Kako pratiti pošiljke iz Kine? (Aliexpress, DX, GearBest…)

Sve više ljudi odlučuje da kupuje sa kineskih sajtova robu koja je mnogo jeftinija nego kod nas. Međutim, mnogi koji prvi put naručuju ne znaju kako da provere gde se paket trenutno nalazi, obzirom da mu treba dosta vremena da stigne. Praćenje pošiljki je bitna faza u online kupovini, pogotovo jer paket stiže iz daljih delova sveta.

Ako do sad niste naručili ništa, a želeli biste i ne znate kako, pročitajte detaljno uputstvo koje sam pisao: https://www.saznajnovo.com/2014/09/kako-kupovati-sa-kineskih-sajtova/

Koji kodovi za praćenje postoje?

Neki sajtovi imaju svoj ugrađeni sistem praćenja pošiljki i nalazi se negde na sajtu, najčešće negde kod stranice sa porudžbinama. Kod za praćenje obično bude ili broj porudžbine ili neki njihov generisan u njihovoj bazi. DX.com je primer jednog takvog sajta (više detalja kasnije).

A neki sajtovi ponude kod za praćenje koji može biti opšteg formata i može se pratiti svuda po svetu, ili neki lokalni koji se može pratiti samo dok paket ne izađe iz države odakle se šalje.

Neke kompanije imaju svoje lične kodove za praćenje u kojima se nalazi više informacija, ali takvi kodovi se prate na zvaničnom sajtu i oni nisu tema ovog članka, npr. UPS, DHL i sl.

Gde pronaći kod za praćenje?

kod za praćenje se uglavnom nalazi u detaljima porudžbine na sajtu gde ste kupili proizvod. Nekada je Kod za praćenje sam broj porudžbine. Ako negde u informacijama porudžbine ne piše „Tracking code/number:“ onda je verovatno sam broj porudžbine zapravo kod za praćenje.

1) Ako sajt poseduje svoj sistem praćenja, pronađite tu stranicu i unesite kod. Primer kod DX.com sajta:

dealextreme-tracking-number

  • Na stranici porudžbine se nalazi broj porudžbine koji je kod za praćenje.
  • Na ovom linku se može pratiti porudžbina: https://my.dx.com/order-tracking
  • Takođe se može videti status pošiljke na samoj stranici porudžbine

Ako ne, onda možete pokušati sa drugim sajtovima koji za to služe, o čemu će biti reči ispod.

2) Ako sajt ponudi kod za praćenje možete ga pronaći u okviru porudžbine. Primer za Aliexpress:

aliexpress-tracking-code-number

Kod može biti opšteg formata, kao primer na slici iznad, ili lokalni kod koji je nešto drugačiji, nema slova u njemu već samo brojeve. Ovakve kodove opšteg formata kao na slici možete pratiti i na sajtu naše pošte – posta.rs, sve ostale ne, barem ja nisam uspeo.

Gde pratiti kodove?

Najpopularniji i najbolji sajt na koji sam naišao je 17track.net jer ima zaista veliku bazu kurirskih službi. I sam sajt je lepo odrađen, postoji čak i aplikacija za telefone.

Veoma je jednostavan za upotrebu, ima dosta opcija, i pregledne rezultate. Neću objašnjavati kako se koristi jer je sve na prvi pogled razumljivo, a ako nekog ipak zanimaju detalji, može sve o ovom servisu pronaći ovde: http://www.17track.net/en/helpcenter/instructionmanual

Kada paket stigne kod nas, može se pratiti i na sajtu pošte: http://www.posta.rs/struktura/lat/aplikacije/alati/posiljke.asp

Ako nijedan servis ne može da pronađe kod u bazi, onda pogledajte da li u informacijama porudžbine postoji link koji vodi do sajta za praćenje te pošiljke. Često prodavac ponudi neki kineski sajt, ali tu uglavnom ne možemo pratiti pošiljku nakon što izađe iz Kine.

aliexpress-tracking-website

Napomena: nekad kodovi ne budu ubačeni u bazu za praćenje tog dana, nekad se čeka od 5 do 7 dana. Ako ni posle 10 dana kod ne bude pronađen u bazi, možete samo da čekate paket. Ukoliko paket ne stigne, imate pravo da zatražite drugi ili povrat novca, ali sve je to relativno od sajta do sajta. Više o samom naručivanju možete pročitati ovde: https://www.saznajnovo.com/2014/09/kako-kupovati-sa-kineskih-sajtova/

Sajt za praćenje: http://www.17track.net/

Praćenje pošiljki unutar Srbije pogledajte ovde.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

21 komentara

  1. 27.aprila sam narucio i platio baterije za kameru 14.5 evra sa postarinom preko AlliExpresa. 5.maja dobio sam poruku da je roba kupca broj 101267580942974 poslata Ovaj broj se 55 dana nije pojavio na
    listi mog naloga ,tek pred kraj roka od 60 dana poslali su mi broj za pracenje koji su ubrzo precrtali , pa izbrisali. U help opcijama dobijam automatske (meni ne odgovarajuce odgovore) Uglavnom me upucuju na prodavca , jer su svi rokovi o zastiti kupca istekli. Jednom mi je u ime prodavca odgovoreno da im je zao ,da je roba otisla na pogresnu adresu i da ce se urgirati na brzo slanje. Proslo je vise od 90 dana a nema ni robe ni novog broja za pracenje.

  2. Da li postoji i gde? neki sajt a kome se unese broj pošiljke ili prva dva slova i da navede šta je u pitanju jer u poslednjih 2 nedelje dobijam shipping number UI2*******3CN (naručio pre 10 dana, i nema pračenja). Inreresuje me oznaka „UI“ šta konkretno znači.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *