Kako omogućiti Ubuntu Bash u Windows 10?

Najveća vest koja se širi po internetu, a u vezi Windows 10 OS-a, je mogućnost pokretanja Linux Bash komandi unutar samog Windows-a, tj. CMD prozora. Ne, nije Cygwin i slično, već baš integracija Ubuntu Bash komandi u Windows sistem kao rezultat saradnje firme Canonical i Microsoft.

Ova opcija je savršena za sve one koji imaju Terminal bazirane linux komande koje ne mogu da izvrše na Windows sistemu i koriste ih često, a Windows im treba zbog opet nekih drugih softvera. Dual Boot ne dolazi u obzir, Virtuelne mašine takođe, onda je ovo idealno rešenje.

Ako želite da omogućite ovo, morate biti deo Windows Insider programa, što znači da ćete dobijati pre svih najnovije mogućnosti koje Microsoft ubacuje u Windows 10 sistem. Ali, to znači i da neke novine neće raditi baš najbolje i mogući su bagovi pa možda čak i gubitak podataka sa računara (na šta i sam MS upozorava). Ako ipak želite da isprobate Ubuntu Bash komande na Windows 10, evo kako to možete učiniti.

1) Omogućite Insider program

tako što ćete ući u aplikaciju sa podešavanjima, zatim u ažuriranja, pa napredne opcije i tu se prijaviti za Insider program. Nakon toga moraćete da restartujete računar, sačekate da se prebaci sistem na Insider verziju a potom ažurirati sve što postoji.

windows 10 ubuntu bash how to (1)

Bitno je da imate Build 14316. Ovaj Build će se ponuditi kao ažuriranje nakon nekog vremena, meni je za nekoliko minuta, ali može da prođe i ceo dan.

Ako želite da proverite koji Build imate, pritisnite Win + R i ukucajte „winver“ (bez navodnika) i Enter. Ako imate pomenuti Build, možete nastaviti.

windows 10 ubuntu bash how to (1)

2) Omogućite Developer mod

Opet uđite u podešavanja pa u ažuriranja i sa leve strane odaberite opciju „Developer“ i tu kliknite na poslednju treću opciju. Opet malo sačekajte da sistem sve odradi.

windows 10 ubuntu bash how to (1)

3) Omogućite ubuntu Bash

opet u aplikaciji za podešavanja u pretragu ukucajte bez navodnika „Turn Windows features on or off„. Otvorite i u popisu opcija otkačite „Windows Subsystem for Linux (beta)„. Sačuvajte i restartujte računar.

windows 10 ubuntu bash how to (1)
ddictivetips.com

4) Instalirajte Ubuntu Bash

Otvorite CMD prozor (Win + R i ukucajte CMD pa enter, ili desni klik na Start dugme pa odaberite opciju CMD), i ukucajte reč „bash“ (bez navodnika). Sada će vas sistem pitati da li želite da instalirate, ukucajte „y“ (bez navodnika) i lupite Enter. Sačekajte da se preuzme i instalira paket.

win-10-command-prompt-bash
ddictivetips.com

Ako se slučajno zakoči nakon više od pola sata rada, otvorite drugi CMD prozor i ukucajte „bash“ ponovo da vidite da li je instaliran. Nekad se zakoči instalacija ali je Bash zapravo instaliran.

Nakon toga, možete kucati Linux komande i instalirati pakete preko „apt-get“ komande.

Napomena: ne možete pokrenuti programe sa grafičkim interfejsom, samo one koji se pokreću u terminalu!

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. Sve sam napravila a i dalje u opciji Turn Windows features on or off, nemam opciju „Windows Subsystem for Linux (beta)“.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *