Kako koristiti Android telefon kao kameru za računar?

Ako nemate kameru za računar, npr. za video pozive, a imate Android uređaj, možete veoma lako i besplatno pretvoriti Android uređaj u kameru za računar! Možete iskoristiti stari Android uređaj pa ga koristiti stalno kao kameru, ili bilo koji privremeno. Tako kameru telefona možete koristiti na računaru u nekom programu, npr. Skype, Chatroulette i u ostalim programima i sajtovima koji zahtevaju kameru.

Kako koristiti Android telefon kao kameru:

1) Instalirajte IP Webcam aplikaciju sa Play prodavnice na vaš Android uređaj

2) Instalirajte IP Camera Adapter na računar – http://ip-webcam.appspot.com/

3) Pokrenite aplikaciju u telefonu, podesite paramtere za kvalitet ako želite i startujte server (uključiće se kamera i videćete novi interfejs)

4) Pokrenite IP Camera Adapter softver koji ste instalirali i u polja unesite tražene paramtere. Ako ste telefon povezali na istu WiFi mrežu (na isti router) u prvo polje unesite lokalnu IP adresu kamere. Tu IP adresu vidite na dnu ekrana aplikacije nakon što ste startovali server.

ip-address-ip-cam

  • U polje za „Camera feed url“ unesite ip:port/videofeed (npr. http://192.168.1.104:8080/videofeed)
  • U polje za username unesite korisničko ime za povezivanje ako ste u aplikaciji na telefonu podesili
  • U polje za lozinku isto tako, unesite lozinku ako ste je podesili. Podrazumevano nema ni korisničkog imena ni lozinike pa ostavite prazno

setup-ip-cam-android-adapter

5) Sačuvajte podešavanja i otvorite neki program koji koristi kameru pa sa spiska kamera odaberite „MJPEG Camera„.

skype-ip-camera-android-web

Kameri možete pristupiti i preko veb pregledača, bilo preko računara ili drugog uređaja. Dovoljno je da ukucate samo ip:port (npr. 192.168.1.104:8080) u URL adresu i pritisnete Enter. Tu imate i nekoliko opcija za kontrolu kamere, npr. da uključite blic, fokus, zamenite kameru sa prednjom, uključite zvuk i sl.

skype-ip-camera-android-web1

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. Stefane ako moze mala pomoc :) Imam problem sa skypom jer mi ne pronalazi kameru,sta treba da uradim da bih to resio? Hvala

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *