Kako proveriti da li vam neko krade WiFi (i kako ga zaustaviti)?

Ako imate WiFi i primetili ste da vam je internet spor, ne radi kako treba, a operater kaže da je sve kako treba, postoji mogućnost da još neko koristi vaš internet. Ako vam je mreža otključana onda je velika verovatnoća da neko „krade“ internet. A ako je zaključana, i onda postoji mogućnost jer je moguće provaliti WiFi šifru.

Kako onda da otkrijete da li je neko još zakačen na vašu WiFi mrežu i kako da ga blokirate?

Otkrivanje ko koristi WiFi

1) Prvo je potrebno da se prijavite na svoj ruter. To ćete učiniti tako što ćete u URL polje uneti IP rutera. IP se nalazi negde na ruteru, a u većini slučajeva je 192.168.1.1 ili 192.168.0.1

2) Sada se prijavite kao administrator. Username i lozinka su u dosta slučaja admin i admin po podrazumevanim podešavanjima. Ako nije, potražite model rutera na internetu i uputstvo na kojem pišu podrazumevani login podaci. Ako ni to ne uspe, onda vam je operater promenio podatke pa je potrebno pozvati ih i pitati.

3) Sad će vam se otvoriti interfejs rutera, svaki je drugačiji, zavisi od modela. Pošto ja ne mogu da pokrijem sve rutere ovde, mogu samo reći da je potrebno pronaći negde odeljak koji ima naziv kao što je „Current Connected Wireless Clients“ i slično. Dakle, verovatno neka tabela sa izlisatnim uređajima. E tu su izlistani uređaji konektovani na WiFi. Imaju svoj ID i MAC adresu. MAC adresa je unikatna za svaki uređaj, mada napadač može maskirati MAC adresu svaki put kada se konektuje.

mac filtering wifi secure

 

Kako blokirati nekome pristup WiFi mreži?

Možete to uraditi na nekoliko načina, ali najbolja dva su: blokiranje određenih MAC adresa (uređaja) poznatije kao „Crna lista“ ili dozvoliti pristup samo pouzdanim (vašim npr.) uređajima – „Bela lista“.

Opet, zavisi od rutera, morate pronaći u opcijama negde stavku „Wireless“ pa tu negde „Wireless MAC Address Filter“ ili slično. Uglavnom, neki WiFi filter se spominje. Tu imate da odaberete, kao prvo, da omogućite filtriranje a zatim metodu filtriranja: crna ili bela lista. Obično piše nešto kao „Allow…“ i „Deny…

1) Ako odaberete „Allow…“ onda u listi MAC adresa kopirajte samo one adrese kojima želite da omogućite WiFi (npr. vašem telefonu, laptopu, tabletu). Svi ostali neće imati pristup.

2) Ako odaberete „Deny…“ onda unesite određene MAC adrese kojim želite da blokirate pristup WiFi mreži. Te MAC adrese nađete tamo u tabeli gde ste videli ko je sve prikačen na vaš WiFi.

I to bi bilo to, sačuvajte i testirajte.

secure wifi mac filtering

Savet: dok ste u opcijama WiFi podešavanja, isključite WPS opciju! Ako ostane uključena, neko još lakše, u par minuta ili sekundi, može da se konektuje na WiFi čak i kadje zaštićen šifrom.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *