Prva AGILE Serbia konferencija u regionu

April 2016. je rezervisan za još jedan Agile Month, niz događaja posvećenih agilnom razvoju softvera, već prepoznatljiv u Srbiji i regionu. Ove godine, aprilski Agile Month će okupiti više od 300 predstavnika IT, biznis i startup scene na Prvoj Agile Serbia Konferenciji, koja će se održati 23. aprila 2016, u Madlenianum-u, u Beogradu.

Puzzle Software, podržan od strane Scrum Alliance, organizuje Agile Serbia Konferenciju, sa ciljem da se prodiskutuje zašto Agile znači opstanak kompanija i konkurentnost na tržištu i da se prikažu interesantni primeri uspešne primene Scrum-a i drugih agilnih metodologija u biznisu i start-up projektima.

Program konferencije je koncipiran kroz sesije u tri sale, tako da svaki posetilac (menadžeri svih nivoa, vođe projekata, programeri, testeri, business analitičari…) može da bira temu zavisno od ličnog i profesionalnog interesovanja.

Svetski poznati govornici će pričati na teme agilnih metodologija, dobrih praksi agilnog razvoja softvera, i pokretanja startup-a. Zvezda među njima je svakako Jurgen Appelo, koji je najuticajniji govornik u Evropi i u top 10 najuticajnih govornika u svetu na temu Agile-a. Na Konferenciji će odgovoriti na temu pod nazivom “Budi promena koju želiš da vidiš”, odnosno pokušaće da objasni zašto samo inspirisani i srećni zaposleni mogu da budu dovoljno produktivni i koji su načini motivisanja zaposlenih u agilnom okruženju.

Govornik koji će sigurno biti zanimljiv predstavnicima velikih preduzeća je Ran Nyman, sertifikovani LESS trener i sertifikovani Scrum trener. Njegova tema se tiče upotrebe Scrum-a i Lean-a u vođenju velikih projekata i mnoštva timova, gde više od stotinu ljudi radi na razvoju jednog proizvoda, što je karakteristično za kompanije koje imaju i po nekoliko hiljada zaposlenih.

Jedan od predavača je dobro poznati trener na sertifikacionim kursevima za Scrum Master i Scrum Product Owner uloge koji se organizuju tokom Agile Month-a, Petri Heiramo. Petri će objasniti kako se pravi Agile tim formira i treba da funkcioniše, te kako mu pomoći da se razvije i ostane konzistentan.

Llewellyn Falco (nezavisni Agile trener i programmer) i Maaret Pyhäjärvi (iskusni tester, govornik na konferencijama, bloger) pokušaće da prikažu na sceni šta bi značilo za razvoj softvera da nema saradnje između developer-a i testera i time pokušati da razbiju predrasude da testeri i developer-i nisu jedni drugima potrebni.

Domaći predavač, Agile trener sa iskustvom u radu sa preko 70 Scrum timova u zemlji i inostranstvu, Zoran Vujkov, pričaće o naprednim praksama koje uspešni Scrum timovi primenjuju.

Branislav Vujković, osnivač i predsednik New Frontier Grupe (vodećeg provajdera IT usluga u Centralnoj i Istočnoj Evropi – posluje u 17 zemalja sveta) ispričaće kako je pokrenuo startup i od njega stvorio najbrže rastuću IT kompaniju u Evropi, kao i koji su projekti, po njegovom iskustvu, dobri za investiranje, uz osvrt na digitalnu revoluciju kao priliku za sve agilne startup-e.

1st Agile Serbia Conference Announcement website

Pored pojedinačnih govornika, Scrum i Agile treneri će održati interaktivne radionice, nekoliko kompanija će predstaviti sopstvene primere uspešne primene Scrum-a i drugih agilnih metodologija u svom poslovanju, dok će par ogranizacija napraviti diskusije na teme pokretanja startup-a. Biće reči i o Lean metodologiji i važnosti agilnog pristupa u formiranju i funkcionisanju timova koji rade na startup projektima, posebno u razvoju softvera.

Period ranih prijava na konferenciju je uveliko u toku, broj mesta ograničen, a sve informacije dostupne su na sajtu http://www.agile-serbia.rs/agile-conference-april-2016. Vidimo se!

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *