Šta je to optička stabilizacija slike (OIS)?

Sve češće u specifikacijama pametnih telefona vidimo oznaku „OIS“ pa nekima nije baš jasno šta je to, šta radi, šta to znači krajnjem korisniku?

OIS je skraćenica od „Optical Image Stabilization„, što bi u prevodu značilo „Optička stabilizacija slike“ a što upravo i radi – stabilizuje sliku sa kamere.

Tehnologija stabilizacija slike je prisutna u novijim pametnim uređajima a cilj je smanjiti mutne slike nastale usled drhtanja ruke. Ova tehnologija se dele na dva dela: hardversko i softevrsko rešenje.

Hardversko rešenje se sastoji od mehaničkog pomeranja kamere u njenom kućištu u suprotnom smeru od pomeranja telefona (tj. tog okolnog kućišta koje je pričvršćeno za telefon). Na taj način kamera ostaje mirna i slika bude čišta. Ova pomeranja se redukuju zahvaljujući senzorima pokreta i žiroskopskoj tehnologiji. Ipak, pošto je kamera mala i razmak između kamere i njenog kućišta je dosta mali pa zato kamera može da redukuje malo pomeranje, što je donekle i dovoljno za samo drhtanje ruke. Zato neki bolji i skuplji uređaji poseduju i softversko rešenje pored hardverskog.

how image stabilization works1
Hardverska stabilizacija slike (youtube.com)

Digitalna stabilizacija slike bazira se na korekcijama slike u samom softveru. Ovde se slika stabilizuje tako što se prate pokreti telefona preko žiroskopskog senzora i softver pomera sliku u suprotnom smeru od pomeranja telefona i seče piksele koji izađu iz okvira, i na taj način se stvara utisak da slika stoji u mestu.

Neki uređaji imaju i optičku i digitalnu stabilizaciju što je najbolje rešenje, ali neki samo digitalnu, što i nije toliko efikasno. Uglavnom, kao krajnji korisnici najbolje je da pored oznake „Stabilizacija slike“ pogledate da li piše optička, digitalna ili optička i digitalna.

Ova tehnologija je svakako veoma korisna i ako volite da često slikate, preporučujem da potražite uređaje koje poseduju OIS.

Na ovim slikama vidite razliku između Nexus 6P (gore) koji nema stabilizaciju i Note 5 (dole) koji ima:

andorid optical stabilization image (1)
Nexus 6P
andorid optical stabilization image (1)
Note 5

Preporučujem i ovaj video gde je to i slikovitije predstavljeno:

Izvor: lično iskustvo, androidauthority.com

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *