Kako koristiti Gmail kao podrazumevanu email aplikaciju?

Često na kontakt stranicama sajtova naiđete na email koji je linkovan kao „mailto:[email protected]“ i klikom na taj link bi trebala da se otvori email aplikacija u kojoj će biti uneta ta email adresa u polje za primaoca. Taj link postoji kako bi korisnik na brži i jednostavniji način poslao email nekoj osobi, ali problem je što danas većina koristi email klijent u veb pregledaču, npr. gmail.com, a ne kao zasebnu desktop aplikaciju.

Kako da omogućite Gmail da bude podrazumevana aplikacija za „mailto:“ linkove?

Chrome

Idite na gmail.com i u adresnoj liniji kliknite na „Protocol“ ikonicu. Zatim označite „Omogući“ (prva opcija) i sačuvajte. To bi bilo to.

gmail-open-links
Slika: hubspot.com

Ukoliko ne vidite tu ikonicu, otvorite „Handlers“ opciju u podešavanjima veb pregledača tako što ćete nalepiti ovo bez navodnika u adresno polje „chrome://settings/handlers“ i tu sa liste za „mailto“ odaberite „mail.google.com„. Sačuvajte i sad ćete videti ikonicu pa aktivirajte opciju.

chrome open mailto gmail

Ako ne uspete, možete instalirati ovaj dodatak – Mailto Chrome Extension

Firefox

Otvorite podešavanje aplikacija tako što ćete kopirati ovaj link bez navodnika: „about:preferences#applications„. Na listi pronađite „mailto“ i sa desne strane odaberite opciju „Gmail„.

firefox open gmail mailto

 

Safari

Instalirajte Mailto dodatak za Safari sa OVOG linka. Zatim u opcijama odaberite Gmail sa liste i ponovo pokrenite Safari da se podešavanja primene.

install-safari-extension
Slika: hubspot.com
gmail-safari
Slika: hubspot.com
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *