7 zanimljivosti o kompaniji Samsung

Samsung je danas jedna od vodećih kompanija u svetu kada se radi o elektronici i elektronskim uređajima: čipovi, televizori, monitori, pametni uređaji, bela tehnika, kamere, memorijski uređaji… Znamo šta je Samsung, šta nudi, čime se bave, ali postoji dosta činjenica koje možda nista znali o toj kompaniji.

1) Samsung jeste predviđen za velike stvari od prvoga dana

first-samsung-building
Slika: Wikipedia

Kako kaže osnivač ove kompanije, Lee Byung-chul, Samsung je stvoren sa namerom da bude nešto veliko, čemu svedoči i sam naziv kompanije. Naziv Samsung se sastoji od „Sam“ što znači „tri“ (eng. Three) i „Sung“ što znači „Zvezde“ (eng. Stars) – Tri Zvezde (三星), kulturno predstavljanje nečeg „velikog, brojnog i moćnog“.

2) Samsung se sastoji od 80 kompanija i ima 370.000 zaposlenih

Burj-Khalifa
Slika: travelchannel.sndimg.com

Svi znamo da Samsung ne proizvodi i prodaje samo telefone i ostale elektronske uređaje. „Samsung Group“ ima mnogo više kompanija različitih delatnosti, od građevine i finansija pa sve do brodogradarstva i medicine. Zgrada sa slike se zove Burj Khalifa, trenutno je najviša na svetu i projektovali su je upravo projektanti jedne od Samsungovih kompanija.

3) Samsungov prvi elektornski uređaji bili su crno-beli TV i telefon za automobile

first samsung tv
Slika: complex.com

Prvi elektronski uređaj ikad napravljen u Samsungu bio je crno-beli TV 1970.-te godine. Kompanija je rešila da se proširi pa su 1984.-te počeli da proizvode i telefone za automobile. Samsung TV je zabeležio dosta uspeha, ali to nije nikako bio slučaj i sa telefonom.

4) Od osnivanja, Samsung logo je bio promenjen samo tri puta

samsung-logos-1993
Slika: androidauthority.com

Od osnivanja kompanije pa do danas Samsung logo bio je redizajniran svega tri puta, a današnja verzija je dizajnirana 1993.-će godine. Prve dve verzije su na sebi imale i tri zvezde pomenute u prvoj stavci u ovom članku.

5) Prvi CDMA telefon

first cdma phone samsung
Slika: androidauthority.com

Samsung SCH-100 oznaka je modela telefona koji je prvi imao CDMA tehnologiju u sebi, a proizveden je 1996.-te godine. Iako danas imamo 4G (LTE) brzine, CDMA je u vreme GSM-a bio pravo osvežnje i u napređenje kada se radi o mobilnim mrežama.

6) Prvi pametni sat

https://www.youtube.com/watch?v=Du8-_eWsbDI

Da, Samsung je imao prvi pametni sat na svetu, još 1999.-te godine. Zanimljivo je da je ovaj sat imao mogućnost pozivanja bez uparivanja sa bilo kojim drugim uređajem, a nosio je oznaku SPH-WP10. Mogao je ostvarivati pozive koji su mogli trajati maksimalno 90 minuta nakon čega bi se baterija ispraznila. Posedovao je monohromatski LCD ekran i fizičke tastere za navigaciju kroz interfejs. Takođe, imao je „Voice Command“, odnosno pozivanje brojeva pomoću glasa. Ne baš privlačnog izgleda, ovaj sat nije doživeo uspeh, ali lepo je znati da je nešto ovako postojalo pre 17 godina.

7) Prvi pametni telefon

Samsung-palm os first smartphone
Slika: androidauthority.com

Mnogo pre iOS i Android telefona, Samsung je uskočio u biznis sa pametnim telefonima. U suštini, napravili su PDA uređaj ali su još ubacili mogućnost pozivanja. Dakle, oni su zapravo prvi napravili pametni telefon i to davne 2001.-e godine. Ovaj uređaj je bio namenjen za američko tržište, radio je na „Sprint“ mreži, imao u sebi Palm OS, i nosio oznaku SPH-i300.

Drugi deo pogledajte ovde.

Izvor: androidauthority.com

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *