Kako kompletno obrisati podatke iz telefona pre prodaje?

Ako niste znali, kada vratite telefon na fabrička podešavanja i mislite da su svi podaci na taj način uništeni, varate se!

Vraćanje na fabrička podešavanja telefona funkcioniše kao i klasično brisanje fajlova, što znači da su fajlovi još uvek u telefonu ali se informacija o njihovom postojanju briše kako bi drugi sadržaj mogao da pređe preko njih. Tek kada se neki drugi sadržaj upiše preko starih podataka, oni nestanu zauvek. O ovome sam već pisao, pa pogledajte:

Prodajete telefon? Fabrički reset nije dovoljan!

Sad, ako želite da vaši fajlovi budu nedostupni narednom vlasniku telefona, morate uraditi korak više u procesu brisanja podataka. A taj korak se zove enkripcija.

Kako da u potpunosti uklonite lične podatke pre prodaje telefona?

0) Bekapujte SVE podatke jer nakon ovog procesa nećete moći da ih vratite

1) Enkriptujte telefon tako što ćete ući u podešavanja telefona, pa u „Security“ (Sigurnost), pa u „Encrypt device“ (šifruj telefon), i na kraju „Set screen lock type„. Na taj način ćete odabrati lozinku koju ćete morati da unesete svaki put kada pokrenete telefon, a svi podaci su enkriptovani.

encrypt phone
Slika: ubergizmo.com
encrypt phone
Slika: ubergizmo.com

Napomena: proces enkriptovanja može da se oduži, pa očekujte makar sat vremena da traje! Takođe napunite bateriju na 80% i ako je potrebno stavite ga na punjač.

2) Sad možete vratiti na fabrička podešavanja tako što ćete ući u podešavanja pa u „Backup and reset“ (rezervna kopija i reset) pa „Factory data reset“ (resetuj na fabričke vrednosti) i na kraju „Reset phone“ (resetuj telefon).

3) Sačekajte malo da se telefon vrati na fabričke vrednosti i vi ste završili! To traje nekoliko minuta i nikako ne vadite bateriju tokom tog procesa.

Sada ako neko pokuša da vrati fajlove, videće samo gomilu čudnih simbola, znakova i brojeva, to su vaši podaci izmešani posebnim algoritmom. Jedini način da se ti podaci pročitaju je pomoću vašeg ključa.

Alternativa

Još jedan način da trajno TRAJNO uklonite određene fajlove iz telefona je pomoću Avast! Anti-Theft aplikacije. Ova aplikacija ima u sebi alat koji briše (thorough wipe) fajlove zauvek, i ne mogu se nikako vratiti. Dakle, ne briše samo informaciju o postojanju fajla već zaista uklanja fajl iz memorije. Ali proces traje duže nego klasično brisanje.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

7 komentara

  1. Kako pokrenuti telefon kada je vraćen na fabričko ali opet traži staru meil adresu za pokretanje sistema. Meil znam ali šifru ne jer je napravit samo račun rad rada telefona i šifra je zaboravljena

  2. kako da obrisem sve podatke zauvek iz telefona sve sam probala ne prihvata nista, vratila na fabricka podesavnja ali to ne znaci nista….

  3. Pozdrav,
    da li bi mogao tako sto pustim da se snima video snimak gde ce popuniti memoriju do kraja i time preci preko obrisanih fajlova? Meni ovo logicno zvuci jer wipe free space radi slicnom procedurom.

    • Iskreno, nisam to nikad probao, trebalo bi da može, po nekoj logici. Samo je pitanje da li će aplikacija za snimanje dozvoliti da zauzme mnogo memorije snimak (obično se ograniči na npr. 2GB u slučaju da aplikacija ostane slučajno uključena da snima).

  4. Mene interesuje kako da vratim sve podatke koji su ikad bili na sd kartici ali tako da mi ih sacuva na hard disk. Postoji li neko resenje za to?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *