Arduino #1: LED on/off

U ovom tutorijalu ću pokazati kako da povežete LED lampicu i napišete program koji će je paliti i gasiti. Ovo je najlakši tutorijal za Arduino u kojem ćemo se služiti pinovima.

Potrebno je:

  • 1x Arduino
  • 1x 220 ohm otpornik
  • 1x breadboard
  • žice za spajanje

Pošto je ovo veoma jednostavno povezivanje, breadboard vam i ne treba, dovoljna su lampica i otpornik, možete sve direktno povezati.

Povezivanje:

Prvo da vidimo kako funkcioniše breadboard. Dakle, imamo rupice koje su povezane na određen način, kao na slici ispod.

breadboard-connections

Primera radi: 1 i 2 su povezani, ali nisu sa 3 i 4 jer su na drugoj polovini ploče. Dok 3 i 4 jesu međusobno povezani. Dalje, 1 i 3 nisu povezani sa 5 i 6 ali 5 i 6 međusobno jesu. Što se uzemljenja tiče, 7 i 8 su povezani, ali nisu sa plavom linijom na drugoj strani ploče. Napajanje je crvenom bojom označeno, znači 9 i 10 su povezani ali ne i sa crvenom linijom sa druge strane ploče. I tako dalje.

Sada ćemo povezati LED lampicu na ploču a zatim za Arduino. Ja koristim besplatan program Fritzing za šeme.

  • GND -> katoda (-)
  • Pin ~11 -> anoda (+)

arduino led on off fade

Kod:

int ledPin = 11; // LED dioda koja je povezana na pin 11
void setup() // pokreće se jednom, čim se skica pokrene
{
pinMode(ledPin, OUTPUT); // postavljanje pina kao izlaz
}
void loop() // petlja koja ciklično vrti naredbe koje slede
{
digitalWrite(ledPin, HIGH); // uključivanje LED diodu
delay(1000); // pauza od 1 sekunde
digitalWrite(ledPin, LOW); // gašenje LED diodu
delay(1000); // pauza od 1 sekunde
}

Dakle, iz komentara u samom Kodu možemo videti šta koja linija radi. Rezultat koji dobijamo je paljenje i gašenje LED lampice na svaki sekund.

Kompajlirajte, uploadujte i pogledajte da li se lampica pali i gasi. Podešavanjem delay(); funkcije možete povećati ili smanjiti brzinu treptanja. Npr. ako stavite delay(100); u oba slučaja, lampica će mnogo brže treptati.

U sledećem tutorijalu ću pokazati kako da napravite da se lampica postepeno gasi i pali, tzv. Fade efekat. Povezivanje je isto pa ne morate kvariti.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *