Android Hardver Kako da Mobilni Softver

Kako koristiti Android telefon kao kameru za računar?

skype-ip-camera-android-web

Ako nemate kameru za računar, npr. za video pozive, a imate Android uređaj, možete veoma lako i besplatno pretvoriti Android uređaj u kameru za računar! Možete iskoristiti stari Android uređaj pa ga koristiti stalno kao kameru, ili bilo koji privremeno. Tako kameru telefona možete koristiti na računaru u nekom programu, npr. Skype, Chatroulette i u ostalim programima i sajtovima koji zahtevaju kameru.

Kako koristiti Android telefon kao kameru:

1) Instalirajte IP Webcam aplikaciju sa Play prodavnice na vaš Android uređaj

2) Instalirajte IP Camera Adapter na računar – http://ip-webcam.appspot.com/

3) Pokrenite aplikaciju u telefonu, podesite paramtere za kvalitet ako želite i startujte server (uključiće se kamera i videćete novi interfejs)

4) Pokrenite IP Camera Adapter softver koji ste instalirali i u polja unesite tražene paramtere. Ako ste telefon povezali na istu WiFi mrežu (na isti router) u prvo polje unesite lokalnu IP adresu kamere. Tu IP adresu vidite na dnu ekrana aplikacije nakon što ste startovali server.

ip-address-ip-cam

  • U polje za “Camera feed url” unesite ip:port/videofeed (npr. http://192.168.1.104:8080/videofeed)
  • U polje za username unesite korisničko ime za povezivanje ako ste u aplikaciji na telefonu podesili
  • U polje za lozinku isto tako, unesite lozinku ako ste je podesili. Podrazumevano nema ni korisničkog imena ni lozinike pa ostavite prazno
  Kako ukloniti Facebook status pre nego što ga iko vidi?

setup-ip-cam-android-adapter

5) Sačuvajte podešavanja i otvorite neki program koji koristi kameru pa sa spiska kamera odaberite “MJPEG Camera“.

skype-ip-camera-android-web

Kameri možete pristupiti i preko veb pregledača, bilo preko računara ili drugog uređaja. Dovoljno je da ukucate samo ip:port (npr. 192.168.1.104:8080) u URL adresu i pritisnete Enter. Tu imate i nekoliko opcija za kontrolu kamere, npr. da uključite blic, fokus, zamenite kameru sa prednjom, uključite zvuk i sl.

skype-ip-camera-android-web1

Stefan Marjanov

Student / freelancer / bloger / web dizajner. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 10 godina, a nešto manje i web dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem 6 godina.

2 komentara

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Stefane ako moze mala pomoc :) Imam problem sa skypom jer mi ne pronalazi kameru,sta treba da uradim da bih to resio? Hvala

Prijavi se
na nedeljni mail o novim objavama
Advertisment ad adsense adlogger