izaberite jezik na kome je sajt (npr. srpski) i jezik na koji želite da prevedete (npr. hrvatski, jer ne može isti), i kliknite na link koji se pojavio u prevodu. Možda se ne pojave svi elementi ako je sadržaj sajta u nekom delu blokiran za Google.

unblock website google translate

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *