Šta NE raditi svom novom Android telefonu?

Mnogi znaju šta žele da odmah urade sa svojim potpuno novim Android telefonom, ali većina ne zna šta ne bi trebalo da rade. U ovom tekstu ću dati savete šta nije baš najbolje raditi na osnovu ličnog, a i iskustva mnogih Android korisnika.

NE instalirajte aplikacije sa nepotrebnim dozvolama

bad-android-app-permisions

– mnoge krajnje jednostavne aplikacije zahtevaju neke dozvole nad telefonom koje joj zaista nisu ni potrebne. Recimo, šta će aplikaciji „Baterijska lampa“ dozvola za vašu lokaciju ili imenik i slično? Kad smo kod te aplikacije, nemojte ih instalirati jer Android 5.0+ ima tu opciju ugrađenu. Pre instalacije bilo koje aplikacije proverite koje dozvole zahteva na stranici aplikacije u Play prodavnici. Ako imate Android 6.0+ onda nema problema, u opcijama sa aplikacijama možete ograničiti bilo koju dozvolu. Ako imate starije verzije Android-a, možete iskoristiti Xprivacy modul za Xposed – potreban Root.

NE instalirajte aplikacije koje „ubrzavaju“ telefon

android-task-kill
Slika: makeuseof.com

– kod velikog broja neiskusnih korisnika koji su tek dobili svoj Android telefon viđao sam instalirane aplikacije koje „ubrzavaju“ telefon, kao što su razni Cleaner-i, RAM menadžeri, Task killer-i i dr. Android u novijim verzijama (verzijama koje se danas koriste u svakom telefonu) ima odličan ugrađen menadžer aplikacija i memorije – nemate apsolutno nikakve potrebe da instalirate aplikacije koje su namenjene za to. O ovome sam već pisao, pa pročitajte OVDE.

NE očekujte iskustvo kao kod iPhone telefona

nexus-6p-vs-iphone-6s-plus
Slika: techgadgetcentral.com

– ako ste tek prešli na Android sa iPhone-a, ili ste probali iPhone od svog prijatelja, ne očekujte identično iskustvo u radu. Jer, kod Apple uređaja važi pravilo „sve jednostavno funkcioniše“ ali to je samo kako korisnik vidi i misli (zanimljivo je da aplikacije na iOS češće pucaju nego na Android-u), a zapravo Apple se potrudio da pruži takav osećaj bez obzira šta se zaista dešava „ispod haube“. Android je zaista okrenut korisnicima i ništa ne skriva, potpuno je vaš, potpuno je otvoren, i zato se može primetiti „ne tako glatak rad“. Savet je da nakon iPhone-a uzmete Nexus uređaj jer ga proizvodi Google i Android je najbolje optimizovan upravo za njega.

NE kupujte telefon kod operatera

Operator_Suppliers
Slika: gyhk.com

– zašto? Razloga ima više. Kao prvo, ubace previše nepotrebnih aplikacija (tzv. Bloatwares) koje služe samo za promociju i ne možete ih ukloniti kao običan korisnik. Jedini način je nov sistem a za to vam treba Root i time gubite garanciju. Dalje, veoma sporo šalju OTA (over-the-air) ažuriranja, pa tako dobijate, uz malo sreće, najnoviji sistem čak nakon godinu dana od pojave tog sistema. I na kraju, kada isplatite uređaj nakon npr. 2 godine ispadne skuplji nego da ste ga kupili u radnji. A još ste sve vreme bili ograničeni i prikovani za tog operatera.

I za kraj…

Kako NE ubrzavati Android uređaj – https://www.saznajnovo.com/2014/08/kako-ne-ubrzavati-android/

Kako zaista ubrzati Android uređaj – https://www.saznajnovo.com/2014/11/kako-zaista-ubrzati-android-uredaj/

Izvori: lično iskustvo, androidauthority.com

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *