Arduino: Osnove

Arduino je veoma jeftina i mala mikrokontrolerska ploča otvorenog Koda koju originalno proizvodi italijanska firma „Smart Projects„. Zbog otvorenog Koda, postoji dosta firmi koje proizvode i prodaju ovaj uređaj po još nižoj ceni. Više o Arduinu možete pročitati na Wiki stranicama, zvaničnom sajtu i bilo gde na internetu.

Arduino se može naći za oko 5 evra na kineskim sajtovima, ali samo sa njim ne možete mnogo toga uraditi, potrebna vam je neka osnova elektronika, makar LED lampica. I da, postoji dosta verzija Arduina, ali najčešće se koristi u početku Arduino UNO, a koji i ja lično koristim.

Hardver

Arduino + USB: http://www.aliexpress.com/item/UNO-R3-ATmega328P-CH340G-USB-Driver-Board-USB-Cable-For-Arduino-DIY/32232017100.html

Arduino + osnovni Kit: http://www.aliexpress.com/item/new-Starter-Kit-UNO-R3-mini-Breadboard-LED-jumper-wire-button-for-Arduino-compatile-free-shipping/32255718627.html

Arduino + napredni Kit: http://www.aliexpress.com/item/UNO-KIT-Upgraded-version-of-the-For-Starter-Kit-the-RFID-learn-Suite-Stepper-Motor-ULN2003/1207142899.html

Kod nas se takođe može naći Arduino u prodaji ali su dosta skuplji. Ako vam nije problem da date duplo više para, potražite na internetu domaće prodavce. Ako se odlučite da kupite sa gornjih linkova, evo detaljno uputstvo kako da kupite: https://www.saznajnovo.com/2014/09/kako-kupovati-sa-kineskih-sajtova/

Softver

Softver je besplatan i možete ga preuzeti sa zvaničnog sajta https://www.arduino.cc/en/Main/Software

Ovaj IDE je dostupan za Windows, Linux i Mac OS X, pisan je u Java-i a programi za Arduino se pišu u C/C++ programskom jeziku.

arduino IDE
Arduino IDE

Potrebni su vam drajveri. U najvećem broju slučajeva drajveri se sami instaliraju kada priključite Arduino u računar. Ako vam stigne Arduino sa  CH340G / CH341G čipom, onda morate instalirati još jedan:

Sad otvorite Device Manager i pronađite Arduino na listi COM portova. Zapamtite broj na kojem se nalazi. Npr. COM3

arduino osnove

Kada ste završili, pokrenite Arduino program, u Tools odaberite Port na kojem se Arduino nalazi (COM3 npr.) i u Board odaberite koji Arduino imate, npr. UNO.

arduino osnove

Testiranje

Da biste testirali da li računar uspešno komunicira sa Arduinom, obrišite sve od Koda i nalepite ovo:

void setup() {
Serial.begin(9600);
}
void loop() {
Serial.println(" Radi ");
delay(1000);
}

Kliknite Compile pa Upload. Ako nema grešaka onda je program uspešno uploadovan na Arduino. Sad u gornjem desnom uglu kliknite na Serial Monitor ikonicu da biste videli šta se ispisuje, tj. rezultat onog Koda koji ste ubacili.

arduino osnove

Ako je u bilo kom korako došlo do greške, potražite rešenje na netu ili napišite dole u komentaru. Ne bih da pravim od ovog članka uputstvo za rešavanje problema već tutorijal.

Kratko objašnjenje Koda iznad:

Kao što vidimo odmah pri pokretanju Arduino softvera imamo početni Kod koji se sastoji iz dva dela: setup() i loop(). U prvom delu se piše Kod koji se izvršava samo jednom kada se Arduino pokrene. A u drugom delu ide ono što se ponavlja, i uglavnom najveći deo Koda tu ide.

Serial.begin(9600); nam je bitna linija Koda ako ćemo da komuniciramo sa serijskim portom, a hoćemo jer smo dodali onu drugu liniju u loop() delu.

Serial.println(“ Radi „); linija Koda u Serial monitoru ispisuje string „Radi“ (bez navodnika) i dodaje novi red zbog „ln“ nakon Serial.print (može se napisati i Serial.print() ali će se zbog loop() svaki naredni string ispisati pored a ne ispod prethodnog). Takođe, tu možemo čitati vrednosti sa uređaja prikačenih za Arduino i još dosta toga.

Delay(1000); određuje čekanje dok se sledeća linija ne izvrši. Vrednosti se pišu u milisekundama pa ovde 1000 označava 1 sekundu.

Dakle, naš program će ispisati „Radi“ svake sekunde i dodati novi red.

arduino serial monitor

Ovo su bile osnove a mogućnosti su neograničene. Komunikacija preko serijskog porta je veoma korisna te se može iskoristiti za hardversku kontrolu sistema računara (npr. možete napraviti sopstveni džojstik za igre) ali i kontrolu Arduina i elektronike preko računara (npr. preko tastature gasiti i paliti lampu u sobi).

Za naredni tutorijal pripremite LED lampicu, otpornik od 220 ohm i Breadboard. Sve to dobijate u osnovnom ili naprednom Kit-u, a možete i zasebno poručiti.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *