Ad

Šta NE raditi svom novom Android telefonu?

0
Ad
 
Ovaj članak nije ažuriran više od 4 godine. Postoji mogućnost da su informacije, alati, uputstva, inkovi... zastareli!

Mnogi znaju šta žele da odmah urade sa svojim potpuno novim Android telefonom, ali većina ne zna šta ne bi trebalo da rade. U ovom tekstu ću dati savete šta nije baš najbolje raditi na osnovu ličnog, a i iskustva mnogih Android korisnika.

NE instalirajte aplikacije sa nepotrebnim dozvolama

bad-android-app-permisions

– mnoge krajnje jednostavne aplikacije zahtevaju neke dozvole nad telefonom koje joj zaista nisu ni potrebne. Recimo, šta će aplikaciji „Baterijska lampa“ dozvola za vašu lokaciju ili imenik i slično? Kad smo kod te aplikacije, nemojte ih instalirati jer Android 5.0+ ima tu opciju ugrađenu. Pre instalacije bilo koje aplikacije proverite koje dozvole zahteva na stranici aplikacije u Play prodavnici. Ako imate Android 6.0+ onda nema problema, u opcijama sa aplikacijama možete ograničiti bilo koju dozvolu. Ako imate starije verzije Android-a, možete iskoristiti Xprivacy modul za Xposed – potreban Root.

NE instalirajte aplikacije koje „ubrzavaju“ telefon

android-task-kill
Slika: makeuseof.com

– kod velikog broja neiskusnih korisnika koji su tek dobili svoj Android telefon viđao sam instalirane aplikacije koje „ubrzavaju“ telefon, kao što su razni Cleaner-i, RAM menadžeri, Task killer-i i dr. Android u novijim verzijama (verzijama koje se danas koriste u svakom telefonu) ima odličan ugrađen menadžer aplikacija i memorije – nemate apsolutno nikakve potrebe da instalirate aplikacije koje su namenjene za to. O ovome sam već pisao, pa pročitajte OVDE.

NE očekujte iskustvo kao kod iPhone telefona

nexus-6p-vs-iphone-6s-plus
Slika: techgadgetcentral.com

– ako ste tek prešli na Android sa iPhone-a, ili ste probali iPhone od svog prijatelja, ne očekujte identično iskustvo u radu. Jer, kod Apple uređaja važi pravilo „sve jednostavno funkcioniše“ ali to je samo kako korisnik vidi i misli (zanimljivo je da aplikacije na iOS češće pucaju nego na Android-u), a zapravo Apple se potrudio da pruži takav osećaj bez obzira šta se zaista dešava „ispod haube“. Android je zaista okrenut korisnicima i ništa ne skriva, potpuno je vaš, potpuno je otvoren, i zato se može primetiti „ne tako glatak rad“. Savet je da nakon iPhone-a uzmete Nexus uređaj jer ga proizvodi Google i Android je najbolje optimizovan upravo za njega.

NE kupujte telefon kod operatera

Operator_Suppliers
Slika: gyhk.com

– zašto? Razloga ima više. Kao prvo, ubace previše nepotrebnih aplikacija (tzv. Bloatwares) koje služe samo za promociju i ne možete ih ukloniti kao običan korisnik. Jedini način je nov sistem a za to vam treba Root i time gubite garanciju. Dalje, veoma sporo šalju OTA (over-the-air) ažuriranja, pa tako dobijate, uz malo sreće, najnoviji sistem čak nakon godinu dana od pojave tog sistema. I na kraju, kada isplatite uređaj nakon npr. 2 godine ispadne skuplji nego da ste ga kupili u radnji. A još ste sve vreme bili ograničeni i prikovani za tog operatera.

I za kraj…

Kako NE ubrzavati Android uređaj – https://www.saznajnovo.com/2014/08/kako-ne-ubrzavati-android/

Kako zaista ubrzati Android uređaj – https://www.saznajnovo.com/2014/11/kako-zaista-ubrzati-android-uredaj/

Izvori: lično iskustvo, androidauthority.com

Ad
Tvoja reklama ovde

become-a-patron-2

Povezano:

Napiši komentar

Email adresa neće biti javno prikazana!

Ukoliko vam je potrebna pomoć, savet... možete poslati upit preko kontakt stranice.

Sviđa ti se članak? Lajkuj stranicu i budi u toku! Hvala 🙂 Sviđa mi se