Kako koristiti Gmail kao podrazumevanu email aplikaciju?

Često na kontakt stranicama sajtova naiđete na email koji je linkovan kao “mailto:nesto@nesto.com” i klikom na taj link bi trebala da se otvori email aplikacija u kojoj će biti uneta ta email adresa u polje za primaoca. Taj link postoji kako bi korisnik na brži i jednostavniji način poslao email nekoj osobi, ali problem je što danas većina koristi email klijent u veb pregledaču, npr. gmail.com, a ne kao zasebnu desktop aplikaciju.

Kako da omogućite Gmail da bude podrazumevana aplikacija za “mailto:” linkove?

Chrome

Idite na gmail.com i u adresnoj liniji kliknite na “Protocol” ikonicu. Zatim označite “Omogući” (prva opcija) i sačuvajte. To bi bilo to.

gmail-open-links
Slika: hubspot.com

Ukoliko ne vidite tu ikonicu, otvorite “Handlers” opciju u podešavanjima veb pregledača tako što ćete nalepiti ovo bez navodnika u adresno polje “chrome://settings/handlers” i tu sa liste za “mailto” odaberite “mail.google.com“. Sačuvajte i sad ćete videti ikonicu pa aktivirajte opciju.

chrome open mailto gmail

Ako ne uspete, možete instalirati ovaj dodatak – Mailto Chrome Extension

Još ►  Kako pronaći osobu iza email adrese?

Firefox

Otvorite podešavanje aplikacija tako što ćete kopirati ovaj link bez navodnika: “about:preferences#applications“. Na listi pronađite “mailto” i sa desne strane odaberite opciju “Gmail“.

firefox open gmail mailto

 

Safari

Instalirajte Mailto dodatak za Safari sa OVOG linka. Zatim u opcijama odaberite Gmail sa liste i ponovo pokrenite Safari da se podešavanja primene.

install-safari-extension
Slika: hubspot.com
gmail-safari
Slika: hubspot.com
Komentariši