Šta je to optička stabilizacija slike (OIS)?

0

Sve češće u specifikacijama pametnih telefona vidimo oznaku „OIS“ pa nekima nije baš jasno šta je to, šta radi, šta to znači krajnjem korisniku?

OIS je skraćenica od „Optical Image Stabilization„, što bi u prevodu značilo „Optička stabilizacija slike“ a što upravo i radi – stabilizuje sliku sa kamere.

Tehnologija stabilizacija slike je prisutna u novijim pametnim uređajima a cilj je smanjiti mutne slike nastale usled drhtanja ruke. Ova tehnologija se dele na dva dela: hardversko i softevrsko rešenje.

Hardversko rešenje se sastoji od mehaničkog pomeranja kamere u njenom kućištu u suprotnom smeru od pomeranja telefona (tj. tog okolnog kućišta koje je pričvršćeno za telefon). Na taj način kamera ostaje mirna i slika bude čišta. Ova pomeranja se redukuju zahvaljujući senzorima pokreta i žiroskopskoj tehnologiji. Ipak, pošto je kamera mala i razmak između kamere i njenog kućišta je dosta mali pa zato kamera može da redukuje malo pomeranje, što je donekle i dovoljno za samo drhtanje ruke. Zato neki bolji i skuplji uređaji poseduju i softversko rešenje pored hardverskog.

how image stabilization works1
Hardverska stabilizacija slike (youtube.com)

Digitalna stabilizacija slike bazira se na korekcijama slike u samom softveru. Ovde se slika stabilizuje tako što se prate pokreti telefona preko žiroskopskog senzora i softver pomera sliku u suprotnom smeru od pomeranja telefona i seče piksele koji izađu iz okvira, i na taj način se stvara utisak da slika stoji u mestu.

Neki uređaji imaju i optičku i digitalnu stabilizaciju što je najbolje rešenje, ali neki samo digitalnu, što i nije toliko efikasno. Uglavnom, kao krajnji korisnici najbolje je da pored oznake „Stabilizacija slike“ pogledate da li piše optička, digitalna ili optička i digitalna.

Ova tehnologija je svakako veoma korisna i ako volite da često slikate, preporučujem da potražite uređaje koje poseduju OIS.

Na ovim slikama vidite razliku između Nexus 6P (gore) koji nema stabilizaciju i Note 5 (dole) koji ima:

andorid optical stabilization image (1)
Nexus 6P
andorid optical stabilization image (1)
Note 5

Preporučujem i ovaj video gde je to i slikovitije predstavljeno:

Izvor: lično iskustvo, androidauthority.com

Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.