Kako koristiti Android telefon kao kameru za računar?

2

Ako nemate kameru za računar, npr. za video pozive, a imate Android uređaj, možete veoma lako i besplatno pretvoriti Android uređaj u kameru za računar! Možete iskoristiti stari Android uređaj pa ga koristiti stalno kao kameru, ili bilo koji privremeno. Tako kameru telefona možete koristiti na računaru u nekom programu, npr. Skype, Chatroulette i u ostalim programima i sajtovima koji zahtevaju kameru.

Kako koristiti Android telefon kao kameru:

1) Instalirajte IP Webcam aplikaciju sa Play prodavnice na vaš Android uređaj

2) Instalirajte IP Camera Adapter na računar – http://ip-webcam.appspot.com/

3) Pokrenite aplikaciju u telefonu, podesite paramtere za kvalitet ako želite i startujte server (uključiće se kamera i videćete novi interfejs)

4) Pokrenite IP Camera Adapter softver koji ste instalirali i u polja unesite tražene paramtere. Ako ste telefon povezali na istu WiFi mrežu (na isti router) u prvo polje unesite lokalnu IP adresu kamere. Tu IP adresu vidite na dnu ekrana aplikacije nakon što ste startovali server.

ip-address-ip-cam

  • U polje za „Camera feed url“ unesite ip:port/videofeed (npr. http://192.168.1.104:8080/videofeed)
  • U polje za username unesite korisničko ime za povezivanje ako ste u aplikaciji na telefonu podesili
  • U polje za lozinku isto tako, unesite lozinku ako ste je podesili. Podrazumevano nema ni korisničkog imena ni lozinike pa ostavite prazno

setup-ip-cam-android-adapter

5) Sačuvajte podešavanja i otvorite neki program koji koristi kameru pa sa spiska kamera odaberite „MJPEG Camera„.

skype-ip-camera-android-web

Kameri možete pristupiti i preko veb pregledača, bilo preko računara ili drugog uređaja. Dovoljno je da ukucate samo ip:port (npr. 192.168.1.104:8080) u URL adresu i pritisnete Enter. Tu imate i nekoliko opcija za kontrolu kamere, npr. da uključite blic, fokus, zamenite kameru sa prednjom, uključite zvuk i sl.

skype-ip-camera-android-web1

Povezano:
2 komentara
  1. Vik kaže

    Stefane ako moze mala pomoc :) Imam problem sa skypom jer mi ne pronalazi kameru,sta treba da uradim da bih to resio? Hvala

  2. Boka kaže

    Hvala na predivnom i korisnom clanku. Oduvek sam se pitala da li je ovo moguce uraditi. Stvarno sjajno.

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.